Zastupitelé sesadili Drymla, známého Rathova spojence

Martina Machová Martina Machová
22. 1. 2009 12:05
Odvolaný náměstek hejtmana mluví o spiknutí
Vladimír Dryml sbíral kompromitující materiály na stranickou kolegyni z ČSSD Hanu Orgoníkovou. Zastupitelé ho proto zbavili všech krajských funkcí
Vladimír Dryml sbíral kompromitující materiály na stranickou kolegyni z ČSSD Hanu Orgoníkovou. Zastupitelé ho proto zbavili všech krajských funkcí | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - Zastupitelé Královéhradeckého kraje odvolali Vladimíra Drymla z ČSSD z pozice prvního náměstka hejtmana.

Reagovali tak na informace, že současný senátor za Královéhradecký kraj sháněl kompromitující materiály na stranickou kolegyni Hanu Orgonikovou.

Na jeho místo byli vzápětí dovoleni jeho straničtí kolegové.

"Prvním náměstkem se stal radní Josef Táborský, historicky první ženou v královéhradecké krajské radě pak Jana Třešňáková, která bude řídit krajské zdravotnictví," informoval krajský mluvčí Imrich Dioszegi. 

Dryml jakékoli své pochybení odmítá a sám dobrovolné odstoupení vyloučil. Kauzu považuje za uměle vykonstruovanou a označuje ji za spiknutí.

Drymlův odchod žádala celá ČSSD

Jeho vysvětlení však nepřesvědčilo ani spolustraníky v regionu, ani vedení strany. Po té, co odmítl odstoupit sám, vyzvala rada kraje zastupitele, aby jej na svém nejbližším jednání všech krajských funkcí zbavila.

"V očích veřejnosti by mohla budoucí rozhodnutí krajské rady v případě setrvání pana Drymla působit značně nevěrohodně," vysvětloval rozhodnutí královéhradecký hejtman sociální demokrat Lubomír Franc.

Proti setrvání Drymla ve vedení kraje se postavili také všichni krajští předsedové ČSSD i vedení strany. To dokonce chce, aby se vzdal i svého senátorského křesla.

S vlastní výzvou k rezignaci se přidali na celorepublikové úrovni i občanští demokraté, kteří považují chování sociálně demokratického senátora za ještě pochybnější než jejich vlastního poslance, který byl v září obviněn z obdobného prohřešku.

"Zatímco u Jana Moravy šlo o provokaci novinářů, na kterou bohužel Jan Morava skočil, Vladimír Dryml osobně inicioval sběr informací na svou stranickou kolegyni, které poté hodlal využít k její diskreditaci," stojí v tiskovém prohlášení jejich výkonné rady.

Aféra se sháněním kompromitujících materiálů ale není jediným důvodem, proč by podle zastupitelů měl Dryml z vedení ktaje odejít. Nelíbí se jim, že po volbách zůstal ředitelem čecko-německé nemocnice ve Vrchlabí, o jejíž koupi kraj jedná.

Vladimír Dryml je znám jako stranický spojenec současného hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Před parlamentními volbami v roce 2006 byl Dryml například náměstkem ministra zdravotnictví, když tento post zastával právě Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy