Paroubek: Ať Dryml odejde ze senátorského klubu

Domácí Domácí
3. 1. 2009 19:00
Orgoníková se distancuje od aktivit senátora Drymla
Vladimír Dryml
Vladimír Dryml | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsedkyně Královéhradecké krajské organizace ČSSD Hana Orgoníková se podle ČT 24 znovu distancovala od aktivit spolustraníka Vladimíra Drymla.

První náměstek královéhradeckého hejtmana a senátor za ČSSD měl na přelomu října a listopadu shánět kompromitující informace na své stranické kolegy včetně Orgoníkové. Dryml ale trvá na své nevině a z funkcí nehodlá ani po výzvách vedení strany rezignovat.

Předseda strany Jiří Paroubek například na Nový rok řekl, že na jeho místě by složil funkci náměstka královéhradeckého hejtmana.

V sobotu k tomu přidal, že by měl Dryml nejméně do vyřešení kauzy opustit senátorský klub ČSSD. Přitom ale kauzu označil za řízenou politickou provokaci a dodal, že ji vnímá jako selhání jedince.

Dryml: Bylo to naopak

Senátoři za sociální demokracii se budou aférou zabývat ve středu. Sám Dryml chce celou věc nechat prošetřit policií a na reportéry MF Dnes, která informaci přinesla, už podal trestní oznámení.

"Neodstoupím, protože jsem přišel na kraj dělat pořádek a budu ho dělat i proti poslankyni Orgoníkové. Mám podezření, že za pokusem zdiskreditovat mou osobu stojí právě ona," prohlásil v pátek znovu Dryml, jehož cituje ČT 24. A právě tato slova mohla Orgoníkovou "vyprovokovat" k nové reakci.

Mezi Drymlem a Orgoníkovou se spory stupňují od říjnových krajských voleb. Dryml také okamžitě zprávu z 30. prosince dementoval s tím, že si naopak Orgoníková objednala reportáž na něj. 

Orgoníková to následně odmítla. "Odmítám, že bych si někoho objednávala, aby mi sháněl jakékoliv materiály na pana Drymla," řekla, jak píše server České noviny.

Kontakt od detektivů

Dryml bez dalších podrobností tvrdí, že počátkem prosince jej kontaktoval člověk, který se prezentoval jako zástupce agentury, která by mu mohla opatřit kompromitující materiály na Orgoníkovou.

Hana Orgoníková
Hana Orgoníková | Foto: Ondřej Besperát

Server iDnes.cz naopak informoval, že figurant najatý Mladou frontou Dnes, který se vydával za bývalého policistu, zaznamenal Drymlovu snahu sehnat na Orgoníkovou informace. Ty ji měly  poškodit u vedení.

Spory mezi oběma politiky přišly po volbách. Orgoníková prosazovala v kraji  uzavření krajské koalice ČSSD s lidovci a SNK ED. Poslankyně se zase se "svým křídlem v ČSSD" postavila proti Drymlovu záměru koupit či pronajmout soukromou nemocnici ve Vrchlabí. Dryml stojí v jejím čele.

Kauza připomíná starší skandál poslance Moravy. Toho skrytá kamera zachytila, jak se snaží obchodovat s kompromitujícími materiály na své kolegy ze sněmovny. Zákonodárce nedlouho poté složil mandát.

 

Právě se děje

Další zprávy