Vedení ČSSD rozseklo kauzu Dryml. Je proti němu

Kateřina Eliášová
9. 1. 2009 10:45
Rathův exnáměstek má rezignovat na vicehejtmana
Senátor a vicehejtman Vladimír Dryml.
Senátor a vicehejtman Vladimír Dryml. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Špičky sociální demokracie dnes vyzvaly senátora Vladimíra Drymla, aby opustil funkci vicejtmana a člena rady Královéhradeckého kraje.

Jde o případ vnitrostranického souboje právě na Královéhradecku.

Dryml ocitl v podezření, že sháněl kompromitující informace na kolegyni a dlouholetou straničku Hanu Orgoníkovou.

Ač byla v médiích kauza srovnávána s případem poslance ODS Jana Moravy, vicehejtman Dryml nebyl nijak průkazně usvědčen.

S Orgoníkovou a její skupinou v čele Královéhradecké ČSSD má však spory už od podzimních voleb. Kromě obsazení postů v čele kraje jde také o to, zda má kraj koupit do své sítě nemocnici ve Vrchlabí, kde Dryml působil.

Dryml si však uškodil i svými kritickými reakcemi, které pronášel na adresu špičkových funcionářů ČSSD poté, co kauza vypukla.

Například šéfovi strany Jiřímu Paroubkovi v deníku Právo vzkázal, že ho taky nevyzýval k odstoupení. Zmínil tehdy kauzu Krakatice, nebo případ, kdy na křtu Paroubkovy knihy zastřelil Bohumír Ďuričko syna provozovatele Matějské poutě Václava Kočky.

Drymlova kariéra v ČSSD se přitom pojí hlavně se středočeským hejtmanem Davidem Rathem - u něj dělal dnešní královéhradecký vicehejtman Dryml náměstka v době, kdy Rath za vlády ČSSD řídil ministerstvo zdravotnictví.

Dryml: Neudělám nic

Zároveň grémium strany po Drymlovi požaduje, aby se poslankyni Orgoníkové omluvil.

"Grémium přijalo některé omluvy pana Drymla za některé jeho výroky. Nicméně tady na místě se paní Orgoníkové neomluvil. My to od něj očekáváme," sdělil novinářům člen ČSSD a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Dryml ale výzvu grémia nesplní.

"Já svůj postoj nezměním, nevidím důvod, proč bych odstupoval," řekl po zasedání grémia ČSSD Dryml.

Ani Haně Orgoníkové se omlouvat nebude. "Už jsem se omluvil na senátorském klubu ČSSD předsedovi a celé straně," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy