Zákaz kouření? O 5000 infarktů méně, tvrdí poslanec

Domácí Domácí
10. 6. 2009 15:10
Hostem Aktuálně.cz byl občanský demokrat Boris Šťastný
Boris Šťastný
Boris Šťastný | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci smetli ze stolu novelu protikuřáckého zákona, která by zcela zakázala kouření v restauracích.

Přijali ale kompromisní návrh, podle něhož si musejí majitelé restaurací vybrat: mohou mít buď kuřácké, nekuřácké, nebo smíšené zařízení.

Borise Šťastného (ODS), jednoho z největších poslaneckých bojovníků proti kouření, tím příliš nepotěšili.

"Nezbrojím proti kuřákům, ale zasazuji se o ochranu nekuřáků a pomoct těm kuřákům, kteří chtějí se svým návykem skončit," vysvětlil v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Přesto přiznává, že schválením zákona udělali poslanci obrovský krok dopředu. "Nicméně já pro tuto variantu nehlasoval, kompromis v této věci jsem nehledal, naopak předložil jsem ke schválení variantu bez kompromisu, tedy úplný zákaz."

Hlavním problémem podle něj není v tom, že by v Česku byla silnější tabáková lobby. "Jediný rozdíl je v tom, že podobně jako v řadě jiných oblastí, jsme i v ochraně nekuřáků a celé této debatě pozadu," myslí si.

Jak se změní situace v restauracích a hospodách? Co dalšího Šťastný chystá ve svém tažení proti tabáku? Jeho další odpovědi si přečtěte ZDE:

Odpovězeno: 10. 06. | 14:02Autor: vlasta zvany

Otázka: Dobrý den, pane poslanče. Proč se v Česku nedaří více omezit kuřáky? Má zdejší tabáková a restaurační lobby větší sílu než ve vyspělé Evropě?

Boris Šťastný: Situace v České republice a vyspělé Evropě, co se týče tabákové lobby, je stejná. Jediný rozdíl je v tom, že podobně jako v řadě jiných oblastí, jsme i v ochraně nekuřáků a celé této debatě pozadu.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:03Autor: Hugo

Otázka: Co se tedy změnilo pro občana nekuřáka? Pouze podle piktogramu na dveřích zjistím, jestli jdu do kuřácké nebo do nekuřácké hospody. To v ochraně zdraví nic neřeší.

Boris Šťastný: Změnila se celá řada věcí, například: Kvalitní definice veřejných míst, kde je zakázáno kouřit, a to z důvodu ochrany veřejnosti před škodlivými vlivy kouření: veřejnosti volně přístupné uzavřené prostory, veřejnosti volně přístupné prostory budov státních orgánů a orgánů územních samosprávných celků včetně zařízení zřízených státem a těmito subjekty, veřejnosti volně přístupné vnitřní prostory finančních institucí; dopravní prostředky veřejné silniční a drážní dopravy a městské hromadné dopravy; veřejnosti volně přístupné vnitřní prostory budov související s veřejnou dopravou; kryté nástupiště, přístřešky a čekárny veřejné dopravy. Vše s výjimkou stavebně oddělených prostor ke kouření vyhrazených a při pobytu osob trvale větraných do prostor mimo budovu. Více si můžete přečíst zde: http://www.borisstastny.cz/borisstastny/index.cfm?categoryID=3&articleID=721

Odpovězeno: 10. 06. | 14:05Autor: hovorka

Otázka: Kolik procent poslanců kouří? Kouří se na schůzích vašeho klubu?

Boris Šťastný: Podle mého názoru kouří stejné procento poslanců jako všech občanů, tedy přibližně jedna třetina populace. Na schůzích našeho klubu se nekouří, ale jsou místa ve sněmovně, která určitě nejsou restauracemi, jsou přístupná veřejnosti a přesto se tam kouří. S tím nesouhlasím a pokusím se v budoucnu i tuto věc krok za krokem změnit.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:06Autor: Jaan

Otázka: Fandím jakémukoliv návrhu, který omezí kouření ve veřejných prostorách a restauracích. Jenže - není pro ODS ideologická čistota podpory důležitější, než prosazení zákona? Nesmrdí Vám náhodou hlasy levicových poslanců a naopak?

Boris Šťastný: Pro tento návrh zákona existuje podpora napříč celým politickým spektrem. Podíváte-li se na výsledek hlasování, uvidíte, že z každé strany se našli jeho příznivci i odpůrci.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:09Autor: petr novák

Otázka: Je rozumné omezovat kouření zákonem? Není to falešné? Nemá se jít prudkým, ale opravdu prudkým zdaněním tabákových výrobků, změnami ve zdravotním systému – aby si kuřáci připláceli na zdravotní pojištění nebo promyšlenou kampaní, která by z kouření udělala zavrženíhodnou věc?

Boris Šťastný: Stát povolil výrobu, distribuci a prodej jediného výrobku na trhu, který, je-li používán podle návodu, způsobuje prokazatelně vážnou závislost, onemocnění a smrt. Stát má proto nejen právo, ale i povinnost chránit své občany, kteří se na kouření nepodílí před jeho škodlivými vlivy. Činí tak různými způsoby. Jedním z nich je zákon, který jsme dnes přijali, jiným např. regulace cen či daňových zákonů.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:09Autor: walda

Otázka: Kolik stojí roční léčba pacienta s rakovinou plic?

Boris Šťastný: Miliony korun.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:11Autor: Norek

Otázka: Tenhle takzvaný kompromis přece nic neřeší. A navíc podle mne nepřináší žádnou změnu. Copak před jeho přijetím si nemohl majitel restaurace rozhodnout o vykázání kuřáků z určitých prostor svého zařízení?

Boris Šťastný: Tento zákon, jak je vidět v jedné z mých prvních odpovědí, není jen o zákazu kouření v restauracích, je i o celé řadě dalších důležitých věcí. To, že se poslanci rozhodli pro měkčí variantu zákazu kouření v restauracích, je fakt. Nicméně já pro tuto variantu nehlasoval, kompromis v této věci jsem nehledal, naopak předložil jsem ke schválení variantu bez kompromisu, tedy úplný zákaz.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:11Autor: martin

Otázka: Z čeho by stát žil ,kdyby lidé přestali kouřit ?

Boris Šťastný: Z daní.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:13Autor: nekuřák

Otázka: Pane poslanče, pokusíte se, když budete zvolen do nové sněmovny, situaci ještě změnit. Nějakou další novelou. Je reálné, že se situace ještě může změnit než začnou dnes přijaté paragrafy platit?

Boris Šťastný: Stojím si za svým, že jedině úplný zákaz kouření ve všech hostinských zařízenícch bez výjimek je nejsprávnější a jedinou možnou variantou ochrany nekuřáků, včetně desítek tisíc zaměstnanců pracujících v pohostinství. Za tuto věc budu i nadále bojovat, konkrétní návrh však předložím pouze v případě, že budu mít naději, že pro ni zvedne ruku alespoň 101 poslanců.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:14Autor: Světlana Pecháčková

Otázka: Lze nějak vysvětlit, že u nás nejde to, co šlo v tradičně kuřáckých zemích, jako např. v Itálii nebo ve Francii? Kdykoliv jedu za hranice, funguje to, hostinským klientela neubyla, říkají, že jim přibyla ta, co by tam jinak nešla. Jsme tu jak někde v Rusku ....

Boris Šťastný: Jsme v této věci pozadu, stejně jako některé jiné země, například Rakousko, Německo a další.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:17Autor: senior

Otázka: Léta nekouřím a často cestuji do Itálie a Spojeného království. Proto nechápu, že je u nás tolik problémů s prosazením zákona, který by vyhnal kuřáky ze společných prostor. O té Itálii jsem pochyboval. Italové, zvyklí na ranní kafe, koláček, noviny a CIGARETU to respektují. Proč ne my?

Boris Šťastný: Protože přesně 106 poslanců z přítomných 153, čili tedy jasná většina, rozhodla, že sněmovna má hlasovat od nejmírnější po nejpřísnější variantu. Pro variantu, která byla přijata, pak hlasovalo 96 ze 153 přítomných, čili opět jasná většina. Můj hlas je jeden z 200.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:18Autor: Pavel

Otázka: Jsem z malé vísky, kde je 1 zahulená hospoda pro chlapi, ženy i děti. Je mi z Vás špatně, nemluvě nákladech na ty bezbřehé debaty. Otázka - MÁME TEDY SEDĚT S RODINOU DOMA?

Boris Šťastný: Dobrý den. Prosím, najděte si na internetu jména poslanců, kteří Vás zastupují v PS a to bez ohledu na jejich politickou příslušnost. Ve výsledku hlasování pak uvidíte, zda hlasovali ve Váš prospěch či neprospěch a obraťte se na ně s dotazem, proč tak činí. Já hlasoval ve Váš prospěch.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:19Autor: jan

Otázka: Dobrý den, není lepší zakázat kouření vůbec, droga jako droga a zřídit protikuřáckou policii, která by to celoplošně kontrolovala ? Děkuji

Boris Šťastný: Jsem přesvědčen, že v horizontu desítek let bude prodej tabákových výrobků postupně omezován až dojde k jejich faktickému vymizení.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:19Autor: Magráta

Otázka: Budu teď "ponovu" moci jít s dětmi, ev. kamarádkou, která trpí astmatem, na oběd/večeři do restaurace, aniž bychom se udusili a nasmrádli, nebo i nadále nikoliv?

Boris Šťastný: Pouze do nekuřácké restaurace, bohužel.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:20Autor: Petr Krása

Otázka: Dobrý den
Jak dlouho ještě budeme muset snášet zlovůli "kouřící frakce" parlamentu a ataky páchnoucích závisláků po restauracích v naší zemi?Cožpak není naprosto jasné že nekuřáci tím že nekouří nikoho neohrožují,narozdíl od kuřáka který nám ničí vzduch kolem nás a tím nás přímo ohrožuje?

Boris Šťastný: Tak dlouho, dokud bude existovat většina poslanců, kteří nezvednou ruku pro důslednou ochranu nekuřáků, včetně restaurací.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:22Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den, ač nekuřák, ptám se: nezasahujete někdy příliš do práv jednotlivců?

Boris Šťastný: Právem jednotlivce, je-li zletilý, je svobodně se rozhodnout, zda bude nebo nebude kouřit. Toto právo však automaticky nezahrnuje možnost kouřit kdekoli a tím poškozovat zdraví svého okolí. Je to stejné jako s řízením vozidla. Máte právo řídit vozidlo, máte právo ho vlastnit, ale nemáte právo jezdit v protisměru, protože byste mohli někoho zranit nebo zabít.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:23Autor: Honza

Otázka: Zrovna tenhle rozumný zákon z EU u nás ne a ne projít. Přitom kdejakou pitomost máme snad jako první... Myslíte si, že na to má vliv kuřácká lobby a nebo prostě to, že mezi poslanci je tolik vášnivých kuřáků?

Boris Šťastný: Kuřácká lobby má vliv na spoustu věcí v naší zemi a nejenom v naší zemi.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:24Autor: Filip

Otázka: Chci se zeptat, jestli byl brán zřetel na petici, kterou už podepsalo přes 100tisíc lidí? Ze všech průzkumů, které jsem v poslední době viděl je nadpoloviční většina dotázaných pro zákaz kouření v restauracích, proč zákonodárci hlasují proti vůli těch, kteří je zvolili? Bojujte dál :)

Boris Šťastný: Bojuji, děkuji. Ti, kteří hlasovali v prospěch mých návrhů, na to zřetel jistě brali, ti ostatní asi ne.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:25Autor: Petr

Otázka: Jakou castkou sponzoruji tabakove koncerny ODS a dalsi politicke strany? Neni to jeden z hlavnich duvodu liberalnich kecu o omezovani svobody kuraku?

Boris Šťastný: Nevím, jak ODS je sponzorována tabákovým průmyslem a nevím, jak je tomu u ostatních politických subjektů.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:26Autor: mates

Otázka: Jakto, že je lobby tabákových firem v ČR větší, než v Irsku, Itálii atd?

Boris Šťastný: Já se domnívám, že lobby tabákových firem je u nás stejná, Vyjmenované země jsou však podle mého dál v diskuzích o ochraně občana před tabákovým kouřem a v diskuzích o povinnosti politiků tato práva chránit. Jsem stoprocentně přesvědčen, že úplný zákaz kouření v restauracích bez jakýchkoli výjimek bude i unás dříve nebo později zaveden. Je jen otázkou, jak dlouho to bude trvat.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:29Autor: Mirek

Otázka: Nezakažeme alkoholické nápoje a pivo?

Boris Šťastný: Rozdíl mezi tabákem a alkoholem je v tom, že chcete-li chránit třetí osoby před zdravotními riziky, u tabáku je to jasné. Jestliže máte v uzavřené místnosti kuřáka s nekuřákem, nekuřák je poškozován pasivním kouřením, tedy kouřem produkovaným cigaretou kuřáka. Máte-li však v jedné místnosti pijáka piva s pijákem limonády, oba spolu mohou spokojeně pobývat, nerozhodne-li se opilý piják piva praštit pijáka limonády do hlavy. A na tuto skutečnost zákon už pamatuje, neb praštit někoho půllitrem do hlavy je trestné.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:34Autor: Filip

Otázka: Ani jednou jsem nebyl svědkem toho, že by nějaký číšník kouřícího kontroloval, zda dotyčný je plnoletý, o kouření mimo tyto prostory nemluvě. Natož jiný kontrolní orgán. Většina dospělých kuřáků se rekrutuje z dětí!
Co hodlá sněmovna dělat pro to, aby nekouřili mladší osmnácti let?

Boris Šťastný: Již v jedné z prvních odpovědí popisuji řadu návrhů, které budou důsledně chránit děti a mladistvé. Jde např. o zásadní zpřísnění sankcí za prodej alkoholu nebo tabáku dětem nebo např. možnost obcím, aby vyhláškou zakázaly nebo omezily prodej alkoholu a tabáku v místech, kde se děti zdržují nebo na takových místech zakázali kouřit.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:35Autor: Petra, Zábřeh

Otázka: Jak přišli zastánci kouření v restauracích na argument, že nekuřák si může vybrat a jít jinam?! Bydlím na malém městě (asi 15 000 obyv.) a zde je jediná nekuřácká kavárna, kde se ani nevaří. Jediné, co si tak můžu vybrat, je zda jít, nebo se najíst doma... A podobné je to i v celém okrese.

Boris Šťastný: Máte pravdu, mně se to také nelíbí. Budu bojovat dál.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:36Autor: orel

Otázka: je pravda že to co stát vybere na spotřebních daních ani zdaleka nevývaží náklady na léčbu kuřáků a lidí postižených pasivním kouřením?

Boris Šťastný: Je to pravda.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:37Autor: rentiér

Otázka: Pane Šťastný, brojíte proti kuřákům, což považuji za pokrytectví, protože cigarety apod. se v Česku stále vyrábějí.
Navíc "nesmrdí" Vám potom peníze od kuřáků ve státním rozpočtu?
Je to totéž jako s alkoholem. Čekám, kdy se Vám podobný pokrytecký poslanec, pustí i do pivovarů...

Boris Šťastný: Nebrojím proti kuřákům, ale zasazuji se o ochranu nekuřáků a pomoct těm nekuřákům, kteří chtějí se svým návykem skončit.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:38Autor: Jáchym Vobora

Otázka: Považujete přísnější regulaci propagace alkoholických nápojů za přínos pro ochranu zdraví obyvatelstva?

Boris Šťastný: Už stávající zákony znemožňují propagaci alkoholu a tabákových výrobků.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:38Autor: Jan

Otázka: Kouříte?

Boris Šťastný: Nekouřím a nikdy jsem nekouřil.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:40Autor: Lukáš Krump

Otázka: Jaká je podle Vás šance, že dnešní zákon projde senátem a přes prezidenta?

Boris Šťastný: Jsem přesvědčen, že v této podobě zákon bude schválen. Věděl jsem však, že by mohl narazit v případě přijetí mého návrhu na úplný zákaz kouření v restauracích. I přesto do budoucna tuto svoji snahu nevzdávám.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:42Autor: starý člověk

Otázka: Je mi 65 let a kouřím od 24let cca 2krabičky denně a nemám z toho žádné negativní příznaky. Mí příbuzní kouřili všichni horší humus bez filtrů "Partyzánky,Lípy,Detvy.." a nikdo nezemřel dříve jak ve svých 80letech.
Co si všímat více obsahu současných potravin? Chleba-rakovina střev atd.

Boris Šťastný: Vážený apne, rád bych Vám poblahopřál k Vašemu pevnému zdraví. Většina kuřáků stejné štěstí jako Vy nemá. V ČR je totiž například rakovina plic nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u mužů. A co se týče třeba infarktu myokardu, přijetím zákazu kouření v restauracích bychom snížili počet infarktů u nás o více než 5000 ročně.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:43Autor: Antonín Semerád

Otázka: Delší dobu jsem pobýval v Německu, kde v některých spolkových státech je absolutní zákaz, jinde nikoliv. Co to udělat obdobně a zaiteresovat do boje proti kouření i kraje? Jednou by ta hráz odporu padnout mohla a my konečně mohli jít do restaurace či hospody a nesmrděli kouřem.

Boris Šťastný: Ano, zapojit kraje a města do problematiky ochrany nekuřáků je určitě jistá možnost. Naše úvahy se i v minulosti touto cestou ubíraly a v budoucnu něco takového nevylučuji.

Odpovězeno: 10. 06. | 14:45Autor: No name

Otázka: A to zde říkáte není vůbec pravda na veřejných místech se kouří dál. Policie nemá lidi na to, aby se toto kontrolovalo. Takže co tvrdíte je mimo mísu :D

Boris Šťastný: V našem návrhu se podařilo prosadit větší pravomoci obcím při kontrole a vymáhání zákona. Děkuji všem za otázku, ale musím spěchat zpět do sálu sněmovny. Přeji hezký den.

 

Právě se děje

Další zprávy