Zahradil nepůjde proti stávajícímu lídrovi ODS Nečasovi

ČTK ČTK
25. 2. 2013 18:03
Europoslance někteří označují za možného kandidáta na předsedu
Europoslanec Jan Zahradil
Europoslanec Jan Zahradil | Foto: Jan Langer

Praha - Europoslanec a člen grémia ODS Jan Zahradil zůstává loajálním vůči stávajícímu předsedovi ODS Petru Nečasovi.

Dal najevo, že ačkoliv o budoucnosti strany diskutuje s mnoha lidmi, nepřipojil by se k případnému pokusu vyměnit předsedu před tím, než Nečasovi na podzim 2014 řádně vyprší mandát.

Podle serveru Novinky.cz někteří členové ODS považují europoslance za možného Nečasova protikandidáta v případě, že by se letošní podzimní kongres ODS změnil v kongres volební. 

Občanští demokraté své stranické vedení volí každý druhý rok, poslední volební kongres potvrdil loni na počátku listopadu Nečase v čele strany.

V ODS se nyní diskutuje o propadajících se preferencích strany i jejím neúspěchu v několika posledních volbách. Zevnitř strany se ozývá kritika Nečasova vládního stylu a špatné komunikace s členskou základnou i veřejností, ale také to, že se ODS odklání od svého programu a odrazuje tak voliče.

"O vývoji v ODS se bavím s mnoha lidmi. Bavím se s nimi i o tom, jak bych ke zlepšení naší pozice mohl přispět já sám - evropskou politiku považuji totiž za silnou kartu ODS," poznamenal Zahradil. Zdůraznil ale, že jeho zásadou je loajalita k nynějšímu předsedovi strany.

Europoslanec připomněl, že tomu tak bylo v roce 2010, kdy byl proti sesazení tehdejšího stranického šéfa Mirka Topolánka, a stejně prý tomu je také nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy