Dali jsme Nečasovi nůž na krk, musí konat, zní z ODS

ČTK ČTK
25. 2. 2013 16:39
Premiér Nečas vyrazil na přesvědčovací turné. Preference klesají nejen ODS, ale i jemu
Petr Nečas přijíždí na summit EU do Bruselu.
Petr Nečas přijíždí na summit EU do Bruselu. | Foto: Reuters

Praha - ODS bije na poplach. Volební preference jí totiž dramaticky klesají. Premiér Petr Nečas vyrazil na přesvědčovací turné. Začal na Pardubicku.

Především o podobě svého programu by měli diskutovat občanští demokraté, pokud chtějí něco udělat s klesajícími preferencemi strany, zní z ODS.

Myslí si to nejen pražský poslanec Boris Šťastný, vnímaný jako vnitrostranický kritik současného směřování ODS pod vedením předsedy Petra Nečase, ale například také někdejší mluvčí Nečasovy vlády a nynější starosta středočeské Líbeznice Martin Kupka.

Předseda strany Petr Nečas v těchto dnech zahájil sérii diskusí se straníky v regionech. Podle místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila tam nejen vysvětluje vládní politiku, ale také se členy debatuje o nynější situaci strany.

Pospíšil přitom pokládá za normální, že členská základna ODS je znepokojená průzkumy, které ukazují pokles volebních preferencí strany i propadem občanských demokratů v různých volbách.

"To samozřejmě tak je. To by nebylo normální, kdyby členská základna byla spokojena s preferencemi, kterých nyní ODS dosahuje. Na druhou stranu je potřeba navrhnout nějaká věcná řešení," míní Pospíšil.

Chybějí nám osobnosti, nekomunikujeme, vyslechl si Nečas

Na setkáních se straníky si Nečas podle jednoho z přítomných na takové schůzce mohl vyslechnout výtky na špatnou komunikaci v ODS, chybějící osobnosti i jednoduchá a obhajitelná hesla, či na málo rázné vystupování. "Dávají mu solidně naostřený nůž na krk a ty výtky jsou všude stejné," poznamenal účastník setkání.

Šťastný v pondělí zopakoval svou delší dobu prezentovanou tezi, že ODS je nemocný pacient, který už si možná ani svou nemoc neuvědomuje. Příčinou je podle něj dlouhodobý ústup od programových principů a ztráta důvěry jednotlivých voličských skupin.

"My slibovali řešení a ten program jsme v řadě věcí pod tlakem reálného vládnutí opustili a voliče odehnali," poznamenal Šťastný, který se v Parlamentu proti vládním krokům několikrát vymezil.

Musíme si uvědomit příčinu nemoci

Starosta Kupka si zase myslí, že na základě svého stabilního programu by po současné "stabilizaci veřejných financí" nyní ODS měla hledat, nalézt a vymyslet způsob, jak prezentovat své nosné téma pro budoucí měsíce.

Případné personální otázky, například výměnu vedení, má podle Šťastného smysl řešit až poté, co si ODS uvědomí "příčinu nemoci". "Jinak můžete vyměnit třikrát dokola vedení, ale nic zásadního to pro stranu nezmění a nezlepší," dodal Šťastný k možnosti změnit podzimní kongres strany na volební a případně dokonce urychlit jeho konání.

Lídr ODS na Plzeňsku Pospíšil, kterého Nečas před časem odvolal z postu ministra spravedlnosti, se domnívá, že není vhodné od února "obehrávat v médiích" téma volebního kongresu. "V listopadu za podobné situace, už tehdy ODS nebyla v dobré kondici, dostal pan předseda v tajných volbách mandát pokračovat," myslí si.

Kupka míní, že v ODS nevyrostl Nečasovi případný relevantní konkurent. "Já jsem nakonec vždy nabyl dojmu, že ani ti, kdo volají po změně, nevidí silnější osobu, než je současný předseda strany," uvedl. Důležitým parametrem takové osobnosti je navíc podle něj morální integrita.

Kupka, který absolvoval Nečasovo nedávné setkání se spolustraníky v Nymburce, navíc míní, že se předsedovi ODS daří mluvit se spolustraníky otevřeně, pozitivně a přesvědčit je svým vystoupením, že není slabý premiér a předseda strany.

 

Právě se děje

Další zprávy