Žádost o vydání poslance ANO přišla, nemá ji kdo řešit

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
15. 11. 2013 6:42
Sněmovna již obdržela žádost o vydání poslance, první schůze je 25. listopadu.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Do sekretariátu předsedy Poslanecké sněmovny na začátku týdne dorazila žádost o vydání poslance Bronislava Schwarze z hnutí ANO.

Deníku Aktuálně.cz to sdělil ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch.

O poslancovo vydání požádal Okresní soud v Mostě. Schwarz, který byl zvolen na kandidátce hnutí ANO v Ústeckém kraji, se soudí již od roku 2010.

Jak již dříve informoval deník Insider, soudní proces se musel přerušit poté, co Schwarz zvolením získal imunitu.

Žádostí se ale zatím nemá kdo zabývat. Sněmovna nemá ani předsedu, ani mandátový a imunitní výbor. Poslanci se poprvé sejdou až 25. listopadu, hned v prvních dnech se ale k tomuto bodu nedostanou.

Vydání musí ještě před jednáním Sněmovny projednat výbor, který má navíc právo vyžádat si spis k prostudování. O Schwarzově stíhání se tak může hlasovat až za několik týdnů či měsíců.

Čerstvý poslanec je obžalován, že v roce 2006 překročil při zásahu pravomoci veřejného činitele a že se dopustil omezování osobní a domovní svobody. Podle žalobce vnikl bez povolení do bytu, kde se posléze našel přístroj na výrobu drog.

Několik svědků vypovědělo, že je policisté donutili lehnout si na zem a mířili na ně zbraní. Schwarz to popírá, jednal prý na základě pokynu nadřízeného a do bytu policisté vstoupili na pozvání.

V případu ještě nepadlo pravomocné rozhodnutí. Okresní soud Schwarze osvobodil, krajský ovšem rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání. Znovu rozhodnout se v případu mělo těsně před volbami, Schwarz a jeho advokát ale požádali o odložení líčení.

Případ podle Schwarze několikrát zkoumala Inspekce ministerstva vnitra a žádné pochybení neodhalila.

 

Právě se děje

Další zprávy