Za voliči míří nové partaje, chtějí do europarlamentu

Domácí Domácí
11. 1. 2009 19:39
Čechům se představí v pondělí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Voličům se v pondělí po poledni představí dokonce dvě nové strany, které se chtějí utkat o jejich přízeň v červnových volbách do Evropského parlamentu.

Jednu z nich zaštiťuje Petr Mach, šéf Centra pro ekonomiku a politiku a blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause.

O jeho partaji toho zatím není přiliš známo. Server iDNES.cz v neděli napsal, že nová partaj se bude jmenovat Strana svobodných občanů a jejím logem bude beran na zeleném pozadí.

Z toho, co už Mach v posledních týdnech řekl, ale výplývá, že chce nabídnout pravicovou politiku a být alternativou ODS. Už před Vánocemi se začalo spekulovat o tom, že by do své strany mohl přetáhnout také část nespokojených občanských demokratů.

Někteří z nich už ostatně Machovi pomáhají. Například poslanec Juraj Raninec deníku Aktuálně.cz v pátek potvrdil, že spolupracuje při sepisování stanov strany.

Liberálové.cz chtějí Spojené státy evropské

Se zcela novým programem před veřejnost vystoupí i Liberálové.cz. "V české politice chybí vlivná liberální strana s proevropským programem zaměřená na mladší generaci aktivních občanů," zdůvodňuje své pohnutky předseda partaje Pavel Weiss.

Zatímco o Machově straně se hovoří jako o pravděpodobně euroskeptické, Liberálové.cz navrhují ještě větší integraci. "Řešením jsou Spojené státy evropské," tvrdí.

"Potřebujeme odvážné politiky, schopné překročit propast národních egoismů," vysvětlují Liberálové.cz svoje sympatie k USA a Švýcarsku, které by jim měly být vzorem.

Klíčové je podle Weissovy strany to, aby skončily "symboly korupce a klientelismu". V této souvislosti hovoří o lidoveckém vicepremiérovi Jiřím Čunkovi, nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké, či ministrech Petrovi Gandalovičovi a Aleši Řebíčkovi.

 

Právě se děje

Další zprávy