Za úplatky 10 let vězení, skončí i "schránkové firmy"

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 5. 2011 17:07
Tvrdší tresty mají hrozit za přijímání úplatků nebo za pletichy při veřejných zakázkách
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil | Foto: Jan Langer

Praha - Až deset let vězení místo současných osmi bude zřejmě hrozit za přijímání úplatků nebo za pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Počítá s tím novela trestního zákoníku, kterou poslancům předložila vláda v souvislosti se svou protikorupční strategií.

"Jsou zvyšovány sankce u trestných činů korupčního charakteru, kdy pachatelem je úřední osoba," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Novela zvyšuje horní hranici základní trestní sazby za zneužití pravomoci úřední osoby ze tří na pět let vězení. Maximální sazba v případě "škody či prospěchu velkého rozsahu" zůstává na 12 letech vězení. Až tři roky vězení mají nově hrozit úředníkům za pletichy v insolvenčním řízení.

Novela má také umožnit využívání agentů z řad policistů při odhalování úplatkářství a zaručit jim beztrestnost. Soudy by pak mohly vydat příkaz k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, což v případě korupčního jednání bude zvlášť důležité pro odhalování této trestné činnosti.

Předloha počítá také s rozšířením domácího vězení jako alternativního trestu. Soudy by podle navrhovaných pravidel mohly rozhodnout o uložení zabezpečovací detence širší skupině pachatelů zločinů.

Konec "schránkových firem"

Sněmovna podpořila také vládní novelu obchodního zákoníku, která má kromě jiného pomoci v postupu proti takzvaným "schránkovým firmám". Jde o firmy, které sice mají na nějakém místě nahlášeno oficiální sídlo, ale ve skutečnosti je dohledat nelze.

Firmy budou muset v obchodním rejstříku uvádět, jaký je jejich právní vztah k jimi uváděnému sídlu: zda ho vlastní, nebo zda ho mají pronajaté.

Novela také zavádí, že rodná čísla se sice budou zapisovat do obchodního rejstříku, ale budou v jeho neveřejné části.

Dalším cílem změny zákony je usnadnění likvidace takzvaných prázdných společností. Podle slov ministra Pospíšila takového firmy jen zamořují obchodní rejstřík. Změna má zjednodušit procesní postupy likvidátora při likvidaci.

 

Právě se děje

Další zprávy