Za řeči o Kalouskově alkoholismu hrozí Rathovi pokuta

Domácí Domácí
30. 10. 2010 12:42
Slovní přestřelka mezi politiky může skončit pokutou.
Poslanec Rath si při svých projevech servítky nebere.
Poslanec Rath si při svých projevech servítky nebere. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úterní slovní přestřelka ve Sněmovně mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP09) a poslancem Davidem Rathem (ČSSD) bude mít pokračování.

Ministr totiž za své nařčení z alkoholismu požaduje, aby s prostořekým poslancem zahájil disciplinární řízení mandátový a imunitní výbor a uložil mu pokutu. Ta může podle deníku Právo dosáhnout výše až jednoho měsíčního platu, tedy v Rathově případě téměř 59 tisíc korun.

"Mohu potvrdit, že výbor žádost na zahájení disciplinárního řízení dostal," řekl Právu šéf výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Jednat by se o poslancově přestupku mělo příští týden.

Foto: Ludvík Hradilek

Na úterním zasedání sněmovny David Rath na Kalouskovu adresu prohlásil: "Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste v úplně střízlivém stavu."

Spekulovat o ministrově opilosti se mu zřejmě zalíbilo a pokračoval: "Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu. A prosím, abyste držel své nervy a svoji vysokou hladinu alkoholu na uzdě."

Ministr financí zareagoval prohlášením, že je kvůli svému zdravotnímu stavu již několik měsíců abstinentem.

S narážkami na svou konzumaci alkoholu ze strany středočeského hejtmana už mu nejspíš ale došla trpělivost. I když Rath jej z nadměrného pití osočoval už v minulosti, zatím vše probíhalo pouze na osobní rovině bez zásahu sněmovních výborů.

 

Právě se děje

Další zprávy