Koho chtějí lidé na Hradě a proč? Koho by vetovali, kdyby mohli? Projděte si výsledky velké ankety

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
11. 12. 2017 10:42
Od dubna do října se lidé účastnili první fáze volební hry Prezident 21, ve které mohli hlasovat až pro tři osobnosti, které by si přáli na Hradě. Zároveň mohli vybrat jednu, která je pro ně nejméně přijatelná, a dát jí záporný hlas. Do hry se zapojilo přes 220 tisíc hlasujících. Na prezidenta navrhli více než 600 osobností veřejného života. A kdo zabodoval nejvíce? Prohlédněte si v grafice výsledky z reprezentativního vzorku 42 117 respondentů.
Foto: Prezident 21

2. místo: Michal Horáček

Voliči Michala Horáčka, podobně jako příznivci Jiřího Drahoše, chtějí, aby byl prezident především morální osobnost, která sjednocuje společnost a vystupuje reprezentativně. Naopak není pro ně tolik důležité, aby byl lidový, uměl řešit politické spory nebo aby byl výraznou vůdčí autoritou.

Pro příznivce Michala Horáčka jsou ve srovnání s příznivci ostatních kandidátů důležitá politická témata: korupce a klientelismus, školství a také svoboda médií. Naopak migrace jako téma je důležitá pouze pro 4 % jeho podporovatelů, zatímco u ostatních kandidátů je toto téma důležité v průměru pro 21,5 % voličů.

Michal Horáček bojuje o stejné voliče především s Jiřím Drahošem. Pro oba kandidáty hlasovalo 66 % účastníků průzkumu. Zároveň však voliči Drahoše dávají Horáčkovi svůj záporný hlas v 8 % případů a opačně je tomu pouze u 1 % respondentů.  

 

Právě se děje

Další zprávy