Vykázat problémové lidi z obce? Už brzy, říká Řápková

Jakub Novák
21. 3. 2012 11:00
Poslanci souhlasí s vykázáním až na tři měsíce, návrh teď míří do Senátu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Obce jsou o krok blíž možnosti vyhostit ze svého území recidivisty a pachatele vážných přestupků.

Poslanci ve středu poslali do Senátu návrh zákona, který by umožňoval vyhostit problémové lidi, kteří nemají v obci trvalý nebo hlášený pobyt - a to až na dobu tří měsíců.

Postiženy nemají být všechny přestupky, ale pouze ty, které jsou v návrhu vyjmenované.

Mezi ně patří například prostituce, konzumace alkoholu na místech zakázaných obecní vyhláškou nebo žebrota. S návrhem přišla skupina poslanců v čele s bývalou chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (ODS).

Podle Řápkové byla hlavním důvodem vzniku tohoto návrhu skutečnost, že ani při opakovaném páchání přestupků mnohdy nepomáhají pokuty, které často nelze nijak vymoci.

K původnímu návrhu vydala vláda v srpnu loňského roku odmítavé stanovisko - jedním z argumentů bylo například to, že zákon umožní některým obcím řešit své problémy na úkor jiných obcí.

Pochybnosti měl kabinet také o ústavnosti navrhovaného zákona.

Vládní připomínky byly podle Řápkové zpracovány v komplexním pozměňovacím návrhu. Poslanci mimo jiné odhlasovali pozměňovací návrh, který konkrétně vymezuje dobu nočního klidu - ta je vymezena na dobu mezi desátou večerní a šestou ranní.

Podle písemného odůvodnění poslankyně Řápkové má zavedení nového údaje v informačních systémech cizinců a evidenci obyvatel přijít dohromady na dvacet milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy