Obce mají mít bič na recidivisty, budou je moci vykázat

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 9. 2011 13:45
Úřady by mohly za opakované přestupky uložit až tříměsíční zákaz pobytu
Ivana Řápková, jedna z autorů novely
Ivana Řápková, jedna z autorů novely | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci propustili do dalšího projednávání možnost obcí vykázat z jejich katastru lidi, kteří se opakovaně dopustí přestupku.

Opozicí neprošel návrh na zamítnutí. Zákon navrhla skupina koaličních poslanců v čele s bývalou primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou (ODS).

Zákaz pobytu by mohly úřady ukládat podle předlohy například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky.

Pokuty nepomáhají

Obdobnou novelu Řápková podala už dříve. Předloha nebyla projednána ve sněmovně ani v prvním čtení, autorka ji stáhla.

Úřady by mohly uložit podle nynější novely až tříměsíční zákaz pobytu lidem za přestupky páchané opakovaně. Řápková uvedla, že pokuty nepomáhají, mnohdy je nelze vymoci.

"Nelze hovořit o nepřiměřenosti sankce," zdůraznila poslankyně. Za nepřiměřený označil postih ve svém zamítavém stanovisku kabinet. Ve stanovisku se píše i o možném střetu s ústavními právy.

Zpravodaj Stanislav Křeček (ČSSD) varoval před tím, aby byly přijímány zákony pro určitá místa a pro určité lidi. "Je to cesta do pekel," řekl.

Napjatá situace je nyní ve Šluknovském výběžku v severních Čechách. Křeček pochybuje o tom, že omezení pobytu má smysl.

Rádl: Takhle se přemýšlelo v 19. století

Naopak Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) soudí, že je vhodné o předloze debatovat. Poukázal na to, že zákaz pobytu by byl dočasný a neměl by podle něho trvalý vliv na ústavní práva.

Proti rozhodnutí by bylo možné se odvolat a podat soudní žalobu, zákon by navíc bylo možné obcházet změnou pobytu, dodal poslanec.

Polčák stáhl svůj podpis pod předlohou, prý pro nesouhlas s některými výroky Řápkové na adresu Romů.

"Velké rozpaky" vyjádřil k předloze Aleš Rádl (ODS). "Zákon odpovídá způsobu myšlení, který byl charakteristický pro 19. století a končil ghetty," uvedl.

Sankce by se podle novely nesměla vztahovat na místo nebo obvod, v němž má pachatel trvalý pobyt.

Lidé, kteří by postih porušili, by se dopustili maření výkonu úředního rozhodnutí. Úřady by mohly pachateli polovinu trestu zákazu pobytu odpustit. Nesměly by jej uložit mladistvým lidem.

Informace o neplatičích chce Řápková na úředních deskách

Původně Řápková navrhovala až roční zákaz pobytu za přestupky. Stejný trest již nyní obsahuje trestní zákoník za vybrané trestné činy. Může trvat až deset let.

Podle autorů nové předlohy je vzhledem k odlišné míře závažnosti přestupku a trestného činu nejvýše tříměsíční zákaz pobytu přiměřený.

Řápková chtěla dát úřadům také možnost zveřejňovat na úředních deskách neplatiče pokut i s údaji o výši sankce a o spáchaném přestupku.

V nové předloze nic takového není, je v ní ale opět vymezena doba nočního klidu od desáté hodiny večerní do šesti ráno. Noční klid v současnosti v zákoně upraven není a v obecních vyhláškách může být stanoven odlišně.

Předlohu nyní projednají tři sněmovní výbory; ústavně-právní, pro veřejnou správu a regionální rozvoj a pro sociální politiku.

 

Právě se děje

Další zprávy