Výbor se opět nedohodl na Chaloupkově vydání policii

Martina Machová Martina Machová, Jakub Novák
6. 6. 2012 15:20
Sněmovna bude hlasovat o vydání poslance bez doporučení imunitního výboru
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Poslanci mandátového a imunitního výboru se ani napotřetí nedohodli na tom, zda doporučí vydat nebo nevydat svého kolegu Otto Chaloupku (VV) ke stíhání.

Vyplynulo to z jejich středečního jednání.

Předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání potvrdil nerozhodný výsledek a dodal, že hlasování bylo velmi vyrovnané. Podle Sobotky hlasovali proti Chaloupkově vydání mimo jiné poslanci Věcí veřejných.

On sám prý hlasoval proti a stejně tak učiní i ve sněmovně, která tentokrát rozhodne o vydání bez doporučení výboru.

Policie Chaloupku podezřívá z toho, že údajně vybíral peníze od svého asistenta Vratislava Vařejky.

Ten totiž již vloni na jaře oznámil, že od něho Chaloupka vybíral peníze, které dostával jako svůj plat ve sněmovně a obvinil ho ze zneužívání pravomocí veřejného činitele.

Policie však tento čin, jak psal deník Insider, přehodnotila a nyní pracuje s verzí, že Vařejka Chaloupku uplácel proto, aby nepřišel o své asistentské místo, Chaloupka potom měl tyto úplatky přijímat.

V soudní síni by tak mohl, podobně jako v tzv. obálkové kauze Víta Bárty, stanout jak obviněný, tak oznamovatel případu.

O Chaloupkově vydání jednal poslanecký výbor již dvakrát, avšak pokaždé bylo nakonec jednání přerušeno. V obou případech byl důvodem přerušení jednání požadavek dalších informací ze strany policie.

Naposledy poslanci chtěli, podle slov předsedy výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD), znát vyjádření policie, proč případ v řádu desítek tisíc řešil specializovaný útvar a nikoliv policisté v Hodoníně.

 

Právě se děje

Další zprávy