Věci veřejné oficiálně získají Vydavatelství Pražan

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
17. 5. 2011 0:01
Jde o firmu, o jejíž roli mají pochybnosti koaliční partneři z TOP 09
Věci veřejné kupují vydavatelství, přes které jsou podle zveřejněné nahrávky financovány některé jejich aktivity
Věci veřejné kupují vydavatelství, přes které jsou podle zveřejněné nahrávky financovány některé jejich aktivity | Foto: Jan Langer

Praha - Vydavatelství Pražan, které vydává stranické tiskoviny Věcí veřejných a které se stalo předmětem nedůvěry koaličních partnerů, míří zcela do vlastnictví nejmenší vládní strany.

Chystanou transakci potvrdil deníku Aktuálně.cz současný většinový vlastník vydavatelství Pavel Dobeš, vlivný člen Věcí veřejných a muž, který má podle nově zveřejněných nahrávek podle kolegů na starosti stranické finance.

Dobeš podle obchodního rejstříku vlastní osmdesát procent společnosti, dvacet procent patři Res Publica Publishíng s.r.o., která patří Věcem veřejným.

Roli Vydavatelství Pražan ve finacování VV zpochybnila o víkendu TOP 09, která chce předložit účty firmy stejně jako ty stranické.   

"Máme podezření, zda Věci veřejné nekorumpuje někdo tím, že je financuje. Chceme vědět kdo a proč," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Mlha nad penězi

Vlastnické poměry ve Vydavatelství Pražan se naposled změnily letos počátkem března, kdy se už zmíněnými majiteli stali Pavel Dobeš a Res Publica Publishing. 

Dobeš uvedl, že chce převod vlastnických práv stihnout do volební konference Věcí veřejných, která se uskuteční o posledním květnovém víkendu.   

Odmítl však sdělit jakékoli finanční okolnosti transakce.

"Strana, která má zájem vydávat takový časopis, ať tak činí," uvedl pouze.

Věci veřejné minulý pátek prozradily, že si berou úvěr a vyjednaly u banky Fio kontokorent na 15 milionů korun.

Zase ta nahrávka

Že by transakce souvisela se zveřejněním nahrávek březnové porady stranických špiček VV, na které se hovoří o neoficiálním financování partaje, Dobeš odmítá.

Tvrdí, že to bylo rozhodnuto dávno předtím. Do celého projektu prý už vstupoval jako ten, kdo má připravit společnost na převzetí politickou stranou a zařídit potřebné náležitosti, jež vyžaduje zákon o politických stranách.

"Ve středu jsem se pobavil se svým právním zástupcem a notářem, ve čtvrtek jsme učinili všechny kroky, které k tomu (převedení společnosti, pozn. red.) vedly, a ve čtvrtek večer začaly až ty informace," tvrdí.

Není Dobeš jako Dobeš. Ministr za VV Josef Dobeš vlastnil vydavatelství v letech 2006 až 2010, jeho jmenovec vydavatelství prodává nyní VV
Není Dobeš jako Dobeš. Ministr za VV Josef Dobeš vlastnil vydavatelství v letech 2006 až 2010, jeho jmenovec vydavatelství prodává nyní VV | Foto: Ludvík Hradilek

Skrytý rozpočet VV?

Na už citované schůzce Vít Bárta v souvislosti s hospodařením VV mimo jiné říká: "...rozpočet strany úplně seškrtáme a řekneme, že vlastně žádný výdaje nemáme, protože všechno je vydavatelství a nazdar, protože to na tý straně nemůžeme nechat."

O Pavlu Dobešovi se tu pak mluví jako o tom, kdo spolu s ekonomickým expertem VV a poslancem Michalem Babákem rozhoduje o stranických financích. Slovy dalšího účastníka schůzky - poslance Viktora Paggia -  "je (Dobeš) náš" a "stejně všechno ví".

Pavel Dobeš a Res Publica Publishing podíly ve Vydavatelství Pražan získali od Jiřího Špeliny, který v letech 2006 až 2010 vlastnil vydavatelství spolu se současným ministrem školství Josefem Dobešem.

Předtím, v letech 2004 až 2006, jej spoluvlastnil dnes už bývalý lídr VV Jaroslav Škárka, který měl později u Věcí veřejných také na starosti finance.

Vydavatelství Pražan založili původní členové VV v Praze 1 v čele se Stanislavou Moravcovou. V té době se jmenovalo stejně jako strana - Věci veřejné. Svůj současný název nese od roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy