Véčka žijí na dluh, mají kontokorent na 15 miliónů

Martina Machová Martina Machová
14. 5. 2011 0:01
Vyjednaly si ho tento týden u Fio banky. U té si půjčují také sociální demokraté
Foto: Jan Langer

Praha - Věci veřejné řeší své povolební dluhy kontokorentem, který si vzali u stejné banky jako sociální demokraté.

Finanční expert strany Michal Babák řekl Aktuálně.cz, že VV si tento týden vyjednaly úvěr na 15 milionů korun u banky Fio.

Stejnou službu využívá i opoziční ČSSD. Ta má ovšem kontokorent několikanásobně vyšší - 180 milionů. Letos v březnu jim chybělo splatit 110 milionů korun.

"Oficiálně jsme požádali Fio a ono nám vyhovělo," uvedl k výběru bankovního domu Babák.

Nápad podle něho vzešel od něj a od Pavla Dobeše, kteří mají v současnosti finance strany na starosti.

Nahrávka potvrzena

Že mají VV finanční potíže, vyplývá i z čerstvě zveřejněné nahrávky jednání špiček VV, kde jsou stranické peníze jedním z hlavních témat.

"Za tenhle rok do tý strany musí nějakejch 30 milionů na darech dotéct, abysme todleto všechno nějakým způsobem umazali," říká o finanční situaci strany na nahrávce Bárta, když straníkům oznámil, že volební rozpočet VV nebyl 100 milionů ale právě o třicet milionů více.

Nahrávka pochází z března letošního roku a její autenticitu nikdo z Věcí veřejných nezpochybnil. Bárta se za ni omluvil, tvrdí, že byl opilý.

S Vítem Bártou tu mezi jeho nejvěrnějšími sedí ještě také Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka, kteří byli nedlouho poté ze strany vyloučeni.

Tím, kdo dělá ve straně "krizový management" je označen právě Michal Babák, muž, jehož finanční transakce prověřují na ministerstvu financí specialisté na boj s praním špinavých peněz.

"Sekera" je jen 14 milionů

Přestože si Věci veřejné čerstvě půjčily, předsedkyně jejich poslaneckého klubu Karolína Peake zpochybnila čísla, která v březnu na zmíněné schůzce publikoval Bárta.

"Není to pravda, překročili jsme rozpočet o 14 milionů, Vítek není účetní. I kvůli tomu jsme se dostali na krátkou dobu do insolvence," řekla Aktuálně.cz.

Že však mají VV finanční potíže, se ukázalo již začátkem března, kdy se nakrátko ocitly v insolveci poté, co se na soud obrátil mediální magnát Jaromír Soukup, u něhož strana nakupovala předvolební inzerci.

Soukup je dalším bodem, který - kromě kontokorentu u Fio banky - Věci veřejné a sociální demokraty spojuje.

U VV se stejně jako u ČSSD silně odlišoval reklamní prostor, který strany samy vykázaly, s tím, který odhadly agnetury, které inzerci monistorují podle oficiálních ceníků. Obě strany rozdíl vysvětlily tím, že se jim podařilo dohodnout závratné slevy.

 

Právě se děje

Další zprávy