ČSSD dál padá. Babišovo ANO by vyhrálo volby skoro o 20 procent, ukázal průzkum

ČTK ČTK
4. 12. 2016 12:59
Sněmovní volby by v současnosti rozdílem bezmála 20 procent vyhrálo hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše. Druhou ČSSD by volilo jen 14 procent voličů. Ukázal to průzkum agentury TNS Aisa pro Českou televizi. Stabilní voličskou přízeň vykazuje s devíti procenty ODS. S minimálním odstupem by na čtvrtém míst skončili komunisté. Přes sedm procent voličů by hlas dalo lidovcům, TOP 09 stále balancuje na hranici vstupu do poslanecké sněmovny.
Premiér Bohuslav Sobotka a jeho straničtí kolegové.
Premiér Bohuslav Sobotka a jeho straničtí kolegové. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Sněmovní volby by listopadu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,5 procenta hlasů. Druhá ČSSD by měla podporu 14 procent voličů. Vyplývá to z průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi. Do sněmovny by se dostalo sedm stran. Stále ale ztrácí TOP 09, pro kterou by se nyní rozhodlo šest procent voličů, což je nejnižší hodnota od začátku měření. V předchozím průzkumu TNS Aisa měla strana podporu 7,5 procenta.

V říjnu průzkum předpovídal hnutí ANO zisk 34 procent a sociálním demokratům 15 procent. Podle agentury je v případě ČSSD z dlouhodobého hlediska patrný pozvolný úbytek voličů. Naopak stabilní přízeň voličů v posledních měřeních vykazuje ODS, která je aktuálně třetí s devíti procenty. Čtvrtá je KSČM se ziskem 8,5 procenta a pátá KDU-ČSL, které v posledních třech průzkumech podpora pozvolna roste a nyní je na 7,5 procenta. Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) by získalo stejně jako TOP 09 šest procent.

Ve srovnání s výsledkem sněmovních voleb v roce 2013 by si nejvíce polepšilo hnutí ANO, a to dokonce o 15 procent. ODS by vylepšila výsledek o 1,5 procenta a lidovci o půl procenta. Naopak ČSSD a KSČM by ztratily shodně 6,5 procenta, TOP 09 pak šest procent. SPD Tomia Okamury v roce 2013 nekandidovalo.

Agentura prováděla průzkum mezi 5. a 25. listopadem. Do modelu byly zařazeny odpovědi 868 respondentů. Statistická odchylka se u průzkumu pohybuje zhruba mezi jedním až třemi procentními body.

Také nedávný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zařadil na první místo ANO před ČSSD. Odstup ale není tak výrazný, jako v případě TNS Aisa. Zatímco ANO by podle CVVM získalo 32,5 procenta hlasů, ČSSD by měla 22,5 procenta. Do Sněmovny by se pak dostalo šest stran, Okamurovo hnutí má podle CVVM podporu 3,5 procenta voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy