Nebojme se Babiše, vyzval sociální demokraty Sobotka. Podle premiéra není šéf ANO superman

ČTK ČTK
26. 11. 2016 11:21
Premiér a předseda ČSSD mluvil ke svým straníkům na konferenci krajské ČSSD v Královéhradeckém kraji, kde hnutí ANO Andreje Babiš označil za hlavního soupeře v příštích celostátních volbách. Sobotka začal jezdit po krajích, aby získal podporu před březnovým sjezdem strany.
Premiér a vicepremiér
Premiér a vicepremiér | Foto: ČTK

Hradec Králové - Předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na konferenci krajské ČSSD v Královéhradeckém kraji označil Andreje Babiše (ANO) a jeho hnutí ANO za hlavního soupeře ČSSD v celostátních volbách. Uvedl, že předseda ANO není superman, dá se porazit a sociální demokraté se ho nesmějí bát.

"Využívá své peníze, Agrofert, noviny, média, aby získal absolutní moc v České republice," řekl Sobotka na adresu Babiše, jehož hnutí ANO momentálně podle většiny volebních průzkumů před ČSSD výrazně vede.

Sociální demokraté o víkendu zahajují sérii nominačních krajských konferencí, které před březnovým sjezdem ukážou, jakou podporu má Sobotka ve straně. Po neúspěchu v říjnových krajských a senátních volbách Sobotka čelil kritice, žádný vyzyvatel se ale do volby nového předsedy zatím nepřihlásil.

V sobotu se koná krajská konference ČSSD nejen v hradeckém, ale i v Pardubickém kraji. Předsedu ANO a ministra financí Babiše kritizoval Sobotka tento týden i kvůli možným změnám v elektronické evidenci tržeb, s nimiž Babiš přišel na středeční koaliční radě, Babiš kritiku odmítá.

V Hradci Králové na zasedání krajské ČSSD Sobotka zhodnotil výsledky krajských voleb a apeloval na to, aby kraje vytvořily kvalitní kandidátky pro celostátní volby v příštím roce, aby se zastavil odliv levicových voličů k hnutí ANO. "My jsme poslední překážka, aby Andrej Babiš získal absolutní moc," řekl Sobotka.

Dodal, že hradecké sociální demokraty přijel požádat o podporu. Podle něj již tradiční nástroje volebních kampaní nefungují a sociální demokracie musí změnit strategii.

Královéhradecká ČSSD v sobotu volí krajské vedení, očekává se nominace poslance a starosty Náchoda Jana Birkeho na místopředsedu strany.

 

Právě se děje

Další zprávy