VIDEO: Jak volí Češi v zahraničí

Jakub Antoš
2. 6. 2006 12:19
Sao Paolo - První Češi odvolili už ve čtvrtek v 19 hodin v Brazílii. Kvůli způsobu hlasování však v cizině přijde volit jen zlomek. Uvniř: VIDEO, INFOBOX

Po Americe, kde se začalo ve čtvrtek večer, se volební seriál přesunul do Austrálie - hlasování začalo v pátek v 6 hodin středoveropského času. S hodinovými odstupy podle časových pásem následují české parlamentní volby v Asii, Africe.

V Evropě se volební místnosti otevírají v pátek ve 14:00.

K volbám na 108 českých velvyslanectví a konzulátech po celém světě se letos zapsalo téměř 5000 Čechů. Je to o dvě tisícovky víc než v roce 2002, avšak stále jen drobná skupina českých krajanů.

Prvních 128

Jako první mohli svůj hlas do volební urny vhodit voliči v jihoamerických státech. V 14 hodin tamního, respektive v 19 hodin středoevropského letního času, se otevřely volební místnosti na zastupitelských úřadech v Argentině, Brazílii a Uruguayi.

Na generálním konzulátu v brazilském Sao Paolu odvolili podle slov konzula Tomáše Lomíčka za prvních 30 minut čtyři lidé, tedy zhruba jedna čtvrtina celkového počtu. "Většinou přijdou později, až skončí v práci," řekl Lomíček.

Celkem se v těchto zemích zaregistrovalo 128 voličů. Ale například polovinu lidí v registru v brazilském hlavním městě Brasílii podle obchodního rady a nyní i člena okrskové volební komise Petra Klímy tvoří pracovníci ambasády.

Infobox
Autor fotografie: Josef Tichý (divadlo Image)

Bylo by hlasů víc?

Při minulých volbách nakonec přišlo i s voličským průkazem hlasovat přes 3760 lidí.

Volby v zahraničí ovšem původně měly usnadnit hlasování odhadovaným až 70 tisícům krajanů. Zahraniční Češi - hlavně z rozlehlých zemí, kteří to mají na český úřad daleko - však dlouhodbě žádali o korespondenční způsob hlasování.

I když je tato metoda ve světě běžná a čeští senátoři s ministerstvem vnitra ji připravili, sněmovna ji loni nepřijala kvůli dalším navrhovaným změnám volebního zákona.

Volba pro jižní Čechy

Volit na zastupitelských úřadech České republiky v cizině mohou ti, kteří se do neděle 23. dubna zapsali do registru voličů, nebo ti, kteří si před odjezdem do ciziny opatřili v místě svého trvalého pobytu volební průkaz.

Zahraničí je z pohledu voleb vždy součástí jednoho z krajů - letos volební komise vylosovala Jihočeský. V minulých volbách mohli Češi v cizině vybírat své favority z kandidátky na jižní Moravě.

Svým hlasem chtějí ovlivnit budoucí složení Poslanecké sněmovny nejen voliči doma, ale i čeští občané s trvalým pobytem v zahraničí nebo ti, kteří tráví první červnové dny na dovolené, služebních cestách a studijních pobytech.

 

Právě se děje

Další zprávy