Týdny křiku a ran končí. Teď se rozhodne

2. 6. 2006 0:01
ANALÝZA - Jiří Paroubek vyhrál v posledním televizním souboji s Mirkem Topolánkem los. Následnou taktickou chybou ale klání před kamerami prohrál.

Paroubek po vyhraném losování chtěl hovořit jako první a tím Topolánkovi v samém konci dosud nejagresivnější volební kampaně umožnil, aby měl před miliony diváků závěrečné slovo. A předseda ODS nabídnutou šanci proměnil. Poslední Topolánkova slova, než definitivně utichl předvolební křik a výpady, vyzvala voliče k odstranění současné vlády: "Zastavme komunismus a korupci. Nastal čas pro změnu. Pojďme a udělejme ji."

Pak se televizní kamery vypnuly.

V posledním střetu obou lídrů v pořadu televize Nova rozhodovaly detaily. Pravidla debaty byla nastavena tak, že oba politici odpovídali ve dvouminutových blocích na osm otázek moderátora a jen ve třicetisekundovém úseku mohli nepřímo zaútočit na soupeře.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Atmosféra debaty připomínala závody formule 1 na městském okruhu v Monte Carlu. Téměř nemožné předjíždění a čekání na drobnou chybu soupeře.

Topolánek se při svých promluvách častěji díval do publika nebo do televizní kamery, jeho projev působil přesvědčivěji. Jiří Paroubek měl déle pohled upřený do papírů na řečnickém pultíku, odkud četl připravené argumenty.

Předseda ODS hovořil o záměrech své strany v množném čísle, používal zájmeno "my". Pro Paroubka bylo charakteristické zdůrazňování zájmena "já". A vymezený čas spotřebovával dlouhými úvody, například větou: "Tak podívejte, já si myslím, že je potřeba především..."

Oba politici tak potvrdili své charakteristické poznávací znaky z předchozích debat v jiných televizích.

Topolánkovi se lépe dařilo používat gesta. Například když hovořil o tom, jak jsou policisté zbytečně zavaleni úřednickou agendou, rukama jasně ukázal obří rozměr balíků se zbytečnými spisy a formuláři.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jiří Paroubek si po většinu času  vystačil s jedním gestem. Výhrady vůči ODS doprovázel ukazováčkem levé ruky namířeným na Topolánka. Paroubkův projev brzdily i pomlky v těch místech, kde premiér očekával smích za použitou narážkou. Ten ale z publika, kde seděli straničtí kolegové obou lídrů, nepřicházel.

Zvolenou dramaturgií byl večerní televizní střet klidnější, než předchozí týdny volební kampaně. Nutnost odpovídat na otázky moderátora o daňových, zdravotních a sociálních reformách odsunula ze hry kauzu Biolíh i fyzické útoky na politiky. Jako by touto besedou skončil křik a rány ve volební kampani.

Argumentační souboj byl u Topolánka i Paroubka předvídatelný. Paroubek označil daňové plány ODS za experiment, který zbídačí široké vrstvy obyvatelstva, Topolánek kritizoval současné nepřehledné daňové zákony.

Ostřejšímu souboji bránilo uspořádání televizního studia. Zatímco v předchozím klání v televizi Prima seděli oba lídři proti sobě a viděli si do tváří, včera ve studiu Novy stáli vedle sebe a dívali se na moderátora.

Topolánek převahu v debatě umocnil i svým vzrůstem. Na rozdíl od besedy v České televizi neměl Paroubek na vyrovnání výšky pod nohama pomocný stupínek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Celkový projev obou politiků v posledních debatách ve všech třech celoplošných televizích odpovídal tomu, jak jejich vystupování shrnul již před týdnem politolog Petr Just. "Paroubek používá kratší věty, je útočnější, přímočařejší a nevysvětluje. Topolánek se obvykle snaží na invektivy reagovat tím, že chce věcně argumentovat. Ale někdy se mu pak stane, že jeho projev není příliš srozumitelný."

V následujících článcích si můžete připomenout nejdůležitější momenty letošní předvolební kampaně, která je od listopadu 1989 považována za nejagresivnější ze všech. Zatímco v roce 1998 byl ostrý útočná styl připisován především Miloši Zemanovi a sociálním demokratům, letos využívají ostré výpady prakticky všechny velké strany.

Foto: Aktuálně.cz
Jak chtějí strany bojovat se schodkem veřejných rozpočtů? A jak chtějí motivovat mladé lidi k zakládání rodin? ZDE najdete podrobné srovnání volebních programů.
Předvolební kampaň KSČM a KDU-ČSL
Předvolební kampaň KSČM a KDU-ČSL | Foto: Ludvík Hradilek
Poprvé v dějinách polistopadové demokracie se nikdo neodvažuje odhadnout, kdo bude sestavovat vládu. ZDE si přečtěte rozbor šancí jednotlivých stran
Po prezidentu Klausovi vystoupil předseda strany Topolánek. "Na modrou cestu nebudeme tahat žádnou veteš," řekl na adresu těch, kteří "kryjí své osobní zájmy, svou zášť za široká záda naší strany".
Po prezidentu Klausovi vystoupil předseda strany Topolánek. "Na modrou cestu nebudeme tahat žádnou veteš," řekl na adresu těch, kteří "kryjí své osobní zájmy, svou zášť za široká záda naší strany". | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Rok a půl stará kauza poslance Kořistky a podezření z korupce zasáhla až do letošních voleb. Na večejnost se dostaly odposlechy telefonu Mirka Topolánka. ZDE si můžete poslechnout část odposlechu a přečíst si další podrobnosti.
Foto: Aktuálně.cz
Šéf elitních policistů Jan Kubice, který tím, že obvinil politiky ČSSD z ovlivňování kauzy biolíh, vstoupil do předvolební kampaně. ZDE vám nabízíme exkluzivní rozhovor.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Kauza Biolíh - jeden z největších polistopadových skandálů. ZDE vám předkládáme jednoznačná a nikým nezpochybňovaná fakta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy