Volby ON-LINE: Už volil Havel i Klaus

redakce DOM
3. 6. 2006 9:00
VOLBY - Druhý poločas voleb se rozběhl. Podívejte se na průběh voleb očima reportérů deníku Aktuálně.cz. Uvnitř: SLEDUJTE VOLEBNÍ HLÍDKU
Václav Havel s manželkou Dagmar ve volební místnosti.
Václav Havel s manželkou Dagmar ve volební místnosti. | Foto: Ondřej Besperát

CO PŘINESL PRVNÍ DEN VOLEB:

Foto: Aktuálně.cz

22:00 - Aktuálně.cz (NÁŠ VOLEBNÍ ON-LINE PRO DNEŠEK KONČÍ): Volební místnosti v celé republice se na noc uzavírají. Ráno se otevřou v 8:00 a voliči budou mít možnost volit až do 14:00. Volební místnosti v Česku jsou sice na noc zavřeny, otevřeno mají ale kvůli časovému posunu na americkém kontinentu, kde volby začaly už ve čtvrtek večer středoevropského letního času.

Agentura ČTK píše, že podle odhadu volebních komisařů si během osmi hodin našlo cestu do volebních místností přes 40 procent z více než osmi milionů voličů. Podle řady volebních komisařů přišlo v první volební den hlasovat více lidí než při posledních volbách před čtyřmi lety.

Co pro vás redakce deníku Aktuálně.cz na zítřek chystá? Během dne budeme dále sledovat volební dění. Okamžitě po uzavření volebních místností se spojíme s Českým statistickým úřadem a jeho volebním centrem. Na našich grafech uvidíte nejen odhady výsledků, ale také to, jak s každou další minutou přibývají stranám hlasy a jak s nimi stoupá či padá možnost probojovat se do sněmovny. PROŽIJTE VOLEBNÍ FINÁLE S AKTUÁLNĚ.CZ - ČTĚTE ZDE

Foto: Ondřej Besperát

21:59 - Eliška Bártová (Turnov): V jednom z největších volebních okrsků v Turnově byla v první den voleb účast 55 procent. Poslední dnešní volič, pan Strnad, vhodil do urny svůj hlas pro ODS přesně v 21:59.

21:52 - Zdeněk John (Praha Vinoř): Za několik minut se volební místnosti až do zítřejšího rána uzavřou. Komise dvou okrsků v sokolovně v Praze Vinoři hlásí po prvním dni voličskou účast nad 50 procent. Večer lidé stáli před volební místností dokonce ve frontě.

21:25 - Jakub Unger (Police nad Metují): Podle neoficiálních zpráv z volební komise ve východočeské Polici nad Metují dosahuje účast voličů po prvním volebním dni 50 procent.

21:10 - ČTK (V Seči na Chrudimsku volily postavy z her): Jako v historickém filmu si dnes večer připadali členové volební komise v Seči na Chrudimsku. Do volební místnosti na obecním úřadě napochodovaly dvě desítky mužů a žen v nejrůznějších kostýmech. Příznivci fantasy her totiž nechtěli přijít o možnost volit ani během svého víkendového setkání.

Před zkoprnělou komisí postupně defilovali mnich, válečníci, kouzelník, mlynář, venkovský chasník a několik dívek ve středověkém odění. "Celý víkend máme na Seči živé akční setkání lidí, kteří mají rádi fantasy hry. Jsou tu i členové skupiny historického šermu," řekl ČTK jeden z organizátorů Michal Fišer.

Foto: Ondřej Besperát

20:15 - Martina Macková (Praha 6): Největší volební účast v Praze 6 bylo v 18 hodin 41,5 procenta v okrsku 3 v Praze-Bubenči, v okolí místa, kde se točil film Šakalí léta. Ale až neuvěřitelnou účast hlásí nyní okrsek v Praze 13 - v Lužinách. "V ulici Brdičkova nám dosud volilo již 70 procent voličů," řekl deníku Aktuálně.cz tamní starosta David Vodrážka.

V tuto chvíli odvolili všichni zájemci ve věznici v Ruzyni. "Okrsek, do kterého věznice spadá, obvykle zamíchal s výsledky v naší části města, býval na rozdíl od okolních výrazně pravicový," řekla Aktuálně.cz vedoucí odboru vnitřních věcí radnice Prahy 6 Olga Králová. Ovšem nejpravicovější částí Prahy 6 je podle starosty Tomáše Chalupy (ODS) letiště Ruzyně. "Tady obvykle ODS získává 70 až 80 procent," řekl Chalupa.

Foto: Ondřej Besperát

19:45 - Martina Macková (Praha 6): Voliči ODS při náhodných dotazech deníku Aktuálně.cz na ZŠ Norbertova převažovali. "Volím ODS, aby moje děti neplatily za dluhy, co vytvoří Jirka Paroubek," řekl mladík, stejný hlas dal i muž ve středních letech. "Jsou víc doprava než ostatní, ale někdy jsou to taky syčáci, co si budem povídat," odvětil.

"My volíme Jirku Paroubka, je to frajer," hlásali zase manželé ve středním věku, kteří právě hledali čekárnu pro svého psa. "On to myslí s naší republikou dobře a komunisti? Měli svoje chyby, ale to byla taková doba," vysvětluje Josef Neumann.

Někteří, jako paní Věra Čechová, volili stejně jako exprezident Havel a s volbou na něj čekali. "Vždycky s ním ráda promluvím, chodím volit vždycky, když má jít pan prezident. A zelení? On má vždycky dobrý tip. I když musím říct, že jsou v této straně lidé, kteří se mi nelíbí, ale zase další části fandím," prozradila deníku Aktuálně.cz žena.

19:41 - ČTK (V Praze 5 si voliči stěžovali na modrobílé šipky): Někteří voliči v Praze 5 si dnes stěžovali, že v Tyršově základní a mateřské škole v Jinonicích je cesta k volební místnosti vyznačená modrými šipkami na bílém poli, které se nápadně podobají těm, jež používala v předvolební kampani ODS. "Situace se teď řeší v koordinaci s městkou částí Praha 5. Doporučili jsme, aby značení odstranili," řekl ČTK Petr Vorlíček z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Dodal, že obdobný problém se objevil i v Praze 11. Zástupci Prahy 5 podle Vorlíčka vysvětlili, že značení nakoupili již v lednu, kdy logo ODS ještě nebylo známo. Radnici Prahy 5 vede ODS. Vyjádření jejích představitelů se ČTK nepodařilo
zatím získat.

Foto: Ondřej Besperát

19:40 - Eliška Bártová (Ústí nad Labem): Blíží se večer, i na ústeckém sídlišti Severní Terasa je dnešním největším překvapením nebývale vysoká volební účast. V pěti třídách místní školy už odvolilo více než 50 procent lidí. "Od revoluce sedávám v komisi a nikdy jsem takový nápor první den nezažila," říká Drahoslava Landová. "Volby byly letos hodně medializované, v televizi byla spousta debat. To lidi asi popíchlo."

K volbám dnes přišla i paní Božena (87). "Letos jsem dlouho váhala. Komunisty jsem vyřadila hned na začátku, hodně naší rodině ublížili. Ale ty velké strany mě zklamaly tím, jak se hádaly," řekla po odchodu z volební místnosti. "Tak jsem zvolila KDU. Když se dva hádají, třetí se směje."

Do volební místnosti č. 55 dnes kromě paní Boženy přišel volit i vlčák. "Jeho majitel se nás ptal, zda by nemohl volit. Ukázal nám, že má i mezinárodní průkaz," popisuje paní Landová. "Říkal, že vždycky štěká a vrčí, když v televizi vidí jeho neoblíbeného politika. A že by proto měl mít možnost také volit." Komise se ale shodla na tom, že pes nemá ruce a tudíž volit nemůže.

19:20 - ČTK (Úmrtí při volbách jsou v Česku raritou): Za posledních deset let byly v ČR zaznamenány dva případy úmrtí přímo ve volbních místnostech. Během senátních voleb v říjnu 2002 zemřel na selhání srdce místopředseda okrskové komise v Brně. Stalo se to při otvírání volební místnosti v druhý den voleb. Během voleb do sněmovny před deseti lety pak podlehl infarktu šestasedmdesátiletý Brňan krátce poté, co odevzdal svůj hlas a odešel z volební místnosti.

Za starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu volil synovec.
Za starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu volil synovec. | Foto: Aktuálně.cz

18:49 - Mluvčí Prahy 6 Martin Šalek (Praha 6): Za starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu vhodil lístek do urny jeho osmiletý synovec Lukáš. To není postup přesně podle zákona, ale podle Olgy Králové z odboru vnitřních věcí radnice Prahy 6 se takto úplně striktně zákon vykládat nedá a i tímto způsobem vhozený volební lístek platí.

18:46 - ČTK (V Novém Veselí na Vysočině odhlasoval expremiér Miloš Zeman): Krátce po 14:00 dnes ve volební místnosti na radnici v Novém Veselí na Žďársku volil i bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman. "Dvěma preferenčními hlasy jsem volil Jaromíra Schlinga a Zdeňka Jičínského," řekl Zeman. "Po poslední kampani ODS, která byla neobyčejně hloupá, mám tím na mysli jejich údajného agenta pana (Jana) Kubiceho, věřím, že sociální demokracie může uspět lépe, než kdyby tato kampaň nebyla," míní expremiér.

Foto: Ondřej Besperát
Volební komise v ústecké čtvti Předlice čeká na voliče
Volební komise v ústecké čtvti Předlice čeká na voliče | Foto: Ludvík Hradilek

18:40 - Eliška Bártová (Ústí nad Labem): Do druhé volební místnosti v předlické škole zatím přišlo jen 36 lidí z 900 registrovaných voličů. Většinu z nich tvoří Romové žijící v nedalekém ghettu. "Dnes se braly výplaty, jsou na nákupech," vysvětluje prázdnou volební místnost jeden ze členů komise. "Většinou chodívají po osmé, až se zavře místní nákupní centrum. Mléko nechají za dveřmi a jdou volit."

Monika Horvátová přišla s dcerou odvolit už nyní. "Paroubek ani Topolánek pro nás stejně nic nedělají a nechovají se k nám, jak by měli," říká Monika Horvátová, která právě odvolila. "Jsou oba na jedno kopyto. Volila jsem podle toho, jestli tam někoho znám. A na jedné kandidátce je člověk, který dává našim chlapům práci, tak jsem volila je."

18:30 - ČTK (Odvolil již i prezident Klaus s chotí): Prezident Václav Klaus a jeho manželka Livia odvolili odpoledne ve volební místnosti v Základní umělecké škole Klapkova v Praze 8 - Kobylisích. Prezident při té příležitosti poznamenal, že volil ODS, jejímž je čestným předsedou. "Pro voliče mám jediný vzkaz - aby o volbách přemýšleli, aby to vzali vážně," uvedl. Předvolební aféry podle něj výsledky hlasování výrazně neovlivní. "Volič nereaguje na poslední článek v novinách," soudí.

18:20 - ČTK (Druhé úmrtí ve volební místnosti): Selhání srdce bylo zřejmě příčinou smrti voliče v Bludově na Šumpersku. Podle předsedkyně volební komise Hany Činkové se muži udělalo špatně přímo ve volební místnosti. Ačkoliv se ho záchranná služba snažila zhruba 40 minut oživit, zemřel. "Volby jsme na jednu hodinu přerušili. Od 17:00 již pokračují normálně," řekla dnes ČTK Činková.

Foto: Ondřej Besperát

18:15 - Eliška Bártová (Ústí nad Labem): "Asi se to po volbách hodně změní, protože chodí i ti, co jsem nikdy u voleb neviděla," říká Věra Kvizová, dlouholetá předsedkyně komise v ústecké čtvrti Předlice. I tady už odvolilo na 20 procent lidí, tři čtvrtiny všech loňských voličů. Na rozdíl od nich sami členové komise zatím nevolili a váhají, zda k urně vzdálené jen dva metry od nich, vůbec půjdou. "Jenom se hádají a slibují, nevěřím jim," říká na adresu politiků jeden z nich.

To manželé Horákovi cestou z nákupu už svůj hlas odevzdali. "Že tu kandidoval Paroubek, to na nás mělo velký vliv," říkají s úsměvem. "Šli jsme dát hlas proti němu. Vadí nám jeho buldozerismus a sebevědomí. Pořád říká, co všechno on dokázal a zařídil a fandí lidem, kteří se flákají a berou dávky."

V Předlicích musela komise vyměnit vzorové volební lístky za zástěnou. Jeden z voličů totiž ke jménu ústeckého primátora Petra Gangaloviče připsal, že je gauner.

18:12 - ČTK (Odhadem přišla do 17:00 volit asi pětina voličů): Budoucí poslance si dnes do 17:00 přišla vybrat na různých místech republiky odhadem pětina voličů. Vyplývá to z údajů, které získala ČTK od volebních komisařů v jednotlivých regionech. Mnohé z nich překvapil velký zájem lidí v prvních hodinách po otevření volebních místností. Řada volebních komisařů na Moravě z toho usuzovala, že účast bude vyšší než před čtyřmi lety. V Čechách byli skeptičtější a očekávají zhruba stejnou návštěvnost. V roce 2002 přišlo rozhodnout o složení sněmovny 58 procent z 8,26 milionu voličů, v roce 1998 to bylo 74 procent voličů.

K volbám se dnes vydali také vězni v pardubické věznici.
K volbám se dnes vydali také vězni v pardubické věznici. | Foto: čtk

18:01 - ČTK (Většina vězňů v olomoucké vazební vězenici jde volit): Ani pobyt za mřížemi neodradil více než stovku olomouckých vězňů dát svůj hlas kandidátům ve sněmovních volbách. U tamní volební komise se jen několik desítek minut po otevření místnosti střídaly ženy v červených teplákových soupravách a muži v šedých mundúrech. Ačkoliv mnozí tráví za mřížemi měsíce i léta, o politice i programech jednotlivých stran mají poměrně přehled. Politika totiž v posledních dnech hýbala nejen
životem venku, ale i za zdmi cel. Podle zástupců věznice se jen 90 z 232 oprávněných voličů rozhodlo, že volit nepůjde.

Foto: Ondřej Besperát

18:00 - Martina Macková (Praha 6): O volby mají velký zájem také důchodci, kteří kvůli nemoci vyčkávají na komisi, která by je měla s volební urnou navštívit přímo v jejich domácnosti. Někteří jsou ale velmi nedočkaví. "Volala jedna starší paní a křičela, že to není možné. Kde jsou prý s tou urnou, že na ně čeká už od osmi hodin od rána a kvůli tomu ani neobědvala," popisuje Olga Králová z odboru vnitřních věcí radnice Prahy 6.

"Ať prosím vás přijdou zítra maximálně do oběda, nejíst dva dny nevydržím," dodala prý důchodkyně. Další žena si zase přes poledne zdřímla a měla velký strach, že komisi propásla. Tak volala na úřad a prosila, zda by úředníci nemohli zjistit, jestli u ní již komise zvonila nebo ne. Měla štěstí, úřednice zjistily, že k ní komise teprve přijde.

Foto: Ondřej Besperát

17:55 - Pavel Baroch (Veselí nad Lužnicí): Bohuslav Kubíček, kterému na konci března vypláchla dům velká voda, dostal vzápětí od sociálnědemokratické vlády jako náhradu za škody pět tisíc korun. Od kraje, který ovládá ODS, o tři tisíce více. A volil ODS. Tvrdí ale, že se při výběru, komu dá svůj hlas, svou povodňovou zkušeností příliš neřídil. "Když tady byla ODS, říkala, že dostaneme navíc osm tisíc," vysvětluje muž, který se s následky jarní povodně ještě zcela nevyrovnal. Právě otloukl omítku a štukuje zdi. "Nový nábytek si pořídíme, až něco ušetříme," řekl Kubíček.

Foto: Ondřej Besperát

17:40 - Tomáš Fránek (Starý Hrozenkov): Volit se chystají také řidiči kamionů a autodopravci, kteří dnes projížděli přes frekventovaný přechod ve Starém Hrozenkově. "Jedu z Ukrajiny, psala mi na mobil manželka, že to tady hrozně mlelo. Do večera bych měl být doma a zítra půjde volit," říká autodopravce Milan Svozil z Kladna. A je jasně rozhodnutý. "Především nechci ty, kteří chtějí zakazovat jízdy kamionů," říká s narážkou na petiční akci Strany zelených.

Jinak volební místnost ve Starém Hrozenkově řidiči kamionů nebo lidé, kteří jezdí přes hojně využívaný přechod se Slovenskem, nevyužívají, většina hodí lístek do urny až doma. Pro místní jsou kamiony především tím, co jim ztrpčuje život, silnice totiž vede středem obce. "A i když už v obci nestojí jako kdysi a jenom projíždí, tak je to nic moc. Proto budu volit zelené, ti chtějí dostat aspoň o víkendu náklaďáky ze silnic," říká Milan Matějíček z Hrozenkova.

Foto: Ondřej Besperát

17:16 - Martina Macková (Praha - Střešovice): Paní Havlová ale zřejmě porušila zákon o volbách do Parlamentu ČR. Když totiž čekala na muže, nevydržela to a zašla za ním krátce za jeho zástěnu. To ale zákon nedovoluje, i když na druhou stranu ani nesankcionuje. Na dodržení zákona by měl dbát předseda komise, ten ale v tomto případě nereagoval.

Paragraf 19, odstavec 6: V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístů, nesmí být nikdo přítomen zároveň s voličem, ani člen komise. jen s voličem, který nemůže upravit lístek pro tělesnou vadu nebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru přítomen jiný volič, nikoliv však člen komise. Ten za něj může upravit lístek a vložit je do obálky.

Foto: Ondřej Besperát
Manželé Havlovi za pár vteřin odvolí.
Manželé Havlovi za pár vteřin odvolí. | Foto: Ondřej Besperát

17:15 - Martina Macková (Praha - Střešovice): Exprezident Václav Havel přijel volit do základní školy Norbertova ve svém okrsku až s hodinovým zpožděním oproti nahlášenému plánu. Společně s manželkou Dagmar a dvěma bodyguardy se vydali do volební místnosti. "Dobrý den, pane prezidente," slyšel po cestě několikrát. Za plentou byl ale o něco déle než jeho žena, která na ně čekala, aby mohli vhodit lístky společně.

"Koho jsem volil? To nemohu říct, ale jestli jste sledovali moje předchozí vyjádření, víte to," řekl novinářům. na dotaz, zda si myslí, že se zelení dostanou do sněmovny, když je v posledních dnech provázely problémy s levicovou frakcí, odvětil: "Každá strana má nějaké problémy." Ke kampani řekl, že je možná jen obhroublejší než jiné.

Foto: Ondřej Besperát
Členové volební komise čtvrtého okrsku v Ústí nad Labem sledují průběh voleb na Aktuálně.cz
Členové volební komise čtvrtého okrsku v Ústí nad Labem sledují průběh voleb na Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradilek

16:08 - Eliška Bártová (Ústecko): V hotelu Bohemia v Ústí nad Labem mají dnes nebývale rušno. Zatímco v jedné místnosti vrcholí přípravy na výstavu koček, v dalších dvou probíhají volby. Právě tady dnes odvolil ústecký primátor Petr Gandalovič, lídr ODS v Ústečckémkraji.

Podobně, jako v okolních obcích, ani tady se dveře netrhnou. "V 16 hodin už odvolilo 23% lidí," říká členka komise pro okrsek 4, centrum. "Většinou chodí starší lidé. Rozhodně jich je ale víc, než jsme čekali."

O tom, že právě tady je na kandidátce jméno premiéra, místní voliči vědí. Vliv na jejich volbu to ale mělo rozporuplný. "Minule jsem volila pravici, ale letos jsem váhala," říká jedna z voliček. "Jsem už v důchodu, a to, že tu kandiduje Paroubek, mě zváhlo na jejich stranu." To Marcel Fantová volila ODS. "Fakt, že tu premiér kandidoval, mě spíš odradil," říká. "ODS jsem nevolila kvůli našemu primátoru Gandalovičovi, ale kvůli Klausovi."

Kromě koček a voličů sedí u vchodu nenápadný mladík a oslovuje každého šestého odvoleného. Je to jeden ze 400 lidí, kteří po celém Česku připravují volební průzkum pro Českou televizi.

Mimochodem: Členové volebních komisí na Ústecku potvrzují, že hlasovat přichází mnoho lidí z jiných krajů - tedy s volební průkazkou.

Ondra Besperát
Ondra Besperát | Foto: Adéla Vlachová, Adéla Čtvrtečková
Martin Bursík volil s rodinou v Poslanecké sněmovně.
Martin Bursík volil s rodinou v Poslanecké sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

16:56 - Fotoreportér Aktuálně.cz Ondřej Besperát, Praha 1: Lídr Strany zelených už "to" má za sebou. Martin Bursík s manželkou a dítětem odvolili přímo v budově Poslanecké sněmovny. Do volební místnosti to tak měl pár kroků, protože bydlí v domě naproti dolní komoře Parlamentu. Nervózní byl podle svých slov jen do doby, kdy mohl volební výsledek nějak ovlivnit, teď už ne. Odpoledne si zřejmě půjde zajezdit na kole. Přál by si, aby k urnám přišlo hodně lidí, obává se prý ale, že závěr kampaně některé odradí.

16:42 - ČTK (Téměř 102letý důchodce z Kladenska volil stejně jako před 80 lety): Bezkonkurenčním veteránem mezi dnešními voliči v Domově důchodců v Unhošti byl Václav Stejskal, který za necelý měsíc oslaví 102. narozeniny. Do volební místnosti muže pocházejícího ze Cvrčovic na Kladensku dovezli na vozíčku. "U voleb jsem byl už před 80 lety a od té doby volím stále stejně, komunisty," řekl bývalý havíř, který však o stranickou legitimaci přišel před 40 lety. Prý přestal platit příspěvky. Za pomoci hole se sám postavil za plentu a snažil se vyndat z obálky volební lístek. "Ty mé chromé pazoury mě zlobí," stěžoval si šedovlasý muž, když nemohl dát lístek do obálky. Nakonec se mu to povedlo za asistence jedné z ošetřovatelek.

16:18 - Aktuálně.cz (Praha 6 na svých stránkách informuje o ON-LINE reportáži deníku Aktuálně.cz): Informace o volbách v Praze 6 najdete ZDE.

16:16 - ČTK (Nejmenší volební okrsek je pro šest lidí): Vysokou volební účastí se také letos bude moci pochlubit nejmenší volební okrsek v Česku - vojenský újezd Březina na Vyškovsku. Má šest obyvatel, z nichž by měli přijet k urnám nejméně čtyři. Jde o členy rodiny Němcovy, kteří se pravidelně účastní všech voleb. Pokud se dostaví také tentokrát, Březina bude mít volební účast 66,6 procenta."Němcovi to patrně v Česku mají nejdále k volební urně. Bydlí na samotě, a aby mohli hlasovat, budou muset ujet 30 kilometrů," řekl dnes ČTK přednosta březinského újezdu Jan Roubal.

Foto: Ondřej Besperát

16:12 - Tomáš Fránek (česko-slovenské pohraničí): Volební komise v příhraničí zatím označují volební účast za srovnatelnou s komunálními volbami a mírně vyšší než při předchozích parlamentních volbách. Další volební účast ale může ovlivnit počasí, v Bílých Karpatech se zvedá silný vítr a začíná pršet, citelně se ochladilo. "Lidé jsou tady sice na zimu zvyklí, ale třeba to opravdu někoho odradí," říkají lidé z volební komise v Žítkové.

Ne všichni ale ještě dnes odpoledne byli rozhodnuti k volbám jít. "Pořád ještě váhám, nevím komu bych dal svůj hlas," říká ve Vyškovci důchodce Karel. "To není podstatné, jak se jmenuju, všichni politici mne zklamali," dodává muž, u jehož domu se pasou ovce a kozy. "Asi ještě zajdu za bohyní, aby mě poradila," dodává. Bohyně se říká místním ženám, věštkyním těch je v obcích v Bílých Karpatech několik a jezdí za nimi lidé z celé země.

Foto: Ondřej Besperát

16:08 - Eliška Bártová (Ústecko): V Křešicích nedaleko Litoměřic za hodinu a půl odvolilo už 13 procent tamních voličů. Dveře se na obecním úřadě stále netrhnou. "Jsme z toho překvapení," říká předsedkyně komise. Stále ale ještě stíhá s voliči žertovat. "Nehoďte tam, pane Linhart, občanku."

Fakt, že se na kandidátce objevilo jméno premiéra, prý vliv na rozhodování mít nebude. "Tady má silnou pozici ODS, z té je i starostka," říká předsedkyně. Tato obec byla už několikrát při povodních zaplavena. Vypořádání se s povodněmi mělo vliv na komunální volby, ty sněmovní ale prý tady neovlivní.

Hodinu po zahájení voleb přišla do Křešic vhodit svůj hlas i paní Milada. "Koukám, co je tu lidí. Myslím si, že je to těma debatami v televizi. Lidi naštvalo, jak se hádají," říká. "Volila jsem jinak, než minule. Bojím se, že se ČSSD spojí s komunisty, proto jsem dala hlas někomu jinému." O zklamání z dosavadní vládnoucí strany hovořili i další křešičtí voliči.

16:00 - Josef Beneš, mluvčí radnice (Valašské Meziříčí): Nebývalý zájem o parlamentní volby zaznamenává okrsková komise působící v suteréních prostorách restaurace U Nemocnice ve Valašském Meziříčí. "Během první hodiny volilo přes 100 lidí. Jestli to tak půjde dál, bude se volební účast pohybovat mezi 80 až 90 procenty," odhaduje předsedkyně komise Irena Fišerová. Zájem hlasovat mají všechny věkové skupiny voličů. Někteří se dostavili tři čtvrtě hodiny před otevřením volební místnosti. "Jednoho nedočkavce jsme ještě poslali na pivo," zažertovali členové volební komise.

15:57 - ČTK (Volební místnost v obývacím pokoji): Volební místnost, kde voní pečivo a káva, se otevřela v Nové Olešce na Děčínsku. Celkem 72 zapsaných voličů může přijít se svým lístkem do obývacího pokoje manželů Hriníkových. Kromě televize, stolku a kanape je v pokoji volební urna a plenta. V obci totiž chybí volební místnost, a tak si lidé již zvykli, že volit chodí k Hriníkům. Nová Oleška patří pod obec Huntířov. "Jednou nás požádali, jestli by se volby nemohly konat u nás, a tak jsme souhlasili," řekla ČTK Pavla Hriníková, která na prahu domu vítala první voliče. "Volby se u nás pravidelně konají od roku 1990," dodala paní domácí.

Předseda ODS Mirek Topolánek za zástěnou ve volebním středisku v ulici Milady Horákové v Praze.
Předseda ODS Mirek Topolánek za zástěnou ve volebním středisku v ulici Milady Horákové v Praze. | Foto: čtk

15:52 - ČTK (Paroubek si dal po hlasování masáž, Topolánek vyrazil na brusle): Předsedové dvou nejsilnějších stran - šéf ČSSD Jiří Paroubek a lídr ODS Mirek Topolánek - odevzdali svůj hlas krátce po dnešním otevření volebních místností. Oba rivalové vyzvali spoluobčany, aby přišli rozhodnout o nové sněmovně a vládě. Po náročné předvolební kampani a nabitém programu si našli čas na odpočinek - Paroubek se těšil na čínskou masáž, Topolánek vyrazil na kolečkové brusle.

15:41 - ČTK (Ve volební místnosti v Praze zemřela osmasedmdesátiletá žena): Osmasedmdesátiletá žena dnes zemřela na selhání srdce přímo ve volební místnosti na náměstí Jiřího z Lobkovic v Praze 3. ČTK o tom informovala mluvčí pražské záchranné služby Simona Cigánková. Přestože byl ve volební místnosti právě lékař záchranné služby, který se ženě snažil okamžitě pomoct, zachránit se ji už nepodařilo, uvedla mluvčí.

15:41 - Aktuálně.cz (Stížnosti v e-mailech čtenářů): Do redakční pošty dorazil e-mail Ivany Sladké, která se ptá na náležitosti volebních místností. Volí v Akademii věd v Praze, kde podle ní není zabezpečeno soukromí za plentou. Redaktor deníku Aktuálně.cz na místě prověřuje stav věcí a zjišťuje, že místnost odpovídá ustanovení volebního zákona.

V paragrafu 17, odstavci 2 se píše: "Ve volebních místnostech jsou pro úpravu hlasovacích lístků určeny zvláštní prostory, oddělené tak, aby byla zajištěna tajnost hlasování. Počet těchto prostorů určí starosta s přihlédnutím k počtu voličů ve volebním okrsku."

Foto: Ondřej Besperát
První volič nedůchodového věku v Chodounech
První volič nedůchodového věku v Chodounech | Foto: Ludvík Hradilek

15:40 - Eliška Bártová (Ústecko): V Chodounech na Ústecku hraje muzika - valčík zní celou vesnicí. Obecní rozhlas vysílá upozornění, že se konají volby a vyzývá k účasti. Dveře volební místnosti se netrhnou. Přicházejí hlavně důchodci odění ve svátečním, starší pán přijíždí v obleku a kravatě na kole. Tipovat výsledek nikdo nechce. K volbám zde hodně chodí starší, disciplinovaní voliči KSČM a ČSSD.

Foto: Ondřej Besperát

15:25 - Martina Macková (Praha 6): Z voliče nevoličem se stal před chvílí jeden z Pražanů. Tomu totiž právě dnes, v den voleb, vykradli auto. V něm měl totiž nejen občanský průkaz, ale i pas. Přesto se pokusil svou volební komisi přemluvit, aby volit mohl. I když si lidé mohou vyřídit kvůli volbám narychlo nový občanský průkaz, tomuto muži ho úřad vydat nemohl. Rodný list má totiž asi dvě stě kilometrů od Prahy, takže nemohl nijak prokázat svou totožnost.

Foto: Ondřej Besperát

15:10 - Tomáš Fránek (česko-slovenské pohraničí): K volbám letos na Žítkové na Uherskobrodsku přišli i manželé Kohoutovi. Se svým synem Matějem se do obce v Bílých Karpatech přistěhovali před rokem kvůli krásné a nenarušené přírodě. "Dokonce i manžel, který je člověk vyloženě apolitický, letos volit šel," říká paní Kohoutová a dodává, že oba měli jasno, koho zvolit.

Malý Matěj Kohout s volebním lístkem
Malý Matěj Kohout s volebním lístkem | Foto: Tomáš Fránek, Aktuálně.cz

To místní štamgasti v hospodě hned vedle obecního úřadu a volební místnosti už tak jasno nemají a u piva a vodky rozebírají šance jednotlivých stran. Pod nápisem "V případě platby slovenskými korunami připočítáváme 35 procent" přitom zní čeština i slovenština. "My máme volby až za čtrnáct dnů, ale u vás je hodně dusno," říká Pavol Junas, který přijel na návštěvu příbuzných.

Foto: Ondřej Besperát

15:05 - Pavel Baroch (Veselí nad Lužnicí): Starosta Petr Hynek (ODS) nebude letos opakovat chybu, kterou ještě jako místostarosta Veselí nad Lužnicí udělal před lety, když obcházel volební místnosti, aby zkontroloval, jestli je vše v pořádku. "Mohlo by to být chápáno jako ovlivňování voleb. Tehdy to tak bylo prezentováno," říká Hynek. Proto dnes ani zítra nikam nepůjde. "Nemám oprávnění kontrolovat průběh voleb," uznává. "Volby organizuje úřad, tedy tajemník a jeho pracovníci. V komisích jsou dostatečně zdatní lidé, aby případné komplikace zvládli."

Foto: Ondřej Besperát

15:02 - Martina Macková (Praha-Dejvice): Před volební místností na Norbertově stála před druhou hodinou už asi čtyřicítka lidí s modrými obálkami. Na povel se pak pustili do schodů, které je dělily od školních tříd s volebními urnami. Mnoho lidí s sebou k volbám vzalo také domácí zvířata. Menší psi a v jednom případě i krysa se dostali až rovnou před volební komisi, větší psi museli počkat před školou.

"Nejradši bych nevolila nikoho, nakašlala bych jim. Ale když už jdu, tak tam vhodím ODS. My jsme tady sokolky, my komunisty nevolíme," řekla deníku Aktuálně.cz Vratislava Rubášová. Přišla o dvou francouzských holích a už se těšila, jak si doma odpočine.

Foto: Ondřej Besperát
První voliči v Chodounech
První voliči v Chodounech | Foto: Ludvík Hradilek

14:50 - Eliška Bártová (Ústecko): V Chodounech na Ústecku chtěl první volič vhodit svůj hlas už v devět hodin ráno. Volby jsou zahájeny, po 14. hodině je ale na obecním úřadě prázdno. Komisaři mezi sebou probírají rodinné záležitosti, kdo je ve vězení, kdo umřel a kdo půjde poprvé volit. "Letos nám zvýšili odměny za účast," říká spokojeně Marcela Šátková. Předseda letos dostane 1100 korun. Shodují se, že větší zájem je tady o komunální volby. Komise mezi sebou ještě tipuje, kolik stran tady lidé zvolí. "Ne víc jak pět," říká předsedkyně Miroslava Pajonková. Po čtvrthodině přichází první volička. "Tak prý jsem první mohykán," říká. "Čekala jsem ale, že tu bude hrát nějaká muzika. Tak to vždycky bývalo. Takhle to vypadá jako nějaká tryzna."

14:40 - ČTK (Soutěžní sběr volebních lístků KSČM obeslalo přes 3600 lidí): Více než 3600 volebních lístků s kandidáty KSČM zatím shromáždili organizátoři soutěže Hodíme je do sběru. ČTK to dnes řekl Petr Hrubeš z občanské iniciativy Trikem proti komunismu. Podotkl, že na 250 lístků přišlo z Brna, kde jihomoravskou kandidátku komunistů vede jejich bývalý předseda Miroslav Grebeníček; ten se kvůli soutěži obrátil na Státní volební komisi s podezřením na maření přípravy a průběhu voleb.

Její předseda, ministr vnitra František Bublan, mu sdělil, že komise se tím zabývat nebude, a doporučil, aby se případně obrátil na orgány činné v trestním řízení. Iniciátoři akce tvrdí, že soutěž je po právní stránce v pořádku. Volební zákon nijak nestanoví, co je třeba dělat s nepoužitými hlasovacími lístky. Ve volebních místnostech je možné vhodit je do odpadkového koše.

14:25 - ČTK (Volby omezí víkendové cestování Čechů): Tisíce lidí, kteří běžně vyjíždějí trávit víkendy na své chaty a chalupy, budou vázány povinnostmi ve volebních místnostech. Tradiční páteční kolony na výpadovkách z měst tak dnes nemusí být tak dlouhé, tvrdí analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

V téměř 15 000 volebních okrsků 90 000 komisařů, množství zapisovatelů a pomocníků již několik dní volby připravuje. Dnes a v sobotu budou ve volební místnosti trávit celý den. Podle Beránka lze očekávat, že ani jejich rodiny se samy na chaty a chalupy nevypraví.

Foto: Ondřej Besperát

14:15 - Tomáš Fránek (Uherskobrodsko): Prvních voličů se komise v obci Žítková dočkala deset minut po otevření volební místnosti, kdy své hlasy přišel odevzdat starší manželský pár. O pět minut později už odvolili další tři lidé. "Lidi budou chodit pomalu, není kam spěchat," říká jeden z mužů z pětičlenné komise a vzpomíná přitom na předchozí volby. A taky věří, že se nepokazí počasí.

Na zítřek dopoledne si totiž komise naplánovala návštěvu deseti lidí, kteří kvůli stáří a zdravotnímu stavu nemohou přijít volit. "To bychom spíše potřebovali vrtulník," říkají členové žítkovské komise, kteří si netroufají odhadnout, jak letos volby dopadnou. "Je to velká loterie," shodují se.

14:00 - Otevřením volebních místností začaly dnes ve 14:00 v Česku v pořadí čtvrté volby do Poslanecké sněmovny. Lidé v nich rozhodnou o tom, který z téměř 5000 kandidátů zasedne v dolní komoře parlamentu a kdo z politických lídrů dostane šanci sestavit novou vládu.

Foto: Ondřej Besperát

13:45 - Martina Macková (Praha - Dejvice): Do volební místnosti ve škole na ulici Čsl. armády v Praze Dejvicích přišla volit první volička už krátce po poledni. Když zjistila, že svůj hlas ještě nikomu nemůže dát, úprkem opustila školu. "No jo, to se stává," usmívá se s pochopením vrátný u dveří školy.

Přesto mnoho lidí nebude volit jen proto, že pro ně je příliš složité si vyzvednout voličské průkazy - bydlí totiž na druhém konci republiky, než kde mají trvalé bydliště. Přestože jsou všude na úřadech už počítačové sítě, zdá se, že volba jen tak, na občanku, je stále v nedohlednu. "To by musela existovat celostátní databáze podle rodných čísel, která by se musela každou minutu aktualizovat, aby se všude vědělo, kdo z obyvatel už odvolil, a nestalo se, že by se někomu podařilo volit vícekrát. A taková technika ještě není," pokrčí rameny Olga Králová, vedoucí odboru vnitřních věcí radnice Prahy 6.

Foto: Ondřej Besperát

13:40 - Tomáš Fránek (Uherskobrodsko): Ve Vápenicích, další obci v blízkosti česko-slovenské hranice, se k volební místnosti vydali první voliči. Chalupy stojící ve svazích Bílých Karpat jsou totiž od středu obce vzdáleny i několik kilometrů. "Mám to daleko, aspoň se projdu a naposledy ještě zvážím, jestli jsem vybral dobře. Volit budu levici, ale ještě nevím jakou, bojím se, že pravice bude proti prostým lidem. Jde jim jenom o bohaté," říká Karel Prokeš.

V roce 2002 ve Vápenicích zvítězila sociální demokracie před lidovci a komunisty. Na druhou hodinu nečekají ve Vápenicích, kde žijí dvě stovky obyvatel, žádný velký nával. Zkušenosti z minulých voleb totiž ukazují, že lidé většinou chodí spíše až v pátek navečer, kdy se vrací ze zaměstnání a skončí taky práci na svém hospodářství.

Foto: Ondřej Besperát

13:30 - Martina Macková (Praha - Dejvice): Na základní škole Emy Destinové děti pozorují, jak se jim před očima jejich třídy mění ve volební místnosti. Komise řeší například to, kam vyvěsit státní znak. Zákon totiž neříká, kde by měl vlastně viset, píše se v něm jen: na čestném místě. A tak zatímco v jedné třídě ho pověsili členové komise místo hodin, jinde ho asi deset minut pracně uvazovali přímo na volební paravany. Ve třetí třídě znak jednoduše zavěsili na okraj tabule a ve čtvrté pro něj našli místo přesně pod naprosto stejným státním znakem, který už vedle tabule visel.

Podle zákona má být znak na čestném místě. Ale kde to je? To řeší i komise na základní škole Emy Destinové v Praze 6.
Podle zákona má být znak na čestném místě. Ale kde to je? To řeší i komise na základní škole Emy Destinové v Praze 6. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"To je naše třída?" diví se dvě třeťačky - Klaudie Křížová a Klára Kantová - a nakukují, kam se poděly jejich lavice. Na ty si komise už položila bílé ubrusy a chystá hromádky seznamů. "Kdybych mohla volit, asi bych volila ODS, Paroubek totiž není moc sympatický," říká jedna z dívek. "A taky když Topolánek něco řekne, tak ho hned ztrapní," dodává druhá. A co Bursík s Kalouskem? "No, ty moc neznáme," zavrtí hlavou holky. "Ale můj brácha volí zelený," přispěchá hned Klaudie s informací.

Foto: Ondřej Besperát

13:10 - Eliška Bártová (Ústecko): Hodinu před otevřením volebních místností je v Mnetěši na Ústecku vše k volbám připraveno. Pětisethlavá obec má ve svém katastru posvátnou horu Říp a leží v kraji, kde v následujících dvou dnech změří své síly premiér Jiří Paroubek s primátorem Ústí nad Labem Petrem Gandalovičem.

Starostka Zdeňka Tlustá v Mnetěši čeká hodinu před otevřením volební místnosti na členy volební komise
Starostka Zdeňka Tlustá v Mnetěši čeká hodinu před otevřením volební místnosti na členy volební komise | Foto: Ludvík Hradilek

"K volbám tady chodí hodně lidí, většinou volí ODS," říká starostka Zdeňka Tlustá (nezávislá). Fakt, že se premiér rozhodl kandidovat právě tady, ji prý neovlivní. Ani to, že společně s Paroubkem a Gerhardem Schröderem vystoupala před měsícem na Říp. "Doufám, že dojde ke změně vlády, že ODS něco udělá s nezaměstnaností. Vadí mi, že ti, kteří nechtějí pracovat, jsou na tom stejně jako ti, kteří si zoufale hledají práci."

To místní účetní Václavu Tlustou, členku volební komise, nezlákal ani jeden z tahounů dvou nejsilnějších stran. "Pořád se jen handrkují, nevěřím jim," říká. "I kdyby jedna z nich vymyslela něco dobrého, tak ta druhá to a priori nepřijme. Budu radši volit menší stranu, která těmi hádkami není ještě potrefená."

Foto: Ondřej Besperát

12:56 - Martina Macková (Praha - Dejvice): Okrsek čtrnáct je speciální. Je to ten, kam spadá budova radnice. Tři sta voličů má totiž právě nyní adresu trvalého bydliště na úřadě. I když úředníci očekávají, že jich k volbám přijde málo, přesto počítají s tím, že by mohly v komisi chybět náhradní volební lístky. "Říkáme jim bezdomovci, ale samozřejmě že to nejsou bezdomovci, ale lidé kteří prostě z nějakých důvodů mají dnes adresu u nás na úřadě. Ale volební lístky jsme jim neměli kam doručit," vysvětluje vedoucí odboru vnitřních věcí radnice Olga Králová.

Specialitou budou u voleb také Pražané, kteří si vyzvedli volení průkazy, protože jako každý týden směřují v pátek na víkend na chalupy. Ale není to jisté. Kvůli počasí zřejmě odvolí ve svém obvodu i přes průkaz. Dalším speciálním obvodem je v Praze 6 věznice v Ruzyni. "Není tam otevřena běžná volební místnost, komise tam ale samozřejmě přijede a volební lístky vyzvedne" říká Králová.

12:35 - ČTK (Všestudy na Mělnicku): Vedení obce Všestudy na Mělnicku potvrdilo, že jedna členka volební komise v obci v neděli donesla do tamějšího domova důchodců volební lístky a některým seniorům doporučila volit ODS. Starosta Eduard Zeman dnes řekl ČTK, že spolu s místostarostkou hned v pondělí po zjištění této aktivity osobně důchodce obešli, omluvili se jim a čtyřem vydali nové obálky se všemi volebními lístky. Nové sady volebních lístků dnes zhruba 50 obyvatelům domova nabídli i zástupci středočeského krajského úřadu. Případ vyšetřuje mělnická policie.

12:20 - ČTK (Volby v USA): První den voleb do Poslanecké sněmovny přilákal v Severní Americe značný zájem voličů. Odevzdat svůj hlas jich přišlo mezi třetinou a polovinou z registrovaných. Zatímco v Severní Americe první volební den již skončil, na druhém konci světa v Austrálii se volby teprve rozběhly.

Na konzulátu v Losa Angeles volila také herečka Eva Jeníčková, známá rolí Vendulky Utěšitelky z filmové série o básnících
Na konzulátu v Losa Angeles volila také herečka Eva Jeníčková, známá rolí Vendulky Utěšitelky z filmové série o básnících | Foto: čtk

Ve Spojených státech hlasovalo asi 35 procent voličů zapsaných do zvláštních volebních seznamů, řekl ČTK washingtonský konzul Martin Klučar. Celkem se k volbám na čtyřech zastupitelských úřadech v USA předem registrovalo na 550 osob. V Kanadě přišla podle informací z ottawského velvyslanectví v první den k volbám asi polovina ze zhruba 300 zapsaných voličů. Byli mezi nimi například i spisovatelský manželský pár Josef Škvorecký a Zdena Salivarová.

Foto: Ondřej Besperát

12:15 - Pavel Baroch (Veselí nad Lužnicí): Starosta Veselí nad Lužnicí Petr Hynek našel v dnešní poště i dopis nespokojeného obyvatele, kterému na přelomu března a dubna zatopila velká voda dům. Stěžuje si v něm, že dostal příliš malou sociální dávku, takže si z ní ani nemůže vybavit domácnost. Dopis starostu utvrdil v tom, že nedávné záplavy budou mít nejspíš vliv na to, komu lidé ve Veselí dají svůj hlas.

"Letošní povodeň skutečně může ovlivnit rozhodování lidí, koho budou volit," tvrdí starosta Hynek. Podle něho jsou ovšem ve městě slyšet oba tábory: spokojený s tím, jak radnice a vláda lidem po povodních pomohla, i ten opačný, naštvaný. "Někdo má pocit, že dostal málo peněz, někdo ani s penězi nepočítal, a přesto něco dostal," říká Hynek. "Jsou to individuální názory a já nedokážu říct, jaký převažuje." V jednom si je ale starosta jistý. Volební účast nedávná povodeň nijak zvlášť neovlivní.

Foto: Ondřej Besperát

11:55 - Tomáš Fránek (Žítková na Uherskobrodsku): Starostka obce Žítková Eva Hargašová si ještě, než zavřou v obci s asi dvěma stovkami obyvatel obchod, vyběhla nakoupit. "Nakupovala jsem pro celou rodinu, odpoledne už bude fofr, už nic nestihnu," říká starostka.

Volby v Žítkové na Uherskobrodsku
Volby v Žítkové na Uherskobrodsku | Foto: Tomáš Fránek, Aktuálně.cz

Právě v Žítkové, obci rozkládající se na více než pěti stech devadesáti hektarech, má už volební komise naplánováno, kam bude muset s volební urnou zajít. "Je to turistický výkon, než se přejde z jedné části obce do druhé, tak nachodíme kilometry," říká starostka. Na nedostatek zájmu si ale nemůže stěžovat. V době, kdy odpovídala deníku Aktuálně.cz, si s ní rozhovor domlouvali také redaktoři zahraničního vysílání Českého rozhlasu. Asi jsme zajímaví tím, že jsme, jak my říkáme, na konci světa," říká starostka.

Foto: Aktuálně.cz

11:40 - Aktuálně.cz: Co pro vás chystáme? Během dneška čekejte volební předpověď. Přečtete, co všechno se v posledních dnech odehrálo, jaký vliv měly tyto události na voliče a zda vůbec přijdou volit. Volební prognóza deníku Aktuálně.cz se objeví současně s otevřením volebních místností v pátek ve 14.00.

V sobotu, v den, kdy Česko vybere nové poslance a s nimi vládu, můžete díky deníku Aktuálně.cz v reálném čase vidět, jak se sčítají hlasy. Okamžitě po uzavření volebních místností se spojíme s Českým statistickým úřadem. Na našich grafech uvidíte nejen odhady výsledků, ale také to, jak s každou další minutou přibývají stranám hlasy a jak s nimi stoupá či padá možnost probojovat se do sněmovny. Prožijte volební finále s Aktuálně.cz - čtěte ZDE

Foto: Ondřej Besperát

10:50 - Martina Macková (Praha - Dejvice): První desítky šéfů komisí právě vyráží z úřadu Prahy 6 do svých volebních místností. Jsou to ti, co budou počítat hlasy v těch nejvzdálenějších místech tohoto obvodu. Absolvují školení a vyfasují materiály ve sklepě úřadu jako první z čistě praktických důvodů: musí totiž stihnout přijet do svého okrsku a nachystat vše potřebné.

Šéfové volebních komisí, které sedí blízko úřadu, přijdou na řadu jako úplně poslední. "Některé školy nám místnosti samy vyzdobí, a když tam naši lidé přijdou, už tam jsou kytičky na tabuli a výzdoba, kam se podíváte. Jinde zase jen odemknou místnost. Ale nikdo nemůže školy k ničemu takovému nutit, samozřejmě," říká Králová.

Foto: Ondřej Besperát

10:38 - Martina Macková (Praha - Dejvice): V Dejvicích pokračuje školení: "Nezapomeňte pečetit urny a pak je zamknout. Ale zase ne tak, jak jedna z komisí, která zapečetila, zamkla a klíček vhodila do urny. Tak to ne." Školicí místnost se směje... "My jsem pak museli shánět pilku na železo," dodává Olga Králová.

Další skupina šéfů komisí odchází z radnice Prahy 6 s nafasovanými volebními materiály a seznamy voličů
Další skupina šéfů komisí odchází z radnice Prahy 6 s nafasovanými volebními materiály a seznamy voličů | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"A do jedné hodiny zkontrolujte, jestli před místností není nějaká jáma, do které by nám padali voliči, a podívejte se, jestli visí na místnosti vlajka, jestli ne, nějakou vám ještě zkusíme dodat. Hlídejte si, aby vám voliči neházeli do urny modré obálky! Až když vidíte, že neháže do urny občanku, klíče nebo cokoliv jiného, pak si ho teprve odškrtněte." Školí se i zdánlivé banality, ale podle úředníků je to důležité stále opakovat. "Po každých volbách najdeme v urnách mnoho občanek," říkají.

10:36 - ČTK (Brno): Několik hodin před otevřením volebních místnostní museli volební komisaři v Brně řešit první prohřešek vůči volebnímu zákonu. Na budově základní školy Jana Babáka, kam po 14:00 budou lidé chodit volit, visí billboard s kandidátem KDU-ČSL Milanem Šimonovským. Již od rána  by tam ale neměl být, zákon zakazuje volební agitaci ve volební místnosti a jejím okolí ve dnech voleb, řekla dnes ČTK Eva Sychrová z krajského úřadu. Podle ní za takové porušení zákona ale nehrozí žádná sankce.

Foto: Ondřej Besperát

10:23 - Tomáš Fránek (Vyškovec na Uherskobrodsku): "Jsem v Uherském Hradišti, jel jsem pro volební materiály." Takový vzkaz od svého starosty Aloise Kročila našli dnes ráno obyvatelé vesničky Vyškovec ve dveřích místního obecního úřadu. "Určitě volit půjdeme, jde o moc," shodují se mladí manželé před místním obchodem se smíšeným zbožím. Ve Vyškovci podobně jako v dalších obcích na moravsko-slovenském pomezí, jako jsou Vápenice nebo Žítková, je mezi sto až sto padesáti voliči, převažují starší lidé.

Obecní úřad ve Vyškovci je na volby připraven
Obecní úřad ve Vyškovci je na volby připraven | Foto: Tomáš Fránek, Aktuálně.cz

Stálých obyvatel spíše ubývá, střídají je chataři. A proto kromě přípravy volebních místností musí volební komise také řešit to, za kým se s volební urnou vypraví a koho třeba přivezou děti. "Přijede syn a doveze mě. Volby jsem si nikdy ujít nenechal," říká Karel Gabrhel z Vyškovce. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny ve Vyškovci, Vápenicích a Žítkové o prvenství bojovali komunisté a lidovci, naopak malou podporu tu měla Občanské demokratické strana. "Vím koho bude volit, ale neřeknu, volby jsou tajné," dodává Karel Gabrhel.

Foto: Ondřej Besperát

10:06 - Martina Macková (Praha - Dejvice): Na úřadu městské části v Praze 6, Dejvicích začíná školení předsedů a zapisovatelů volebních komisí, poslední předtím než se otevřou volební místnosti. "Je tady devadesát trojka? Ano! Devadesát čtyři? Přítomni, devadesát pět..." Po prezenci a školení zástupci komisí vyrážejí do svých okrsků, aby pomohli zdobit volební místnosti a připravili vše na 14. hodinu. Tato městská část má na starosti 104 okrsků a ještě dnes musí projít školením 70 lidí. Volit v jejich místnostech může 80 tisíc lidí, úřad ale vydal už přesně 2628 voličských průkazů.

Hned na začátek se svátečně oblečení předsedové dozvěděli příjemnou informaci - jejich odměna se na rozdíl od předchozích voleb zvýšila asi o dvě stě korun. "Ještě dnes neumím říci, jestli budou zdaněné, nebo ne," říká jedna z úřednic z radnice. V jednom z volebních okrsků musí šéfové komisí očekávat exprezidenta Václava Havla a také primátora Prahy Pavla Béma. "Radši jim o tom říkáme dopředu, aby se nevyděsili, když tam naběhnou televizní štáby a novináři. A taky kvůli tomu, aby tam byl pořádek," říká Olga Králová, vedoucí odboru vnitřních věcí úřadu.

První Češi odvolili už ve čtvrtek v 19:00 našeho času v Brazílii. Kvůli způsobu hlasování však v cizině přijde volit jen zlomek voličů. Po Americe, kde se začalo hlasovat ve čtvrtek večer, se volby rozšířily do Austrálie - hlasování začalo v pátek v 6 hodin středoevropského času. S hodinovými odstupy podle časových pásem následují české parlamentní volby v Asii, Africe. V Česku se volební místnosti otevírají v 14:00 a dnes zůstanou otevřené do 22:00.

 

Právě se děje

Další zprávy