Vojtěch Filip chce kvůli NKÚ poslat na Dohnala policii

Domácí ČTK Domácí, ČTK
20. 1. 2011 16:50
Důvodem je, že ředitel Dohnal znemožnil poslancům kontrolu hospodaření úřadu
Vojtěch Filip (KSČM)
Vojtěch Filip (KSČM) | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předseda sněmovního kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM) chce policii podat podnět na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala.

Důvodem je, že Dohnal znemožnil poslancům kontrolu hospodaření úřadu.

Filip to řekl po čtvrtečním jednání výboru, který se snaží zkontrolovat hospodaření úřadu již od roku 2009, zatím neúspěšně.

"To neposkytnutí součinnosti, odmítnutí té součinnosti, neumožnění kontroly považuji za krok, který odporuje povinnostem prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu," řekl Filip. Podnět zpracuje a podá v příštím týdnu.

Výbor se začal hospodařením úřadu zabývat na jaře 2009 na základě upozornění širšího vedení úřadu, tzv. kolegia. Poslanci vytvořili ještě v minulém období kontrolní skupinu, najali soukromou auditorskou firmu, ale Dohnal jim kontrolu neumožnil.

Argumentuje tím, že pro ni neexistuje zákonný podklad.

Výbor po volbách sestavil novou skupinu a pokusil se o novou kontrolu. Obdobně argumentuje Dohnal i nyní s tím, že není možné ukládat povinnosti komukoli jen usnesením výboru, ale jenom zákonem. Pokud by však poslanci příslušný zákon přijali, je ochoten jim kontrolu umožnit.

Poslanci ve čtvrtek Dohnala opět pozvali na jednání výboru, aby s ním řešili otázku dalšího umístění sídla NKÚ. Úřad sídlí v pronajatých prostorách v budově Tokovo v pražských Holešovicích. Do konce ledna se musí rozhodnout, zda prodlouží nájemní smlouvu, jinak současná smlouva v březnu 2012 vyprší.

Poslanci Dohnala obviňují, že otázku nového sídla neřeší. "To znamená, že dál bude utrácet velké, předražené částky za nájem cizí budovy, a ten termín, ve kterém musí rozhodnout, je velmi blízko," řekl Filip novinářům.

Jak dodal, výbor na to Dohnala upozornil již třikrát. Chce také tuto záležitost přednést na schůzi sněmovny.

Dohnal novinářům řekl, že se momentálně nekloní k žádné variantě nového sídla, protože se o něm neustále jedná. Dá přednost té nejvýhodnější. Dohnal již dříve poslancům předložil analýzu realitní společnosti Knight Frank, která jako nejvýhodnější variantu doporučuje prodloužení pronájmu dosavadních prostor.

Poslanci ve čtvrtek přijali usnesení, v němž tvrdí, že tato firma je v konfliktu zájmů a že o tom nebyli informováni. Důvodem je, že tato firma nabízí k pronájmu nevyužité prostory v sídle NKÚ. "V jejich zájmu je, aby NKÚ pokračoval v tomto nájmu," řekl zpravodaj k tomuto bodu Roman Sklenák (ČSSD).

Podle Dohnala však firma Knihgt Frank nabídla nejvýhodnější podmínky v poptávkovém řízení. "A žádný střet zájmů nevidíme," dodal s tím, že analýza je podle něj korektní.

 

Právě se děje

Další zprávy