Spor šéfa NKÚ s poslanci před soud nepůjde

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
2. 12. 2010 13:42
Policie ho odložila s tím, že už za to dostal pokutu
Prezident NKÚ
Prezident NKÚ | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie odložila jednu z kauz koĺem prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala. V tomto případě ho prošetřovala za to, že opakovaně odmítl vydat členům kontrolního výboru sněmovny podklady pro kontrolu hospodaření NKÚ. Dohnal tvrdil, že tím poslanci porušují nezávislost NKÚ.

Policie: Už byl potrestán

Policie na jednu strana konstatovala, že se tím trestného činu dopustil, ale že za to byl už jednou potrestán - sněmovna mu vyměřila 50 tisíc korun pokuty. A za stejný čin nemůže být trstán dvakrát, upřesnila mluvčí státního zastupitelství pro Prahu Štěpánka Zenklová.

František Dohnal se nejprve proti pokutně odvolal k Ústavnímu soudu s tím, že kontrola je protiústavní. Ústavní soudci ale jeho stížnost odmítli a Dohnal pokutu nakonec zaplatil.

Spor se táhne od jara 2009. Poslanci tvrdí, že NKÚ plýtvá, František Dohnal zase všechny útoky označuje za politický tlak na nejvyšší kontrolory.

Kauza "luxusní" byt

Kromě sporu se sněmovnou prověřovala policie i Dohnalův údajně luxusní byt a nakonec se rozhodla ho obžalovat. Tento případ už začal řešit soud. Podle státního žalobce tím připravil stát o zhruba 1 milion korun.

Za to mu hrozí vězení na 6 měsíců až 5 let.

František Dohnal od začátku tvrdí, že kauzy jsou politické a mají za cíl donutit ho, aby se vzdal úřadu. To odmítá. A poslanci nemají pravomoc, jak ho odvolat: "Bude to dlouhý proces," připustila už v září členka sněmovního kontrolního výboru Zdeňka Horníková (ODS).


Prezidenta NKÚ může zbavit funkce jen prezident republiky, pokud by Dohnala pravomocně odsoudil soud. Jinak by to musela prezidentovi navrhnout Poslanecká sněmovna, která k tomu potřebuje doporučení kárné komory NKÚ.

Kárná komora ale naposledy v listopadu prezidenta NKÚ pouze napomenula, zatím nepravomocně, za to, že prý ohrozil důvěru v nezávislost a nestrannost úřadu.Prezident NKÚ totiž před časem v rozhovoru pro týdeník Respekt prohlásil, že někteří členové kolegia NKÚ prosadili pod vlivem politiků, aby se některé plánované kontroly neprováděly.

 

 

Právě se děje

Další zprávy