Soud odmítl stížnost prezidenta NKÚ Dohnala na poslance

ČTK ČTK
12. 5. 2010 9:55
Františka Dohnala kvůli chybám v hospodaření již dříve obvinila policie
František Dohnal
František Dohnal | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Ústavní soud odmítl stížnost Františka Dohnala proti postupu Poslanecké sněmovny a jejího kontrolního výboru.

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu se domáhal toho, aby mu sněmovna a výbor přestaly ukládat pokuty a hrozit mu dalšími postihy, pokud nesplní jejich příkazy.

Požadoval také zrušení pokuty 50 000 korun, kterou mu letos v únoru uložil sněmovní kontrolní výbor. Soud Dohnalovi nevyhověl a podnět odmítl bez veřejného jednání.

Podle Ústavního soudu Dohnal ústavní stížnost podal předčasně. "Je zřejmé, že za daného procesního stavu nejsou vyčerpány všechny procesní prostředky, které stěžovateli zákon k ochraně jeho práva poskytuje," uvedl soudce zpravodaj Pavel Holländer ve stručném usnesení. Ústavní soud připomněl například to, že se Dohnal odvolal proti rozhodnutí kontrolního výboru k Poslanecké sněmovně.

Pokutu 50 000 korun uložil kontrolní výbor Dohnalovi podle zákona o státní kontrole z roku 1991. Dohnal ale tvrdí, že podle tohoto zákona poslanci danou pravomoc nemají. Pokutu nakonec prezident NKÚ přesto zaplatil.

Kvůli chybám v hospodaření obvinila Dohnala už i policie. Konkrétně ho viní z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Škodu, která vznikla například užíváním dvou údajně luxusních služebních bytů či tří služebních vozů, policie vyčíslila na více než 900 000 korun.

V případě odsouzení Dohnalovi hrozí trest šest měsíců až pět let vězení. Dohnal tvrdí, že celá kauza včetně obvinění z trestného činu má politické pozadí.

 

Právě se děje

Další zprávy