Poslanci kritizují NKÚ za pronájem sídla. Válka trvá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 9. 2010 17:25
Prezident NKÚ pozval po měsících sporů poslance, aby si prohlédli jeho úřad
Prezident NKÚ František Dohnal
Prezident NKÚ František Dohnal | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kontrolní výbor sněmovny probíral hospodaření Nejvyššího kontrolního výboru - a to bez jeho prezidenta Františka Dohnala, který byl na zahraniční cestě.

"Pan prezident se omluvil, ač o termínu věděl," oznámil předseda výboru Vojtěch Filip (KSČM). "Je na zahraniční cestě."

"Na tom zasedání Visegrádu být musel," hájil až poté v kuloárech šéfa NKÚ viceprezident František Kala, který Dohnala před poslanci zastoupil.

Sám ale příliš nevěří, že by se Dohnalovy vztahy s poslanci mohly ještě výrazněji zlepšit. A to i přesto, že šéf NKÚ tentokrát sám pozval poslance kontrolního výboru na prohlídku úřadu.

"Možná se některé hroty ulámou," prohlásila poslankyně za ODS Zdeňka Horníková. "Já bych spíš přemýšlela o tom, kde a jakého prezidenta NKÚ budeme do budoucna hledat."

Celé zasedání výboru se ostatně neslo na vlně kritiky Dohnala.

Být zadobře s poslanci

Viceprezident Kala si jako bývalý poslanec s ostatními zákonodárci viditelně rozuměl.

"NKÚ je nezávislou institucí co se týče toho, co bude kontrolovat a v jakém rozsahu," prohlásil. "Ale nežijeme ve vzduchoprázdnu. Prioritně máme sloužit jako nalézací instituce pro Poslaneckou sněmovnu."

Poslanci kritizovali hospodaření NKÚ, nelíbila se jim úplně ani výroční zpráva, kterou úřad poslancům předložil. Hlavní otazník se točil kolem toho, zda má kontrolní úřad dál platit pronájem prostor, nebo se přestěhovat jinam. Prezident NKÚ doporučuje zůstat v současné budově.

"Další pronájem této budovy je bohapustý nesmysl," oponoval Dohnalovu názoru poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka. "NKÚ využívá jen polovinu pronajatých prostor."

Právě kontrola hospodaření NKÚ stála v pozadí loňského sporu Františka Dohnala se sněmovnou.

Poslanci se v minulém volebním období pokusili hospodaření prezidenta NKÚ zkontrolovat, František Dohnal jim ale odmítl vydat podklady s tím, že kontrola je protiústavní. Jeho stížnost na poslance ale Ústavní soud odmítl. Dohnal nakonec zaplatil pokutu, kterou mu sněmovna uložila.

Některým poslancům se ale nelíbila ani samotná práce NKÚ jako taková.

"Není to jen problém pana Dohnala," pustil se do kritiky poslanec za TOP 09 František Laudát. "Ty výstupy NKÚ jsou směšné a kontrolní úřad je znevážený."

Dohnalovy dny sečteny?

Dohnala navíc v srpnu státní zástupce obvinil z porušování zákona. Podle policie se provinil tím, že užíval příliš luxusně vybavený byt nadměrné velikosti. Škodu vyčíslila na 900 tisíc korun, za což Dohnalovi teoreticky hrozí až několikaleté vězení.

Dohnal ale od začátku tvrdí, že i tato kauza je politická a jakékoliv pochybení odmítá.

"Já nevím, jestli je to účelová kauza, možná na ni jenom účelově upozornil, ale není účelová v tom, že by byla nepravdivá," říká poslankyně Horníková.

Sama Horníková ale připouští, že pokud Dohnal nerezignuje sám, je malá šance, jak ho odvolat: "Bude to dlouhý proces."

Prezidenta NKÚ může zbavit funkce jen prezident republiky, pokud by Dohnala pravomocně odsoudil soud.

Jinak by to musela prezidentovi navrhnout Poslanecká sněmovna, která k tomu potřebuje doporučení kárné komory NKÚ. Ta ale jednání o kárné žalobě zatím přerušila s tím, že čeká na závěry policejního vyšetřování.

 

Právě se děje

Další zprávy