Vládu Petra Nečase přišlo odvolat dvacet tisíc lidí

Domácí Domácí
17. 11. 2012 18:30
Demonstrace odborů v den výročí 17. listopadu patřila mezi nejslabší od roku 1994
Demonstrace na Václavském náměstí.
Demonstrace na Václavském náměstí. | Foto: Jan Langer

Praha - V den výročí listopadových událostí protestují na Václavském náměstí v Praze už letos podruhé kritici Nečasovy vlády.

Tentokrát však přišlo o desítky tisíc lidí méně než před tím na počátku dubna.  Podle agentury ČTK police dnes odhadla počet účastníků na deset tisíc lidí, šéf největší odborové centrály a další organizátoři protestu jich viděli dvojnásobek - hovořili o 20 tisících nebo i o 25 tisících účastníků. 

V dubnu dorazilo na stejné místo s odbory demonstrovat kolem sta tisíc lidí . Podle přehledu, který vydala agentura ČTK, se dnešní protest podle síly účasntíků řadí až na konec první desítky mezi všemi, které odbory organizovaly od roku 1994 .

Odborový boss Jaroslav Zavadil také přiznal, že by si přál proti vládě generální stávku, ale zatím prý o ní "lidé ve fabrikách nestojí".

Minule jich přišlo víc
Minule jich přišlo víc | Foto: Jan Langer

"Musím přiznat, že je mi to líto," řekl šéf centrály Jaroslav Zavadil.

Premiér Petr Nečas komentoval demonstraci větou, k demokracii patří. "Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi, máme právo svobodně vyjadřovat svůj názor," uvedl. 

Ještě před začátkem demonstrace zasahovala na Václavském náměstí policie, protože na exponovaném místě nedaleko sochy svatého Václava zaparkovala dodávka patřící hnutí Skutečná demokracie. Policie ji po drobných potyčkách nechala odtáhnout a zadržela čtyři lidi. 

Sled projevů trval na Václavském náměstí více než hodinu, účastníci ji zakončili symbolickým zvoněním klíčů pro koaliční Nečasovu vládu. Poté se akce přesunula na Národní třídu, kde průvodu u Národního divadla cestu přehradili účastníci protivládního happeningu s kartony zobrazujícími členy vlády v přilbách a se štíty bývalé komunistické SNB, která před 23 lety zasahovala na stejném místě proti studentům.

Listopadové studentské protesty z let 1939 a 1989 ráno připomněl prezident Václav Klaus na vzpomínkové akci u Hlávkově koleje. Šlo o jeho poslední projev k 17. listopadu v roli hlavy státu. Prezident se v něm věnoval zejména svému oblíbenému tématu - "ztrátě tradičních hodnot" a nepřímo se vyjádřil k česko-německých vztahům.

 

Právě se děje

Další zprávy