Vláda zváží zrušení poplatků u lékaře. Už zítra

Kateřina Eliášová
8. 4. 2008 7:48
Kabinet má na stole návrh lidovecké poslankyně
Novorozenci by platit neměli, myslí si Šojdrová
Novorozenci by platit neměli, myslí si Šojdrová | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Vláda by mohla už ve středu zkorigovat zdravotnickou reformu ministra Julínka.

Ministři dostanou návrh lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové, aby byly zrušeny poplatky pro novorozence. Šojdrová od něj neustoupila ani poté, co ji k tomu vyzvali koaliční politici včetně těch, kteří patří do stejné politické strany. 

"Nevidím k tomu jediný důvod, dokud vláda nepředloží jiný návrh, budu trvat na tom svém," řekla Aktuálně.cz Šojdrová.

Skupina poslanců v čele se Šojdrovou původně chtěla kromě novorozenců zrušit poplatky pro matky, které s nimi v nemocnici zůstanou, nakonec půjde jen o samotné děti.

Vláda by kromě toho mohla jednat také o druhé části Julínkových reforem, o té, která se zabývá privatizací zdravotních pojišťoven.

V souvislostech: Padl návrh na zrušení poplatků. Podala ho Šojdrová

Kalousek: S poplatky nemám problém

Zatím není jasné, jak se kabinet k návrhu postaví.

Například ministr financí Miroslav Kalousek už dříve prohlásil, že zaplatit třicetikorunový poplatek by pro rodiny neměl být takový problém. Vysvětlil, že na dítě stát po sečtení všech přídavků platí více než 100 tisíc korun.

"Potíž je v tom, že regulační poplatky jako každé jiné poplatky si nepřeje vlastně nikdo. Přesto nějaké systémové odvody být musí, aby rozpočet rodin s dětmi mohl být ovlivněn nejen povinností regulačních poplatků, ale i právem získání podpor a úlevy," uvedl pro MF Dnes.

"Osobně podporuji částečnou úpravu regulačních poplatků, avšak nemyslím si, že k ní lze jednoduše dojít na základě individuální poslanecké iniciativy," myslí si ministr školství Ondřej Liška.

Korektnost podle Cikrta

Poplatky budou i tématem koaliční schůzky, která se uskuteční v úterý večer. Aktuálně.cz to potvrdila ministryně Džamila Stehlíková.

Čtěte více: Julínkova reforma na stole. Experti se sejdou už zítra

"Pan ministr už dříve deklaroval, že je ochoten mluvit o změně, například o osvobození od placení poplatků pro děti do tří let," řekl Aktuálně.cz Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt.

Podle něj by bylo "politicky korektnější", kdyby Šojdrová vyčkala na jednání koalice a více důvěřovala vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy