Zákon měnící pojišťovny jde do vlády. Nikdo ho neviděl

Kateřina Eliášová
1. 4. 2008 7:15
Menší koaliční strany se bouří
Tomáš Julínek přichází do Úřadu vlády ČR.
Tomáš Julínek přichází do Úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Už ve středu projedná vláda balík sedmi zdravotních zákonů, které navrhuje ministr Tomáš Julínek.

Na stůl dostanou ministři i dlouho očekávaný transformační zákon, který má popsat, jak budou zdravotní pojišťovny převedeny na akciové společnosti.

To se ale nelíbí malým koaličním stranám, které se změnami u zdravotních pojištoven a fakultních nemocnic nesouhlasí.

Především kritizují fakt, že základní teze zákona dostanou ministři na stůl až ve středu na jednání vlády.

"Mohu potvrdit, že teze zákona projedná vláda ve středu. Materiál tedy poprvé uvidí ministři na začátku jednání vlády. Někdy v průbehu dubna či května pak bude ministerstvo připravovat paragrafové znění zákona," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Čtěte více: Julínkova reforma zdravotnictví narazila na ústavu

Speciální koaliční komise, která vznikla v půlce března a má se zabývat vyhodnocením poplatků a právě Julínkovými zákony, dostala od ministerských úředníků slib, že zákon bude hotov v pondělí, dva dny před jednáním vlády.

Její členové jej chtěli posoudit ještě předtím, než půjde do vlády, byť v šibeničním termínu.

K čemu ta komise je

Členům komise se ani trochu nelíbí, že nebudou moci návrh posoudit ještě před jednáním vlády. Komise vznikla právě proto, aby Julínkovy zákony mohla posoudit a špičkám koalice pak předložit ke schválení. Jejími členy jsou jak politici ze včech tří stran, tak zdravotní experti.

"To je ovšem postup (ministerstva), který odporuje všem dohodám," řekl Aktuálně.cz lidovecký poslanec Jiří Carbol, který je členem již zmiňované komise. "Komise je od toho, aby se zákony zabývala a teprve pak by je měli ministři schvalovat," dodal.

I další členku této komise, zelenou poslankyni Olgu Zubovou, překvapilo, že zákon poprvé uvidí až ministři.

"Pokud nebudeme moci zákon posoudit, byť se jedná o teze zákona a paragrafované znění se teprve připravuje, pak si kladu otázku, k čemu ta koaliční komise tedy pak je," uvedla Zubová.

Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost.
Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost. | Foto: Aktuálně.cz
Reforma zdravotnictví: Koaliční komise poprvé zasedá
Julínek: Chci privatizovat zaměstnanecké pojišťovny

Experti: Změňte zdravotnictví, ale neprivatizujte

Dodala, že v úterý na klubu zelených doporučí ministrům, aby k tomuto zákonu nepřijímali žádné usnesení do té doby, než jej uvidí minimálně zdravotní experti strany. To samé platí také u lidovců.

"Jedna věc je o tom zákonu mluvit, to je v pořádku. Pokud by ale ministři už ve středu přijali k tomuto zákonu jakékoli usnesení bez toho, aby jej komise posoudila, pak by to byl vážný problém," uvedl pro Aktuálně.cz Carbol.

 

Právě se děje

Další zprávy