Vláda zachránila Veseckou. Opozice neuspěla

Martina Macková
13. 6. 2008 10:59
Paroubek: ODS projevuje totalitní rysy

Praha - Po týdnu obstrukcí, kdy se ve sněmovně nic nevyřešilo, se dnes poslanci sešli k projednání jediného tématu: kauzy nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké.

Opozici se přes nevůli ODS podařilo svolat mimořádnou schůzi sněmovny na téma situace v justici. Ta právě skončila. Opozici chyběly dva hlasy k prosazení programu schůze. A to i přesto, že poslankyně Strany zelených Věra Jakubková hlasovala s ní.

Hlasování se zdrželo celkem 17 poslanců. Nehlasovalo 8 z 13 lidovců, i devět poslanců ODS (například Vlastimil Tlustý a další dva "rebelové"). Zbytek koalice, poslankyně zelených Olga Zubová i nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka byli proti prosazení programu.

"Chtěli jsme se ptát vlády, proč nenašla odvahu odvolat Veseckou. Toto jednání tak, jak proběhlo, svědčí o tom, že ODS odmítáním projednávání takto závažné věci projevuje totalitní rysy a menší strany tomu asistují," kritizoval po hlasování opoziční lídr Jiří Paroubek (ČSSD). 

"Je to černý pátek českého parlamentarismu," dodal předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Řeči na hodiny, opět

Před hlasováním poslanci hodinu a půl řečnili.

Koalici se nápad propírat situaci na českých soudech a státních zastupitelstvích nelíbí. Jednání o ovlivňování "kauzy Čunek", ve které figuruje i nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, chtějí zrušit.

Čtěte více: Justice se pokusila zmanipulovat kauzu Čunek, řekl soud

"Potíže" teď koalici působí dvě poslankyně za Stranu zelených Věra Jakubková a Olga Zubová. První z nich Aktuálně.cz pozdě večer potvrdila, že zvažuje pomoci opozici protlačit bod "Vesecká" na pořad jednání. I tak je šance malá.

Zbylí čtyři poslanci za zelené budou hlasovat proti opozici. Čtěte více: Zelená rebelka zvažuje podporu opozice

Krátce po deváté hodině se na úvod schůze ujal slova šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek, který připomíná okolnosti případu a kritizuje postup vlády a ministra spravedlnosti.

Do koalice se pustil i Lubomír Zaorálek, který ale na konci svého vyhroceného projevu povzdechl: "Tak nevím, jestli jsem tady někoho přesvědčil."

Premiér Mirek Topolánek se pokusil vyvrátit některá tvrzení. "Nikdy jsem neřekl, že Renáta Vesecká má dělat protikomunistické čistky. Jen, že má dělat personální změny, aby stabilizovaly to, co v justici udělala Marie Benešová, a aby to dala do pořádku," řekl Topolánek.

Ministr spravedlnosti, Jiří Pospíšil, zopakoval, že vláda chce situace kolem nejvyšší státní zástupkyně řešit až poté, co bude kauza ukončena u soudu a bude zřejmě nařízeno kárné řízení proti soudci Kučerovi. "Budeme se tím zabývat později," dodal ministr.

Čtěte více:
Vláda se odmítla zabývat odvoláním šéfžalobkyně Vesecké
Vesecká odmítla rezignovat, ostře zaútočila na soudce
Premiér o mafii: Veseckou neodvolám, ať jde Paroubek

 

Právě se děje

Další zprávy