Premiér o mafii: Veseckou neodvolám, ať jde Paroubek

job
5. 6. 2008 13:41
Zelení by odchod Vesecké uvítali
Měla by odejít, ta Vesecká.
Měla by odejít, ta Vesecká. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Po dnešním rozsudku v kauze zvané Justiční mafie rozhoupali politici křeslo pod nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou. Premiér však Veseckou hájí a oznámil, že ji odvolat nehodlá.

K opozici, která po její rezignaci volá už celé týdny, se přidala také koaliční Strana zelených. Ani lidovci se vrcholné justiční úřednice, která zasáhla do korupčního případu jejich předsedy Jiřího Čunka, nezastávají.

"Vláda by se rozhodnutím soudu měla na nejbližší schůzi rozhodně zabývat a podle mého osobního názoru by měla být nejvyšší státní zástupkyně odvolána. Rozsudek je poměrně jednoznačný," uvedla pro Aktuálně.cz Kateřina Jacques, předsedkyně poslaneckého klubu zelených.

Lidovecká opatrnost

Soudce Krajského soudu v Praze Vojtěch Cepl dnes uznal, že špičky justice v čele s Veseckou se v případu korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka chovaly tak, že je to nedůvěryhodné.

Odmítl proto, s jedinou výjimkou náměstka pražského vrchního státního zástupce, aby se jim stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová omluvila za svůj výrok, v němž je označila za justiční mafii.

Čtěte více:  Špičky justice prohrály s Benešovou soud o mafii  

"To rozhodnutí není pravomocné, ale vykazuje řadu vážných prvků. Nechávám to na vládě, ministrovi, aby udělali kroky, které obnoví důvěru veřejnosti v justici," uvedl pak lidovecký poslanec Jan Kasal. 

Jiří Čunek byl obviněn z korupce, jeho případ nevyřešil soud, ale zastavilo jej státní zastupitelství krátce před tím, než byla podána obžaloba. Soud dnes také potvrdil, že vrcholní představitelé justice Čunkův případ na soukromých schůzkách probírali. 

ODS hraje o čas

Veseckou zatím k rezignaci přímo nevyzývá pouze nejsilnější vládní strana ODS. Její předseda a premiér Mirek Topolánek uvedl, soudní verdikt nehodlá komentovat, ale Vesecká podle něj nepochybila

"Já na to určitě nebudu nijak reagovat. Kdybych mohl odvolat pana Jiřího Paroubka, tak bych odvolal pana Jiřího Paroubka," reagoval Topolánek na dotaz, zda nezareaguje na rozsudek odvoláním Vesecké.  Podle něj není ani důvod, aby vláda o Vesecké jednala.

"Právě v případě Jiřího Čunka se ukázalo pochybení celé řady státních zástupců, které ona musela řešit. A právě nedokonalou prací některých státních zástupců, bylo případné další vyšetřování nebo soudní projednávání zmařeno. Budu po paní Vesecké chtít, aby ty kroky, které bude dělat jak v personální, tak v systémové oblasti vedly k tomu, aby se to už nikdy nemohlo opakovat. Ale já na její straně nevidím žádné pochybení."

Ministr vnitra Ivan Langer se odmítl vyjádřit s tím, že verdikt soudu není zatím pravomocný.

"Nebudu se vyjadřovat k něčemu, co jsem neviděl," uvedl.

Příležitost pro socialisty

Pro sociální demokracii je naopak dnešní verdikt příležitostí, aby opětovně rezignaci Vesecké připomněla.

"Vyzývám ministra spravedlnosti, aby odvolal Renátu Veseckou. Pokud to neudělá, vyzveme ho k odstoupení a premiéra k jeho odvolání," řekl předseda strany Jiří Paroubek.

Ministr spravedlnosti se k požadavku na odvolání Vesecké nijak nevyjádřil. Jeho mluvčí Jitka Zinke tlumočí jeho reakci zaslanou z pracovní cesty v cizině takto: "Ministr respektuje rozhodnutí soudu. K tomu, co bude následovat, je nyní předčasné se vyjadřovat." 

 

Právě se děje

Další zprávy