Vláda: Za chodníky budou zodpovídat obce

pra
16. 1. 2008 14:38
Za neuklizený chodník jsou nyní trestáni majitelé domů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Netočný

Praha - Vláda schválila změnu, podle níž budou za chodníky nově zodpovídat obce a nikoliv  majitelé přilehlých domů, jak je tomu nyní.

Iniciátorem návrhu je senátor Jaroslav Kubera. Ten stojí v čele senátního ústavně-právního výboru, který změny v zákoně o pozemních komunikacích navrhuje.

"Chceme narovnat zákon k normálu, na naší straně je rozum," řekl Kubera v září, kdy se návrhem zabýval senát.

Podporou návrhu nejsou nadšené obce, jimž úklid chodníku přinese komplikace. A to nejen v podobě zvýšených finančních nákladů, ale také nedostatku lidí, kteří by si úklid zajišťovali.

Senátoři: Za bezpečný chodník má odpovídat jeho majitel

To si uvědomují i ministři, kteří o novince dlouze diskutovali. Těsné výsledky hlasování nakonec dopadly ku prospěchu nového řešení.

O návrhu nyní bude jednat sněmovna.

V současnosti platný zákon stanovuje, že "vlastník nemovitosti, která v zastavěném území obce hraničí se silnicí nebo s místní komunikací, odpovídá za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti na přilehlém chodníku, která vznikla znečištěním, náledím nebo sněhem, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit - u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit."


 

 

Právě se děje

Další zprávy