Vláda: Učitelům 40 tisíc a Romům byty

Martina Macková, Jakub Antoš
9. 1. 2007 14:40
Praha - Stát má řešit bydlení pro Romy, ženy mají mít v armádě víc prostoru a učitelé brát dvojnásobek průměrného platu. UVNITŘ: ANKETA
MIrek Topolánek
MIrek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

Tak ministři odpověděli v anketě deníku Aktuálně.cz.

Kromě toho, zda se mají, nebo nemají zrušit přijímací zkoušky nebo privatizovat Karlštejn, jsme se ptali nových tváří v Topolánkově vládě i na další věci, o kterých možná budou rozhodovat.

Stejný postup jsme zvolili u první Topolánkovy vlády, takže můžeme nabídnout zajímavé srovnání odpovědí úplně nových ministrů s těmi, kteří zasedli v předchozí vládě.

Například Dana Kuchtová se v nich postavila vstřícněji k odměňování učitelů. Na otázku, zda by plat učitele měl činit dvojnásobek průměrného platu (nyní mezi 20 a 21 tisíci), odpověděla jednoznačně ano.

Její předchůdkyně Miroslava Kopicová v létě Aktuálně.cz řekla: "Platy učitelů by se zajisté měly zvýšit. Jsem zastáncem větší diferenciace učitelských platů v návaznosti na kvalitu práce jednotlivých učitelů."

Máme se znovu sblížit se Slovenskem? Na to odpovídal zase ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Odpovědi členů minulé vlády - ČTĚTE ZDE
Ministryně Džamila Stehlíková převzala vedení Rady vlády pro národnostní menšiny.
Ministryně Džamila Stehlíková převzala vedení Rady vlády pro národnostní menšiny. | Foto: Ludvík Hradílek
Co budou dělat noví ministři - ČTĚTE ZDE
Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni.
Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni. | Foto: Ondřej Besperát
Seznam ministrů nové vlády - ČTĚTE ZDE

Přečtěte si odpovědi a názory nových ministrů:

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí

1) Mají být zrušena víza pro Ukrajince?

V této otázce musíme postupovat dle pravidel, která určuje Evropská unie.V současné době je pro nás prioritou, aby se Česká republika co nejdříve stala součástí schengenského prostoru.
 
2) Mělo by se Česko pokusit vrátit k nějakému užšímu státnímu svazku se Slovenskem?

Myslím si, že spolupráce se Slovenskem je velice dobrá. Tím, že se obě země staly členskými státy Evropské unie, není potřeba nějakého užšího svazku.

3) Podporujete vytvoření americké raketové základny v Česku?

Pokud vím, tak v České republice nebude umístěna raketová základna, nýbrž pouze radar. Konkrétní návrhy americké strany jsem dosud neviděl, a proto bych se k tomu zatím nerad vyjadřoval.

Dana Kuchtová místopředsedkyně Strany zelených
Dana Kuchtová místopředsedkyně Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek
Dana Kuchtová, ministryně školství

1) Jste pro, aby se posunul začátek vyučování v základních školách z osmi na devět hodin?

Posunutí začátku vyučování v ZŠ z osmé na devátou hodinu neplánuji, důvodem je především silná tradice ranního vstávání v ČR (začátek pracovní doby mnohých rodičů poměrně brzy ráno). Nebráním se ale diskuzi o tomto tématu, pokud si to budou rodiče přát. Mně osobně by posun začátku vyučování alespoň na půl devátou vyhovoval, moje sedmiletá dcera se budí ráno kolem půl osmé.

2) Měl by plat učitele činit dvě stě procent průměrného platu?

Plat učitele 200 % průměrného platu ano. Měl by takový být, bohužel není to možné okamžitě prosadit, postupně je třeba platy učitelům zvyšovat

3) Je mravné, když o tom, jakou školu bude člověk studovat, rozhodují přijímací zkoušky?

Strana zelených má ve svém programu zrušení přijímacích zkoušek. Toto opatření budu prosazovat také postupně s ohledem na kapacitu škol, nabídku nových bakalářských oborů a u středních škol v souvislosti s výstupním hodnocením ze ZŠ.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Jiří Čunek, ministr pro místní rozvoj

1) Kdo bude mluvit za Česko ve vztahu k EU? Vy, nebo ministr zahraničí Schwarzenberg?

Co se týká vyjednávacích pozic k dotacím z EU, tam bude vyjednávat ministerstvo pro místní rozvoj předpokládám. Ale politické otázyk bude řešit ministr Vondra, který bude ministrem pro vztahy s EU.

2) Měl by stát koncepčně řešit bydlení pro romskou menšinu, třeba i s pomocí peněz z EU?

Určitě. Bude to také v programovém prohlášení vlády, že chceme vytvořit koncepci řešení romské komunity a bydlení je jeho součástí. Zda se bude moci řešit i pomocí evropských  peněz, musím zjistit.

3) Máme zavést odvetná opatření vůči Německu a Rakousku a omezit jejich občanům možnost u nás pracovat? Ani když v roce 2009 tyto země svoje ochranná opatření prodlouží?

Byla by to planá opatření. Plácnutí do vody. Myslím, že se tyto země nemusí bát našeho trhu. Počet lidí, kteří v těchto zemích pracují, se již mnoho nezvýší.

Helena Třeštíková
Helena Třeštíková | Foto: Aktuálně.cz
Helena Třeštíková, ministryně kultury

1) Dovedete si představit, že by byly privatizovány památky typu hrad Karlštejn?

Pro památky "typu Karlštejn" je to otázka natolik hypotetická, že na ni snad není třeba ani odpovídat.

2) Jako ministryně kultury budete moci rozdělovat peníze na různé projekty z tzv. rezervy ministerstva. Jaké projekty byste byla ochotná z těchto peněz podpořit a za jakých podmínek?

Rezerva je určena pro nečekané a mimořádné případy, nikoliv pro předem definované projekty.

3) Kdo je lepší v čele ministerstev: političtí manažeři, kteří mají stranu v zádech, nebo lidé "zevnitř", kteří sice znají "život", ale chybí jim silná stranická podpora k prosazení některých kroků?

To je standardní problém řízení čehokoliv. Obojí je možné a co je lepší, záleží na konkrétní situaci a konkrétním člověku

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Vlasta Parkanová, ministryně obrany

1) Měly by ve vysokých funkcích generálního štábu pracovat ženy?

Ženy v naší armádě v minulosti plnily spíše podřadnou a doplňkovou roli. To se v současné době mění a já chci, pokud budu mít tu příležitost, tomuto trendu napomoci. Zajištění rovných příležitostí mužů a žen v přístupu k profesní kariéře v ozbrojených silách zahrnuje nejen revizi platných i nově přijímaných právních předpisů, vnitřních předpisů a normativních aktů, ale předpokládá i určitý názorový vývoj v oblast zažitých stereotypů a předsudků. Prosazování rovných příležitostí chápu jako postupný proces, a proto nejsem příznivkyní kvót a nehodlám určovat, kolik žen by mělo kde pracovat.

2) Mělo by se posoudit, zda Česko potřebuje gripeny a případně se jich zbavit?

Pronájem nadzvukových letounů vycházel ze strategického rozhodnutí zajišťovat i v budoucnu vzdušnou ochranu České republiky vlastními silami a k tomu bylo nezbytné zachovat české nadzvukové letectvo. Na základě tohoto rozhodnutí jsme uzavřeli soubor smluv mezi Českou republikou a Švédským královstvím o pronájmu nadzvukových letounů Jas-39 Gripen pro potřeby Armády České republiky. Vypovězení těchto smluv z naší strany by znamenalo závažné porušení smluvních ujednání a tudíž i značnou finanční újmu na naší straně. Jsem přesvědčena, že k ničemu takovému není žádný důvod.

3) Měla by armáda otevřít veřejnosti velké vojenské prostory, například Brdy?

Množství a rozloha vojenských výcvikových prostor vychází z potřeb armády a ty se v čase přirozeně mohou měnit. Připomínám, že zcela nedávno se široké veřejnosti otevřely turistické stezky vedoucí přes vojenské výcvikové prostory Boletice. Otevírání některých dalších vojenských prostorů veřejnosti proto není vyloučeno ani v budoucnu.

 

Právě se děje

Další zprávy