Kdo povládne?

Petr Holub
9. 1. 2007 10:00
Praha - Česko má vládu. Druhou od voleb,kterou vede Mirek Topolánek a druhou, která zajištěnou podporu ve sněmovně.
Foto: Ludvík Hradilek

S premiérem z ODS se sněmovně představí jiná sestava jsou v ní zastoupeni zelení, lidovci, ale i nestraníci.

Co můžeme čekat od stejného premiéra, od osmi "staronových" a devíti zcela nových ministrů?

Můžete srovnat jejich stručnou charakteristiku.

Mirek Topolánek
předseda vlády České republiky

  • Zatím neustoupil ze své představy, že vláda musí provést nutné reformy, anebo nemá smysl vládnout. Za nezbytné změny považuje reformu daní, penzí a zdravotnictví. V zahraniční politice odmítá oživovat euroústavu.

Jiří Čunek
místopředseda vlády, Ministerstvo pro místní rozvoj

  • Není jasná agenda jeho ministerstva poté, co vláda předala čerpání evropských dotací jiným ministerstvům a krajům. Jako bývalý starosta může předat agendu nájemního bydlení  městům a ministerstvo tím fakticky zrušit.

Martin Bursík
místopředseda vlády, Ministerstvo životního prostředí

  • Životní prostředí chce chránit především pomocí daní. Proto prosazuje ekologickou daňovou reformu, která by zdanila neekologickou výrobu elektřiny a tepla. Naopak se má snížit DPH za ekologicky šetrná paliva. Chce omezit kamionovou dopravu.

Petr Nečas
místopředseda vlády, Ministerstvo práce a sociálních věcí

  • Chce uskutečnit penzijní reformu, která by zpřísnila podmínky pro přiznání starobních i invalidních důchodů. Zároveň chce prosadit další krok, kdy by část státních důchodů začaly spravovat soukromé penzijní fondy. Bude podporovat zaměstnávání žen, aby mohly sladit kariéru a starost o rodinu.

Alexandr Vondra
místopředseda vlády Bude mít na starosti evropské záležitosti.

  • Je příznivcem úzké spolupráce Evropské unie se Spojenými státy. Pochybuje o vzkříšení euroústavy. Stanoví strategii, která by měla dlouhodobě zajistit energetickou bezpečnost země.

Ivan Langer

Ministerstvo vnitra a Ministerstvo informatiky

  • Snaží se modernizovat a reformovat policii. Považuje za nutné obměnit velitelský sbor, přísněji kontrolovat odposlechy a zajistit autonomii policejní inspekce. Plánuje reorganizaci zpravodajských služeb.

Karel Schwarzenberg
Ministerstvo zahraničních věcí

  • Chce využít svých dobrých kontaktů především v německy mluvicích zemích. Euroústavu je podle něho možné vzkřísit, pokud se vyškrtnou zbytečné kapitoly.

Vlasta Parkanová
Ministerstvo obrany

  • Chce zabránit, aby se i nadále snižoval armádní rozpočet. Musí zajistit úspěšný nákup transportérů a nákladních automobilů pro armádu.

Martin Říman
Ministerstvo průmyslu a obchodu

  • Připraví návrh energetické politiky. Bude rozdělovat státní investiční podporu tak, aby dostávaly přednost firmy zavádějící nové technologie. Zjednoduší podmínky pro podniky a odstraní byrokracii, které sužuje živnostníky.

Tomáš Julínek
Ministerstvo zdravotnictví

  • Chystá se rozjet reformu, která zavede ve zdravotnictví tržní prvky. Změnit se musí především zdravotní pojišťovny, aby dokázaly efektivněji nakupovat péči. Občané se nevyhnou poplatkům u lékaře, stát zaměří svou podporu na léčbu nejvážnějších nemocí.

Jiří Pospíšil
Ministerstvo spravedlnosti

  • Má k dispozici plán na zjednodušení legislativy, především plánuje vydat nový trestní, občanský a obchodní zákoník. Chce modernizovat soudy a vyzkoušet, do jaké míry je možné posílit soudcovskou samosprávu.

Miroslav Kalousek
Ministerstvo financí

  • Dostane za úkol snížit zároveň daně i schodek rozpočtu. V chystané reformě chce omezit daňové výjimky a podpořit rodiny s dětmi. Šetřit bude především v sociální oblasti.

Dana Kuchtová
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Chce pokračovat v agendě svých předchůdkyň Buzkové a Kopicové. Dokončí přípravu státních maturit, zvýší počet studentů na gymnáziích i vysokých školách. Odmítá školné na univerzitách.

Aleš Řebíček
Ministerstvo dopravy

  • Bude míst k dispozici nejvíc peněz ze strukturálních fondů EU, ze kterých má platit stavbu dálnic a železničních koridorů. Musí zavést mýto pro kamiony na silnicích první třídy.

Petr Gandalovič
Ministerstvo zemědělství

  • V resortu, který čerpá z Evropské unie nejvíc dotací, může využít zkušeností ministra místního rozvoje, který dokončil jednání o rámcových programech evropských dotací na období 2007-2013.

Helena Třeštíková
Ministerstvo kultury

  • Chce prosadit, aby stát zdvojnásobil dotace na kulturu, posílit podporu filmu a uklidnit konflikty v Národním divadle.

Džamila Stehlíková
ministryně vlády České republiky

  • Bude mít na starosti záležitosti menšin.

Cyril Svoboda
ministr vlády České republiky

  • Bude odpovědný za přípravu vládní legislativy.
 

Právě se děje

Další zprávy