Klaus jmenoval Topolánkovu vládu

dom
9. 1. 2007 16:35
Praha - Prezident Václav Klaus předal devíti ministrům ODS, šesti lidoveckým a třem zeleným jmenovací dekrety. Mirek Topolánek má druhou vládu.
Klaus a Topolánek. Soulad jen pro fotografy.
Klaus a Topolánek. Soulad jen pro fotografy. | Foto: Ondřej Besperát

Premiér nejprve ceremoniálně představil Klausovi členy vlády - většinu z nich totiž prezident zná osobně.

"Je to i pro mě mimořádná situace," připomněl na Hradě ministrům Klaus, že je to poprvé, kdy se v Česku takto zauzlila povolební situace.

"Potřebujeme plnohodnotnou vládu," uvedl Klaus v nezvykle krátkém projevu. Mluvil velmi stroze a chladně. Na závěr ceremoniálu si s Topolánkem a šéfem sněmovny Vlčkem (ČSSD) přiťukl šampaňským.

Odpoledne Topolánek uvede první ministry do jejich úřadů.

Končí tak další etapa sestavování druhé vlády po červnových volbách.

Třicet dní nevyužije

Topolánek má nyní třicet dní na to, aby požádal o důvěru ve sněmovně, kterou stále nemá vyjednanou. Premiér už řekl, že nevyužije celou dobu, kterou mu dává ústava, a před poslance předstoupí se svým druhým týmem velmi brzy.

Například ministryně Dana Kuchtová, která se dnes ujala školství, zatím zůstává i místostarostkou Českého Krumlova. Ode dneška si vzala na radnici neplacené volno a další osud její role v samosprávě závisí na tom, zda sněmovna vysloví vládě důvěru.

Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni.
Topolánkova druhá vláda čerstvě po jmenování, 9. ledna. To jsou oni. | Foto: Ondřej Besperát

Na stejnou hodinu, během níž Klaus předával jmenovací dekrety, svolal svou tiskovou konferenci šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. Právě ČSSD drží v rukou klíč k úspěchu druhé Topolánkovy povolební mise. Pokud některý z poslanců ČSSD nebude trojkoaliční vládu tolerovat, skončí stejně jako první vláda složená výhradně z ministrů ODS.

Paroubek si je jistý: už řekl, že Topolánek své možnosti vyčerpal a přijde třetí pokus o sestavení vlády. Ten by dostal na starosti politik navržený předsedou sněmovny.

Poslanci by o obsazení funkce předsedy sněmovny mohli rozhodovat už příští týden, řekl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Sociální demokraté chtějí kvůli tomu vyvolat mimořádnou schůzi dolní komory, na které by dosavadní předseda Miloslav Vlček (ČSSD) rezignoval. ČSSD by znovu navrhla Vlčka a spoléhá na to, že v tajné volbě se může ukázat, že mají navrch.

Paroubek žádá přímý přenos

Paroubek na tiskové konferenci zopakoval, že ČSSD druhou vládu Mirka Topolánka nepodpoří.

Foto: Ludvík Hradilek

Šéf jedné z koaličních stran, lidovec Jiří Čunek, včera řekl, že se spolu s dalšími dvěma lídry koalice Topolánkem a Bursíkem s Paroubkem sejdou. Předseda ČSSD však uvedl, že žádné pozvání od staronového premiéra Topolánka nedostal. 

Pokud oslovení přijde, budou podle něj sociální demokraté požadovat, aby se jednání uskutečnilo za účasti novinářů a "v přímém přenosu do každé domácnosti", aby nemohlo být zkresleno.

Topolánek reagoval: nejsem proti, ale nechci z toho dělat show.

 

Právě se děje

Další zprávy