Vláda se pochválila. Třetinu slibů jsme naplnili

Kateřina Eliášová
17. 3. 2008 18:15
Vláda bilancuje v jednapadesátistránkové brožuře
Foto: Úřad vlády

Praha - Vláda s dvouměsíčním zpožděním vydala Výroční zprávu bilancující rok její práce. Hned v úvodu premiér Mirek Topolánek svůj kabinet pochválil.

"Během prvních dvanácti měsíců jsme zahájili přípravu prakticky všech změn, ke kterým jsme se voličům zavázali. A téměř třetinu z nich jsme již dovedli k úspěšnému konci," napsal v úvodním slově premiér.

Z brožury vyplývá, že se vládě za rok podařilo předložit celkem 105 návrhů, z nichž zatím 49 z nich schválila. 12 jich podepsal prezident, Senátem prošel jeden, Poslaneckou sněmovnou 39 vládních návrhů.

Jaká jsou ministerská motta?

  • Džamila Stehlíková ministryně vlády pro lidská práva a národnostní menšiny

"Rozdílní v životě. Stejní v právech."

  • Cyril Svoboda Legislativní rada vlády

"Odplevelení právního řádu, důraz na správnou legislativní proceduru a postupné ukončení procesu legislativní smršti, kdy kvantita předkládaných zákonů mnohonásobně předčila jejich kvalitu."

  • Karel Schwarzenberg Ministerstvo zahraničních věcí

"Nikdo nikdo nikdo
nikdy nikde nikam
se nedostal
Snad já?
takový vůl
přece jen nejsem"

Egon Bondy

  • Martin Říman Ministerstvo průmyslu a obchodu

"Mým cílem je zredukovat byrokracii a předipsy, kterými stát dusí aktivní ponikatele."

Naopak jeden Sněmovna zamítla a tři návrhy Senát vrátil.

Pět priorit

Brožura je na křídovém papíře, má 51 stran a představuje práci vlády jako celku i práci jednotlivých ministerstev.

"Tato výroční zpráva ukazuje jednak splněné úkoly, jednak výhled do budoucna," stojí v úvodním slově premiéra.

Hned v úvodu představuje kniha známých pět premiérských priorit: zdravé veřejné finance, moderní a efektivní stát, podpora vědy a vzdělanosti, bezpečný občan v bezpečném státě a konečně odstranění bariér.

"Chtěli jsme , aby ta zpráva nebyla zbytečně nadměrná a nečitelná. Měla by být vodítkem plnění programového prohlášení vlády," uvedl po jednání vlády premiér.

Údaje poskytla jednotlivá ministerstva. Ne všechna ale dodala podklady včas, proto se její zveřejnění o dva měsíce opozdilo. Důvěru získal Topolánkův kabinet loni 19. ledna.

Třetina slibů a plánů hotova

Jednotlivé programové cíle jsou na konci brožury shrnuty v devíti podkapitolách. Vláda uvádí, že se jí daří naplňovat jedno z nejdůležitějších předsevzetí ozdravit veřejné finance. Jde zejména o změny u DPH a další s ní související. Takzvaný Topolánkův baťoh ale nebylo nijak lehké prosadit, nehlasoval pro něj například koaliční poslanec z KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Topolánkův reformní batoh. Vláda v květnu 2007 schválila návrh první etapy reformy veřejných financí, který počítal se zásadní změnou daní, sociálních dávek či regulačními poplatky ve zdravotnictví.
Topolánkův reformní batoh. Vláda v květnu 2007 schválila návrh první etapy reformy veřejných financí, který počítal se zásadní změnou daní, sociálních dávek či regulačními poplatky ve zdravotnictví. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte vše o reformním baťohu

Neméně důležitá je kapitola Reforma důchodu a sociálního systému. Minulý týden sněmovna pustila do druhého čtení vládní návrh první fáze důchodové reformy. Ta počítá s odchodem do důchodu v 65 letech.

Čtěte více: Do penze v 65? Zákon jde dál, o jediný hlas

Iniciovat veřejnou diskuzi o transformaci zdravotnictví a iniciovat expertní komise se také daří. Ve stejném dni, kdy vláda brožuru představila, se jednalo právě o balíku sedmi zdravotních reformních zákonů.

ODS ale ustoupila požadavkům koaličních partnerů a ministr zdravotnictví Julínek má dalších 14 dní pro to, aby našel s partnery konsensus.

Čtěte více: Malé koaliční strany uspěly. Julínek se odkládá

Co nás čeká

Vláda také v šesti pokapitolách shrnuje, co ji ještě čeká.

Zvažuje například možnost jednorázových jednoletých daňových prázdnin pro živnostníky, chce začít další kroky ve vyhledávání úložišť vyhořelého jaderného paliva, to vše transparentně.

Nelehký úkol čeká také ministra Ivana Langera, a to ve čtyřech fázích provést reformu policie. Zvláštní pozornost chce Topolánkův kabinet věnovat zvýšení kvality života seniorů.

Brožura se také podrobně věnuje jednotlivým ministerstvům. Každý ministr má v úvodu své motto.

Kompletní brožura: Stáhněte si ji ve formátu PDF ze stránek vlády

 

Právě se děje

Další zprávy