Vláda drží Veseckou. Její odchod nechtějí už ani zelení

Kateřina Eliášová
20. 8. 2008 21:00
S prací Vesecké jsem spokojen, říká Topolánek
S prací Vesecké jsem spokojen, říká Topolánek
S prací Vesecké jsem spokojen, říká Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká má po dnešku svou židli jistou. Vláda dnes udělala definitivní tečku za kauzou "Vesecká a justiční mafie".

Projednala zprávu o činnosti Nejvyššího státního zastupitelství a shodla se na tom, že Vesecká pracuje dobře.

"Pro mě osobně ta diskuze byla velice zajímavá, Renáta Vesecká má moji plnou důvěru," uvedl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek.

Zelení chtěli odchod Vesecké

Po odchodu Vesecké volali začátkem června zejména zelení. A to poté, co Vesecká a špičky justice prohrály soudní spor s opoziční političkou Marií Benešovou. Soud tehdy řekl, že v případu vicepremiéra Jiřího Čunka byl postup lídrů justice podezřelý.

Připomeňte si: Zelení jdou Vesecké po krku. Chtějí ji řešit ve vládě

"Je nepochybné, že když nejvyšší státní zástupkyně jde do soudního sporu, který se týká jí samotné a soud první instance prohraje, není něco v pořádku. Musíme zvážit, zda si může vláda dovolit čekat třeba půl roku na nějaký soudní verdikt (odvolání Vesecké a spol. k soudu vyšší instance - pozn. red.). Já si to politicky vyhodnocuji, že nikoliv," řekl tehdy Bursík.

Že by měla Vesecká úřad opustit, tvrdila v červnu i tehdejší šéfka zeleného klubu Kateřina Jacques.

Podívejte se: Špičky justice prohrály s Benešovou soud o mafii

Vesecká z úřadu? Už ne

Vláda v červnu Veseckou podržela, stejně tak, jak to udělala i dnes. A její odvolání už nechtějí ani zelení.

"Odvolání Renáty Vesecké není na pořadu dne," uvedl ministr školství Ondřej Liška. Stav české justice se mu ale přesto nelíbí.

"Ten stav je neuspokojivý, a to přesto, že v rovině úspěšnosti, změn a rychlosti vyšetřování je to oproti minulým letům skutečně pozitivní posun," uvedl.

Podle Lišky ministři probrali v režimu "vyhrazené" i detaily týkající se vyšetřování Jiřího Čunka a "kauzy justiční mafie".

"Debatovali jsme o té zprávě samotné a pak jsme se o některých konkrétních detailech bavili v režimu neveřejném, což si vyžadovaly ty kauzy samotné. Bavili jsme se o tom, jakým způsobem se státní zástupkyně a celá ta instituce v těchto kuzách zachovala, a také jaká jsou tam slabá místa," řekl Liška.

Nezávislost? Nový zákon

Výsledek? Vláda se shodla na tom, že "je potřeba dalších zásadních kroků k posílení nezávislosti státního zastupitelství". Podle Lišky se tak může stát například novelizací zákona o státním zastupitelství.

Tu by měl ministr Pospíšil předložit kabinetu během letošního podzimu.

"Měla by být nově formulována i pozice vůči exekutivě, aby se posílila nezávislost zastupitelství. A to tak, aby nedocházelo k tomu, čeho jsme byli svědky v kauze Jiřího Čunka, která bude, ať už chceme nebo nechceme, napříště s touto debatou spojena," uvedl Liška.

Samá pozitiva

Sám ministr Jiří Pospíšil o Vesecké v souvislosti se zprávou o činnosti NSZ nemluvil. Nepřímo ji pochválil, kdy vyjmenoval pozitiva, která zpráva popisuje.

"Zpráva ukazuje, že činnost Nejvyššího státního zastupitelství se zlepšuje. Výrazně klesá délka přípravného řízení, zvyšuje se aktivita státních zástupců, daří se obsazovat jednotlivá zastupitelství a snižuje se počet vazeb," vyjmenoval Pospíšil.

Například délka přípravného řízení se zkrátila ze 74 dnů v roce 2005 na 58 dnů v roce 2007. Na přípravu obžaloby nyní žalobce potřebuje průměrně deset dnů, před třemi lety to bylo o čtyři dny více.

 

Právě se děje

Další zprávy