Zelení jdou Vesecké po krku. Chtějí ji řešit ve vládě

Jakub Antoš
6. 6. 2008 16:50
Patří nejvyšší žalobkyně Vesecká k justiční mafii?
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministři za Stranu zelených vznesou v pondělí na zasedání vlády požadavek, aby jim ministr spravedlnost Jiří Pospíšil podal zprávu o fungování Nejvyššího státního zastupitelství.

Poté, co špičky justice prohrály soudní spor s opoziční političkou Marií Benešovou a soud řekl, že v případu vicepremiéra Jiřího Čunka byl postup lídrů justice podezřelý, by zelení uvítali v čele Nevyjššího státního zastupitelství změnu.

"Považujeme za nezbytné, aby si vláda vyžádala zprávu od ministra spravedlnosti, která popíše stav na nejvyšším státním zastupitelství. Jestli v závěru či během této diskuse přijde ministr spravedlnosti s návrhem na její odvolání, to je primárně v jeho kompetenci," říká předseda strany Martin Bursík.

Jacques má jasno

Co je kauza "justiční mafie"

  • Stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová před časem označila skupinu vrcholných představitelů českého soudnictví za justiční mafii v souvislosti s nestandardními okolnostmi v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka.
  • Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, exministr spravedlnosti Pavel Němec a další se bránili žalobou a žádali omluvu.
  • Krajský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl, že se Benešová omlouvat nemusí.

Zelení - jako jediní z vládní koalice - přišli s výzvou na odvolání Vesecké bezprostředně po rozsudku.

"Vláda by se rozhodnutím soudu měla na nejbližší schůzi rozhodně zabývat a podle mého osobního názoru by měla být nejvyšší státní zástupkyně odvolána. Rozsudek je poměrně jednoznačný," uvedla pro Aktuálně.cz Kateřina Jacques, předsedkyně poslaneckého klubu zelených.

Podívejte se: Špičky justice prohrály s Benešovou soud o mafii

Podobný názor má i její stranický šéf Martin Bursík. I on považuje setrvání Vesecké na postu nejvyšší žalobkyně za přílišný politický luxus.

"Je nepochybné, že když nejvyšší státní zástupkyně jde do soudního sporu, který se týká jí samotné a soud první instance prohraje, není něco v pořádku. Musíme zvážit, zda si může vláda dovolit čekat třeba půl roku na nějaký soudní verdikt (odvolání k soudu vyšší instance Vesecké a spol. - pozn. red.). Já si to politicky vyhodnocuiji, že nikoliv. Teď jde o to, jestli se to stejně vyhodnotí i většina členů vlády," myslí si vicepremiér Bursík.

Podle lídra Strany zelených je situace na Nejvyšším státním zastupitelství dlouhodobě nedobrá.

ODS prý Veseckou nedá

Renátu Veseckou, kterou do úřadu nejvyšší státní zástupkyně jmenovala už vláda socialistů, však hájí nejsilnější vládní strana. Jak premiér Topolánek, tak ministr Pospíšil jí veřejně vyjádřili svoji podporu.

"Návrh na odvolání Renaty Vesecké do vlády nedám," řekl na jednání sněmovny ministr spravedlnosti Pospíšil. "Je to nepravomocný rozsudek. Teprve až bude pravomocný, bavme se o tom, jaké důsledky to případně pro české justici má," vysvětluje svůj postoj ministr.

Mirek Topolánek výrok soudu komentovat nechtěl. "Já na to určitě nebudu nijak reagovat. Kdybych mohl odvolat pana Jiřího Paroubka, tak bych odvolal pana Jiřího Paroubka," odpověděl na dotaz, zda lze očekávat odvolání Vesecké. Podle něj není ani důvod, aby vláda o Vesecké jednala.

Téma nejvyšší státní zástupkyně a justiční mafie se za týden vrátí i do sněmovny. Socialisté dnes na příští pátek svolali k otmuto tématu mimořádnou schůzi.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy