Ve vládě mají navrch odpůrci olympiády

djl
11. 12. 2007 11:25
Dostane olympiáda finanční garance od vlády?
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Hlavní město Praha a společnost Praha olympijská musí do půl roku Mezinárodnímu olympijskému výboru předložit právní a finanční garance podepsané vládou. Pokud se tak nestane, Praha bude vyškrtnuta ze seznamu oficiálních kandidátů na olympiádu.

Právě při získávání garancí však může Praha narazit - ve vládě mají navrch odpůrci olympiády. Jejich řady byly rozšířeny příchodem nového ministra školství Ondřeje Lišky (SZ).

Olympiáda ranou pro rozpočtovou politiku?

Ten je v otázce olympiády v Česku velmi zdrženlivý a vadí mu i to, že by se vláda měla k velkým výdajům zavazovat v době, kdy se řeší zadlužení státních financí.

"Sdílím obavy pana premiéra i ministra Kalouska, aby nebyly olympijské hry příliš velkou zátěží pro veřejné finance. Dát desetimiliardové přísliby v době, kdy se snažíme v rozpočtu šetřit, by bylo velmi nezodpovědné," uvedl Liška pro Hospodářské noviny.

Jedinými velkými zastánci olympiády ve vládě tak zůstávají ministři Vondra a Gandalovič. Pozice zastánců olympiády by byla ještě více oslabena případným návratem Jiřího Čunka do vlády. Ten se totiž také řadí mezi odpůrce olympiády.

Šéf ČOV Milan Jirásek a primátor Pavel Bém jako bratři v triku.
Šéf ČOV Milan Jirásek a primátor Pavel Bém jako bratři v triku. | Foto: Ondřej Besperát

Mluvčí Prahy olympijské: Garance nejsou klíčové

Podle Karla Tejkala ze společnosti Praha olympijská nejsou vládní garance stoprocentně klíčové. "Alespoň ne ty finanční, protože ty může společně poskytnout jako odesílatel přihlášky město a Olympijský výbor dohromady," uvedl pro Aktuálně.cz

"Co se týče těch právních, tak příslib dodržování olympijské charty a vpuštění akreditovaných sportovců by pro vládu neměl být problém," dodal.

Jak však město bude postupovat, když vláda nepřislíbí finanční dotace, to nejsem schopen jako zástupce Prahy olympijské říci.

Související:

Češi by v referendu řekli olympiádě ano

Starostové předají Bémovi petici za referendum o OH

Pražští lidovci se postavili proti olympiádě

 

Právě se děje

Další zprávy