Pražští lidovci se postavili proti olympiádě

jaa, ves
12. 10. 2007 17:25
Obávají se, že zadluží město i stát
Lidovci v jednom týmu být nechtějí...
Lidovci v jednom týmu být nechtějí... | Foto: PRAHA OLYMPIJSKÁ, o.p.s

Praha - Pražská organizace lidovců nesouhlasí s olympiádou v Praze, o které se uvažuje na roky 2016 či 2020.

"Olympiáda, tak jak je připravovaná, je megalomanská akce, která zatíží deficitem jak rozpočet města Prahy, tak rozpočet celé země," uvedl šéf pražských lidovců a místopředseda strany Marián Hošek.

KDU-ČSL má podle Hoška v Praze zkušenosti s velkými investicemi, kde byly často výrazně překročeny náklady. "Například tunel Mrázovka či přestavba Kongresového centra," uvedl Hošek.

Praha olympijská vs. Praha kulturní

Podle něj by hry mohly negativně ovlivnit tvář Prahy a její atmosféru. "Praha je komorním městem a olympiáda by mohla způsobit, že by tím komorním městem přestala být."

Foto: Ondřej Besperát
Liška visí nad Brnem: Češi, chtějte olympiádu

Přeseda lidovců Jiří Čunek své pražské spolupracovníky chápe vzhledem k možnému zadlužení města. Podle něj Praha zatím nezažádala o podíl státního rozpočtu, který by měl být věnován na olympiádu.

"Pokud by to mělo jít jen na margo Prahy, pak se do toho nemám co plést. Jako občan si ale říkám, že na to ČR v této chvíli nemá a měla by se věnovat jiným věcem," řekl Čunek.

"Praha je pro mě centrem kultury, město historické. V tomto smyslu je pro mě konání takového velkého sportovního šampionátu netradiční a nezapadá to do toho pojetí města. Na druhou stranu by to určitě nějakým způsobem obohatilo pražský život. Ale je třeba přesvědčit, že Praha na tom nebude více tratit," uvedla pak předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Referendum? Proč ne

Lidovci souhlasí s obavami malých měst a obcí, které se bojí, že hry by odvedly všechny investice na dopravu či sport do Prahy.

"Postavíme jeden velký stadion v Praze, kde pak budeme pytlovat vzduch a stát se bude muset zaručit za velký úvěr. Rozumím obavám menších obcí," řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje a tamní předseda Václav Červený..

Podle něj by spíš mělo Česko jít stejnou cestou jako například pořadatelé mistrovství světa ve fotbale, které hostí i dvě země, jako nedávno Japonsko a Korea. "Kdyby se to zaplatilo bez pomoci státu, pak prosím," dodal.

Ani požadavek sdružení starostů vedené senátorkou Janou Juřenčákovou, aby o olympiádě rozhodli lidé v celostátním referendu, není lidovcům proti mysli.

"To jsme hrozně vpředu. Já nevím, co nakonec bude prosazovat KDU-ČSL, ale klidně může být referendum. Tohle by nám vůbec nevadilo. Je ale třeba, aby byli lidé informovaní, a to dnes nejsou."

Šojdrová se staví proti plebiscitu. "Tohle není přece otázka pro referendum. Pokud by se našly dobré argumenty pro olympiádu jako projekt, tak není třeba dělat referendum, které je samo o sobě drahé," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy