Válka v severočeské ČSSD ohrožuje už i Paroubka

Martina Machová Sabina Slonková, Martina Machová
16. 2. 2010 16:50
Tři měsíce před volbami hasí předseda ČSSD vnitrostranickou válku v kraji, kde bude lídrem
Jiří Paroubek agituje ve "svém" kraji.
Jiří Paroubek agituje ve "svém" kraji. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři měsíce před parlamentními volbami musí předseda sociální demokracie Jiří Paroubek hasit vnitrostranickou válku v kraji, kde bude volebním lídrem.

Lidový dům se totiž podle zjištění Aktuálně.cz začal obávat, že spory mezi dvěma znepřátelenými skupinami sociálních demokratů v Ústeckém kraji mohou ohrozit jak celkový výsledek strany, tak i Paroubkovu pozici jako předem očekávaného volebního vítěze v tomto regionu. 

Organizace v Ústeckém kraji je mezi regiony v ČSSD nejpočetnější.

Než se to vymkne kontrole

Otevřená válka zdejších členů vypukla poté, co novináři začali popisovat násilnické praktiky v jejich řadách nebo stranické i soukromé akce v hotelu, kde se provozovaly služby veřejného domu.

Vzápětí poté následovaly otevřené výhružky a zastrašování některých zdejších sociálních demokratů. Případ už začala vyšetřovat policie. 

"Je to problém, který musíme vyřešit, než se to vymkne kontrole," připustil jeden z členů vedení sociální demokracie.

"Nechce se mi ani k tomu vyjadřovat," říká pak někdejší předseda ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna. "Celá řada lidí, o které se v poslední době píše, by neměla v politice co dělat. Nemám ale sílu to změnit," říká tento politik, který pomohl severočeským sociálním demokratům vyhrát poslední krajské volby. Nyní je šestka na kandidátce do poslanecké sněmovny.

Řešení situace v ústecké ČSSD vidí v intervenci z "venku" - tedy z Lidového domu nebo od silných organizací z Moravy.

Paroubkova verze

Navenek však vedení strany vnitrostranické problémy bagatelizuje.

Jiří Paroubek tvrdí, že spory uměle vyvolává politická konkurence. Lidový dům proto oznámil, že podává kvůli výhrůžkám trestní oznámení.

Podle jeho výkladu je za výhružkami buď ODS nebo nová Strana přátel občanů, jejímž lídrem je expředseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman. O vnitrostranických půtkách nechce šéf ČSSD slyšet.

"Je totiž zřejmé, že tyto události, za kterými mohou stát Alexandrové Novákové, Miroslavové Šloufové a jiní, mají poškodit sociální demokracii a jsou pravděpodobně účelovou provokací," uvedl na tiskové konferenci.

Sociální demokraté v Ústeckém kraji ale mají jasno: pořádek musí udělat Praha. "Kandiduje tady předseda a všichni chtějí, aby udělal co nejlepší výsledek. Je na vedení, jestli s tím chtějí něco dělat," uvedl Roman Houska, šedá eminence ústecké ČSSD.

Konkurence nespí

Infobox

Hlavní postavy ČSSD na Ústecku

Petr Benda (Teplice)

  • - předseda ČSSD v Ústeckém kraji
  • - přítel Karla Vrby a Martina Prokeše (oba vyšetřováni za násilnosti) a kmotr dcery Jiřího Paroubka
  • - jeho jméno spojují ostatní straníci s účelovými nábory členů, on vše popírá

Roman Houska (Chomutov)

  • - přítel hejtmanky Jany Vaňhové
  • - stál před soudem za násilnosti a podezření z finančního deliktu (jeden případ skončil jako přestupek, druhý byl pro průtahy ve vyšetřování zastaven)

Pavel Kouda (Most)

  • - nepatří do žádné ze zmíněných skupin, v jednotlivých věcech se přidává k jedné či druhé, podle aktuální výhodnosti

Jaroslav Foldyna (Děčín)

  • - nechce být spojován s žádnou z nesvářených stran
  • - jeho popularity využily obě strany jako tahák krajských voleb a nakonec jej od vedení hejtmanství zcela odstřihli
  • - musel řešit „Bendova muže" Tomáše Horáčka, na kterého také padlo podezření z pořádání účelových náborů

Obavám sociálních demokratů, že ústecké spory mohou volebnímu výsledku uškodit, dávají za pravdu i politologové. Byť připomínají, že v severních Čechách může ČSSD do jisté míry hřešit na svou dosavadní neotřesitelnou pozici.

"Výchozí podmínky tu jsou lepší, než kdyby se to dělo v jiném kraji. Ale propad ve volbách o pár procent nevylučuji - třeba směrem k Miloši Zemanovi, který tam také kandiduje. ČSSD by se tím každopádně zabývat měla. I proto, že Jiří Paroubek chce být silným lídrem, který dokáže stranu pevně vést," uvedl politolog Petr Just.

Jeho kolega Tomáš Lebeda zase upozorňuje, že ústeckých afér může vhodně využít politická konkurence.

"Pokud to zvedne a uchopí, může se to na volebním výsledku projevit," říká. "Kandiduje tam lídr strany Paroubek, a pokud se z toho stane téma, jak ho znevěrohodňovat, může to mít dopad. Třeba ne na výsledek v ústeckém kraji, ale na ten celkový."

Paroubkův kmotr v rozletu

Spory v nejsilnější socialistické organizaci přitom nejsou ničím novým. Rozhořely se už před třemi lety na okresní konferenci v Ústí nad Labem.

Jiří Paroubek tehdy podle záznamu zveřejněného v MF Dnes na uzavřeném zasedání prohlásil: "V tomto kraji jsou ještě jiné praktiky: zastrašování, vyhrožování. Jeden z členů krajské organizace prý chodí dokonce ozbrojen."

Paroubkův kmotr Petr Benda.
Paroubkův kmotr Petr Benda. | Foto: Ludvík Hradilek

Vedení ČSSD však tehdy rozbroje nedokázalo vyřešit, a teď se pro stranu v nejméně vhodnou dobu s plnou intenzitou vrátily.

Tehdy i dnes proti sobě přitom stojí ti samí lidé. Na jedné straně Paroubkův blízký spolupracovník, kmotr jeho dcery a šéf kraje Petr Benda a proti němu lidé spojení s hejtmankou Janou Vaňhovou a jejím partnerem Romanem Houskou.

Oproti předchozím sporům to však vypadá, že Bendovo křídlo získává navrch. Ukázalo se to například při sestavování krajské kandidátky do parlamentních voleb, kde se mu podařilo na přání Jiřího Paroubka protlačit na kandidátku pop-star Kateřinu Brožovou (krátce poté pak kandidaturu stáhla).

Roli v tom do jisté míry hraje i rychle rostoucí členská základna. Ústecký kraj za poslední rok nabral přes tisíc nových členů. Pro porovnání - druhým krajem s největším nárůstem členů jsou střední Čechy, které za stejné období získaly 750 nových straníků, následuje Praha s necelými pěti sty novými členy, v ostatních regionech jde jen o sto až dvě stě členů za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy