V Radě vlády pro menšiny zasedne první Vietnamec

vk
13. 11. 2007 20:01
po osmi letech působení Svazu Vientanců v ČR
Předsedkyně Rady pro národnostní menšiny ministryně Džamila Stehlíková
Předsedkyně Rady pro národnostní menšiny ministryně Džamila Stehlíková | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Osm let od založení Svazu Vietnamců v České republice trvalo než se příslušník vietnamské komunity stal stálým hostem vládní Rady pro národnostní menšiny.

Člen ústředního výboru Svazu Ing. Duong Viet Dung vyjádřil připravenost Vietnamců žijících v Čechách spolupracovat a společně řešit problematiku vietnamské komunity. Od příštího roku bude zástupce vietnamské komunity stálým hostem Rady vlády. Host nemusí být narozdíl od člena Rady jmenován vládou.

"Dle posledního sčítání lidu žije v České republice více než 18 000 lidí s vietnamskou národností. Vietnamci se úspěšně zapojují do ekonomického i společenského života v České republice, děti vietnamských rodičů dosahují velmi dobrých studijních výsledků. Vietnamská komunita se v České republice úspěšně etablovala, a je proto dobré s ní počítat i v rámci Rady pro národnostní menšiny," uvedla předsedkyně Rady a ministryně pro národnostní menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková.

Dvojjazyčné nápisy? Není problém

Rada, která je poradním orgánem vlády, jednala také o naplňování Evropské charty regionálních či menšinových jazyků v České republice. Charta zavazuje k ochraně menšinových jazyků a práva je používat. U nás se vztahuje na polštinu, slovenštinu, němčinu a romštinu. Zprávu o jejím plnění musí Rada odevzdat do března 2008.

Hlavní důraz Charta klade na polštinu a slovenštinu jako dva největší menšinové jazyky. Na Těšínsku je 31 obcí, kde polsky hovoří více než 10% obyvatel. Dvojjazyčné názvy obcí a nápisy na veřejných budovách v této oblasti zaručuje Zákon o obcích. Slovenština není vázána na jedinou oblast v České republice, veřejnoprávní i některá soukromá média přinášejí některé programy slovensky.

"Závazky vyplývající z Evropské charty regionálních či menšinových jazyků se nám již v prvním roce její závazné platnosti v České republice daří naplňovat, a to také díky přirozené otevřenosti české společnosti k národnostním menšinám," uvedla ministryně Džamila Stehlíková.

 

Právě se děje

Další zprávy