V prvním boji o reformu uspěla opozice i Kalousek

Petr Holub
8. 8. 2007 17:58
Opozice v rozpočtovém výboru zamítla vládní reformu
Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Opozice v rozpočtovém výboru zamítla vládní reformu jako celek i v jednotlivých detailech. Stále však jde jen o zahřívací kolo, které má nejvýš psychologický význam.

Nad daněmi se tak zopakoval verdikt zdravotního výboru při jednání o zdravotnické části reforem. Zatímco u zdravotníků rozhodl nespokojený zlínský poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka, dnes vítězství levice umožnila neúčast prostějovského občanského demokrata Radima Fialy. Podle kolegů z klubu se nestihl vrátit z dovolené.

Na schůzi přijde kázeň

S takovou nekázní však levice nemůže počítat při rozhodujícím hlasování na schůzi sněmovny. Přes výsledky ve výborech může reforma projít 102 hlasy koaličních poslanců a přeběhlíků. Platí to ovšem za podmínky, že vláda do té doby uspokojí požadavky Hovorky a dalších nespokojenců v čele s Vlastimilem Tlustým (ODS).

"Důležité návrhy čekáme až od vlády," potvrzuje místopředseda rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM), že zatím o mnoho nešlo.

Také ministr financí Miroslav Kalousek, proti jehož doporučením levicoví poslanci důsledně hlasovali, výsledek bagatelizoval: "Pro mě je podstatné, že byli jednotní koaliční poslanci," zdůraznil.

Osvobození hypoték, výzkumných dotací a biopaliva

Kalendář reformy
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kalendář reformy

Pátek 10.8.
Vedení koalice bude jednat o společném pozměňovacím návrhu.

Pondělí 13.8.
Premiér představí koaliční pozměňovací návrh poslancům ODS.

Úterý a středa 14.-15.8.
Druhé čtení reformního balíku, kde poslanci načtou všechny pozměňovací návrhy.

Úterý a středa 21.-22.8.
Třetí čtení reformního balíku, kde poslanci odhlasují definitivní podobu reformy.

Levicoví poslanci ve výboru nejdříve schválili všechny pozměňovací návrhy, které likvidují zásadní reformní kroky, především zrušení progrese u daně z příjmu a zvýšení dolní sazby DPH z 5 na 9 procent. Nakonec se vyslovili proti celému reformnímu zákonu.

"To je nejlepší východisko pro další postup ve sněmovně," vysvětlil místopředseda ČSSD Milan Urban. Spolu se zamítavým stanoviskem výboru tak ve sněmovně znovu zazní všechny pozměňovací návrhy socialistů i komunistů. Tím se cesta reformy přinejmenším protáhne a zkomplikuje.

Hlasování v rozpočtovém výboru ukázalo, že největší šanci na přijetí má návrh udržet daňovou výjimku pro hypotéční zástavní listy (souhlasí s ním vedle opozice i někteří členové ODS), zrušení platby DPH pro výzkumníky čerpající evropské granty (souhlasí všichni) a větší daňové výhody pro ekologické topivo, kotle i bionaftu (k levici se mohou přidat Zelení).

Vesměs jde o dílčí záležitosti, které reformu zásadně neovlivní.

Koalice v pátek

Ani ministr Kalousek spokojenost nehrál. Pod tlakem levice se musí vládní poslanci semknout a nemohou se už přít, jestli je třeba původní reformní návrh ministra financí změnit.

Očekává se sice, že vláda předloží společný pozměňovací návrh, promyšlená alternativa dohodnutá na úrovni koalice však neexistuje. Šéfové vládních stran zatím o změnách ani nejednali. "Koaliční schůzka proběhne v pátek," řekla na dotaz Aktuálně.cz předsedkyně zelených poslanců Kateřina Jacques.

Od té doby budou mít koaliční špičky jen tři dny, aby pověřily Kalouska přípravou pozměňovacího návrhu a jeho návrh pak schválily. Těžko při něm může jít o ekonomicky významné změny, bude se pouze hledat politický kompromis s největšími nespokojenci.

Premiér Mirek Topolánek přitom slíbil, že už v pondělí předloží svůj pozměňovací návrh klubu ODS.

Poker s daňovými sazbami

Největším zásahem vlády může být jednoduchá úprava daňových sazeb. Rebel Tlustý žádal o rovnou devatenáctiprocentní daň z příjmu občanů (Kalousek navrhuje 23 procent). Její výpadek by vyrovnal dalším zvýšením dolní sazby DPH (Kalousek chce zvýšit současnou pětiprocentní sazbu na 9, Tlustý na 13 procent).

Vyšší DPH však rezolutně odmítají lidovci. S mírnější úpravou, kterou navrhuje poslanec ODS Michal Doktor, by mohli souhlasit, pokud občanští demokraté ustoupí ve zdravotnictví. KDU-ČSL totiž odmítá, aby poplatky u lékaře platily děti do patnácti let, a nechce ani úplnou vládní kontrolu nad největší pojišťovnou VZP.

 

Právě se děje

Další zprávy