Změny v daňové reformě jen s partnery, zaznělo z ODS

Petr Holub
16. 7. 2007 19:05
Návrhy poslanců ODS by snížily přímé daně. Zvedly DPH
Ministr Kalousek nechce o změnách ani slyšet
Ministr Kalousek nechce o změnách ani slyšet | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jedině s koaličními partnery, jinak žádné změny nebudou. Takový je verdikt dnešní výkonné rady ODS o pozměňovacích návrzích pro navrhovanou daňovou reformu.

Výkonná rada trvá na tom, aby se veškeré změny reformy nejdříve projednaly v rámci koalice.

"Vůbec neuvažujeme o jiném postupu," řekl šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Definitivní pozměňovací návrh předloží všechny tři vládní strany společně v polovině srpna sněmovně při druhém čtení reformního zákona.

Výkonná rada ODS se tímto postupem snaží ukončit spory uvnitř strany.

Rozpoutaly se nad alternativními návrhy k reformě veřejných financí, které připravil se svými blízkými poslanec Vlastimil Tlustý. Ten požaduje radikálnější změny, které by mnohem víc snížily daně, než navrhuje Topolánkova vláda.

Pokud spory neuklidní, mohou se stát spouštěcím mechanismem krachu vládní reformy, případně i pádu celé vládní koalice.

Jak nastolit rovnou daň

Tlustý a další poslanci ODS požadují snížit sazby daně z příjmu občanům i podnikům v příštím roce na 19 procent. O tom však odmítá diskutovat ministr financí Miroslav Kalousek. Připomíná, že vládní návrh vznikl po dohodě šéfů koaličních stran. Jedině ti mu mohou uložit, aby návrh přepracoval. "K návrhům poslanců ODS se proto ani nebudu veřejně vyjadřovat," sdělil Kalousek na dotaz Aktuálně.cz.

Vše o daních
Autor fotografie: sh

Vše o daních

ČTĚTE V SOUVISLOSTECH - Speciál o chystané reformě. Projděte si články, které o změnách daní či sociálních dávek přinesl deník Aktuálně.cz

Kalouskův úřad přesto zákonodárcům ODS vypočítal, jak se jejich představy promítnou na příjmech státního rozpočtu. Tlustého lidé přitom přistoupili na pravidlo, že se navržený schodek tři procenta HDP jejich zásahy nezmění.

Nejdramatičtější škrty v dani z příjmu podniků i občanů by státní rozpočet ochudily o 60 miliard korun, tedy téměř částku odpovídající dvěma procentům HDP. Tento výpočet ministerstva financí byl zveřejněn na stránkách ceskamedia.cz

Občanští demokraté ovšem mohou zvolit mírnější variantu, při které by se snížily vládou navrhované daňové odpočty pro občany a jejich rodinné příslušníky. Zároveň by se daň podniků snížila ze současných 24 jen na 20 procent v příštím roce. Tak by výpadek příjmů rozpočtu nepřekročil v příštím roce 20 miliard.

Na účet plynařů a vinařů

Tato částka by šla poměrně snadno nahradit a občanským demokratům se k tomu nabízí hned několik možností.

Nepomohou škrty některých daňových výjimek. Zdanění dosud nezdaněných příjmů ústavních činitelů nebo odborových příspěvků, případně konec daňové svobody kostelních sbírek nepřinesou s dalšími dvaceti škrty víc než necelou miliardu.

Přes dvacet miliard však může přinést zvýšení dolní sazby DPH a zhruba stejnou částku devětkrát vyšší, než vládou navržená ekologická daň za topný plyn. Poslanci ODS navrhují takové opatření, aby vyrovnali daň u plynu na topení s vyšší sazbou za plyn, který se používá na pohon automobilů.

Podobně je možné získat téměř dvě miliardy ročně na víně.

Poslanec Tlustý chce výraznější snížení přímých daní
Poslanec Tlustý chce výraznější snížení přímých daní | Foto: Ludvík Hradilek

Další poslanecký návrh předpokládá, že se odloží zrušení stropu pojistného pro zaměstnance s vysokými příjmy. Tento návrh však dnešní výkonná rada jednoznačně odmítla. "Byl to spíš jen mediální šum," řekl pražský člen rady Jan Bürgermeister.

Celkem se mohou podle návrhů ODS zvýšit příjmy státu téměř o stejnou částku, o kterou se jinde snižují. Vždy to však znamená zvyšování některých daní, případně rušení daňových úlev.

Ve většině případů by změny nepříznivě zasáhly nižší příjmové kategorie, například změny v daních z příjmu občanů by se nevyplatily rodinám se dvěma dětmi s příjmem do 40 tisíc měsíčně. Ty by měsíčně přišly až o tisícikorunu.  

Poslanci ODS zatím nenavrhli žádnou úpravu, která by snižovala rozpočtové výdaje, případně zpřehlednila hospodaření státních organizací s penězi..

"To je věc, o které by se mělo mluvit častěji," upozorňuje hlavní analytik ČSOB Tomáš Sedláček, který nepovažuje současné debaty o daňových změnách za ekonomicky významné.

Jan Kasal by mohl přijít s vlastními
Jan Kasal by mohl přijít s vlastními | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hledání nového kompromisu

Může se však rozjet politická debata uvnitř koalice. Lidovci i zelení už upozornili, že po případných ústupcích ODS poslanci Tlustému si také oni vyžádají úpravy ve vládním návrhu. Může tak vzniknout nový kompromis, který by například počítal pouze s pomalejším snížením podnikových daní, přitom by výpadek kompenzovaly vyšší sazby DPH.

Pokud ovšem ODS představí svůj vlastní pozměňovací návrh, mohou své návrhy představit například poslanci KDU-ČSL Ludvík Hovorka a Jan Kasal, kteří uvažují jednak o zrušení poplatků u lékaře, jednak o vyškrtnutí všech daňových změn z reformy. Jejich plány mají paradoxně mnohem větší šanci na úspěch, protože na rozdíl od Tlustého plánů pro ně může hlasovat opozice.

Tento scénář podporuje i postoj Mirka Topolánka, který už od jara nechce spojovat osud své vlády s přijetím nebo nepřijetím reformy. "Někteří kolegové si myslí, že mohou hlasovat proti reformě a vláda stejně nepadne," řekl jeden z lidoveckých poslanců. Stejné hlasy zaznívají z tábora Tlustého přívrženců.

Co zamýšlí ODS s rozpočtem

Největší ztráty v příjmech
Daň podnikům klesne na 19 procent už v roce 2008    -19,0 miliardy
Daň z příjmu občanům klesne na 19 procent ze současného základu,
přitom se zavedou vládou navržené daňové odpočty
-40,2 miliardy
Celkem  -59,2 miliardy
Mírné ztráty v příjmech

Daň podnikům klesne v roce 2008 jen na 20 procent  

-12,7 miliardy

Daň z příjmu občanům klesne na 19 procent ze současného základu,
přitom zůstanou současné daňové slevy                                                

 -5,7 miliardy
Celkem -17,4 miliardy
Plány vyšších příjmů
Zrušení některých výjimek u daní z příjmu                                +0,8 miliardy
Sazby DPH 13 a 19 procent  +26,5 miliardy
(Sazby 11 a 18 procent) (+2,1 miliardy)
Daň za plyn na topení bude stejná jako za plyn pro auta +18 miliard
Daň z alkoholu bude u vína stejná jako u piva  +1,7 miliardy
Odložit zrušení stropů pro pojistné   +4,6 miliardy
Celkem  +51,6 miliard
Tabulka ukazuje, jak se jednotlivé návrhy zákonodárců ODS liší
od vládního návrhu rozpočtové reformy.
Zdroj: Výpočty ministerstva financí

 

Právě se děje

Další zprávy