USA se k Česku už nikdy zády neobrátí, slíbil Obama

Domácí Domácí
5. 4. 2009 10:01
Prezident Obama promluvil o tom, jak zbavit svět jaderného arzenálu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - "Dnes jsem hrdý, že mohu stát uprostřed tohoto skvělého města uprostřed Evropy," řekl hned v úvodu svého projevu na Hradčanském náměstí americký prezident Barack Obama, kterého přivítaly tisíce lidí nadšeným potleskem.

První věty směřovaly hlavně k Čechům, Obama ocenil roli T. G. Masaryka a přechod Česka od totality ke svobodě.

"Před dvaceti lety se lidé tohoto města vydali do ulic, aby žádali o své právo, které jim bylo odepíráno. Sametová revoluce nás naučila mnoho věcí. Naučila nás, že pokojné protesty dokáží otřást říší. Je to důkaz toho, že svoboda je nade vše," prohlásil americký prezident.

Zárověň slíbil, že se Spojené stát nikdy k České republice neobrátí zády tak, jak to v minulosti udělaly jiné velmoci. Ujistil Česko, které je členem NATO, že útok na jednoho člena aliance znamená útok na všechny, což je základní princip spolku.

Zbavme svět jaderných zbraní

Podle očekávání věnoval velkou část svého projevu hrozbě jaderných zbraní.

"Studené válka je za námi, ale tisíce jaderných zbraní stále existují. Hrozba celosvětové jaderné války se snížila, ale riziko zneužití těchto zbraní se zvýšilo," řekl Obama. Existence tisíců jaderných zbraní je nejnebezpečnější dědictví studené války, varoval.  

"Spojené státy se budou snažit vyloučit jaderné zbraně ze systému národní bezpečnosti," řekl Obama. Ambicí Spojených států je podle něj svět bez jaderných zbraní.

Do konce letošního roku proto chce s Ruskem uzavřít dohodu o snížení jaderných zbraní. Podle jeho slov se na tom dohodl s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem na summitu G20. Následně by se měly připojit i další státy.

"Po více než desítkách let rozhovorů je opravdu čas, aby jaderné zkoušky byly zakázány. Budeme se snažit vytvořit novou smlouvu, aby nebylo možné použít a šířit štěpný materiál," popsal Obama svůj plán.

Slíbil také, že se bude zasazovat o to, aby Spojené státy ratifikovaly mezinárodní smlouvu o zákazu jaderných zkoušek (CTBT).

Teroristé chtějí jadernou zbraň

Klíčovým krokem je také zabránit černému obchodu s jaderným arzenálem. V této souvislosti zmínil i teroristickou organizaci Al-Káidu, která se podle něj snaží jadernou zbraň získat.

Obklopen květinami, Obama promlouvá k Pražanům.
Obklopen květinami, Obama promlouvá k Pražanům. | Foto: Ondřej Besperát

Obama také reagoval na krok KLDR, která v neděli odpálila raketu dlouhého doletu.

"Dnes ráno jsme si uvědomili, že Severní Korea opětovně porušila tato pravidla. To bude předmětem jednání nejen v Radě bezpečnosti, ale také v dalších dnech. Takové jednání musí být trestné, postižitelné. Přišel čas, aby celý svět koordinovaně zareagoval," řekl Obama se vztyčeným ukazovákem.

Svůj projev zakončil slovy: "Společně to dokážeme, děkuji, Praho!" Pak americký prezident sestoupil z tribuny mezi lid a rozdával podpisy.

Projev Baracka Obamy z Hradčanského náměstí měl původně začít o desáté, ale celá návštěva nabrala hned po ránu zpoždění.

 

Právě se děje

Další zprávy