Únor určí premiéra: Buď Nečas, nebo předčasné volby

Petr Holub
1. 2. 2013 12:00
Leden odhalil, kdo bude prezidentem, únor rozhodne o premiérovi
Premiér Petr Nečas.
Premiér Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Leden odhalil, kdo bude prezidentem, únor rozhodne o premiérovi.

O svržení Nečase hovoří politici na veřejnosti velmi opatrně, mezi náměty kuloárních debat však nemá pád vlády konkurenci.

Téma objevil hned po svém zvolení Miloš Zeman, který doporučil co nejrychlejší odstoupení Nečasova kabinetu a předčasné volby.

Místopředseda vládní TOP 09 Miroslav Kalousek ho okamžitě upozornil, že jeho výrok nemá váhu, „protože o předčasných volbách rozhoduje Poslanecká sněmovna". Od té doby je považován za hlavního příznivce předčasných voleb, který chce využít obliby svého předsedy Karla Schwarzenberga z prezidentských voleb.

Včera publikovala výzkumná agentura CVVM další důvod, proč by se předčasné volby Kalouskovi a jeho TOP 09 vyplatily.

Poprvé v historii má lepší preference než ODS a po rychlých, například květnových, volbách se může stát hlavní pravicovou stranou.
Koaliční partneři Kalouska z přípravy předčasných voleb obviňují i z toho důvodu, že jménem TOP 09 odmítá podepsat koaliční smlouvu, ministr však tento výklad odmítá. „Předčasných voleb se nebojíme," řekl nanejvýš.

Nebezpečí pro restituce

K rozpuštění sněmovny a tím k předčasným volbám je potřeba 120 poslanců. Poslanecké kluby TOP 09, ČSSD a KSČM mají dohromady o jednoho navíc. Sociální demokraté jsou připraveni o předčasných volbách jednat, veřejně to potvrdil například místopředseda Zdeněk Škromach.

Motivem sociálních demokratů jsou vysoké volební preference a možnost nastolit vládu před tím, než se nový prezident pevně usadí na Hradě a než jim začne mluvit do politiky.   

Kalousek ani žádný z jeho stranických kolegů však dosud sociální demokraty s návrhem na předčasné volby neoslovil.

Pokud má místopředseda TOP 09 opravdu v úmyslu předčasné volby vyvolat, musí se vyhnout dvěma rizikům. Předně voliči mohou potrestat stranu, která předčasné volby způsobila. Nesmějí se tedy dozvědět, kdo způsobil vládní roztržku. TOP 09 ani nemůže připravovat nové volby, ale první kroky k politické krizi, která volbami skončí.

Předčasné volby také znamenají riziko pro církevní restituce, které Kalousek po dvaceti letech prosadil. ČSSD může po případném vítězství zastavit vydávání půdy církvím a ignorovat restituční zákon až do té doby, než ho změní.

Odměna za kampaň

Pro samotného Zemana nejsou předčasné volby tak výhodné jako výměna Nečase za úřednického premiéra.

Jmenováním úředníka do čela vlády se může aktivně zapojit do exekutivy a podmínit souhlas s novou vládou tím, že splní některé jeho podmínky.

Foto: Ludvík Hradilek

Silnější motivaci k takovému kroku může Zeman získat po první návštěvě v Pražském hradě. V prezidentské kanceláři jsou k dispozici pouze čtyři pracovní místa s platem přes 50 tisíc korun měsíčně. Nový prezident tedy nemůže odměnit své spojence z namáhavé volební kampaně.

Připomeňme, že mezi ně například podle vlastního přiznání patří lobbista Miroslav Šlouf, pak také místopředseda strany SPOZ a manažer Lukoilu Martin Nejedlý a podle prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera i politik ODS Tomáš Hrdlička mající nálepku stranického "kmotra". Ten ovšem připustil pouze to, že se zná se Šloufem a že Zemana podporuje jako volič.

V kampani přispěl dokonce odcházející prezident Václav Klaus. Místo v hradní kanceláři pro některého z jeho věrných může být důležitým nástrojem k uchování Klausova vlivu na velkou politiku.

Po jmenování úřednické vlády by Zeman snadno odměnil své pomocníky místy ve vládní exekutivě.

Kraje na tahu

Překážkou úřednického scénáře je fakt, že v této chvíli se 101 poslaneckých hlasů nutných k odhlasování nedůvěry Nečasovi a nastolení úřednické vlády shání hůře než 120 hlasů na rozpuštění sněmovny.

Hlasování o nedůvěře si musí vyžádat nejméně 50 poslanců, které má k dispozici pouze sociální demokracie. Ta se však poučila z likvidace Topolánkovy vlády v březnu 2009. Po ní pomáhala nastolit úřednickou Fischerovu vládu a posléze prohrála volby. „Budeme se bavit jen o rozpuštění sněmovny," upozornil jeden z členů stranického grémia.

ODS má 49 poslanců, kteří by jeden podpis navíc jistě sehnali. Jejich žádost, že chtějí hlasovat o nedůvěře vlastní vládě, však nedává smysl.

Občanští demokraté mají ke svržení Petra Nečase přímější cestu. Z funkce stranického předsedy ho může odvolat výkonná rada. I kdyby zůstal premiérem, bude výkonným nástrojem stranického vedení.

Vybrat nového stranického předsedu může dohoda tří nebo čtyř velkých krajských organizací. Neexistují však zprávy o tom, že se krajští lídři rozhodli, jestli Nečase nahradí spíše jihočeský místopředseda Martin Kuba nebo jeho plzeňský kolega Jiří Pospíšil. 

 

Právě se děje

Další zprávy