ODS odmítla ultimáta TOP 09, fiskální pakt nechce

Domácí Domácí
31. 1. 2013 11:00
Připojení k paktu přichází v úvahu jedině po schválení finanční ústavy, tvrdí ODS
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS odmítla připojení České republiky k fiskálnímu paktu EU, kterým TOP 09 v úterý podmínila svou účast ve vládní koalici.

"ODS odmítá ultimáta. Náš názor je již více než rok konzistentní. Přistoupení k fiskálnímu paktu přichází v úvahu jedině poté, co bude schválena finanční ústava a ústavní zákon o referendu o přijetí eura," uvedl ve čtvrtek tiskový mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

První místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek však v úterý řekl, že bez tohoto závazku nepodepíše chystanou novou koaliční smlouvu s ODS a LIDEM. Uvedl to po schůzi stranického vedení TOP 09.

"Je to velmi důležité. My chceme dát jasný signál, že patříme do Evropy. Chceme dát jasný signál, že nejsme potížisté," dodal Kalousek.

Předseda poslanců za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík potvrdil, že strana za fiskálním paktem stojí, podle něj ale nejde o ultimátum. "Z mého pohledu to není ultimátum. TOP 09 fiskální pakt dlouhodobě prosazuje, a to i ve vládě. Navíc mi nepřipadá logické přijímat finanční ústavu a zároveň nepřijmout mnohem měkčí závazek v EU. Rozpolcená ODS prostě jen zjevně neví, co si počít a jakým partnerem být zemím EU," řekl Aktuálně.cz.

Premiér Petr Nečas už v úterý uvedl, že návrh TOP 09, aby se vláda v koaliční smlouvě zavázala přistoupit k tzv. fiskálnímu kompaktu už v letošním roce, je naprosto novým požadavkem.

"Věřím, že není veden myšlenkou vyvolat na tomto tématu vnitrokoaliční střet ve světle výsledku prezidentských voleb. Proto o něm jako o řadě jiných námětů bude jednat koaliční pracovní skupina, grémium ODS a posléze K9," dodal premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy