Ministr Julínek už ví, jak privatizovat pojišťovny

Petr Holub
23. 5. 2008 11:45
Cesta vede přes likvidaci a zestátnění
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr Tomáš Julínek odpověděl na poslední vážnou otázku, jak proběhne zdravotnická reforma.

Právní problém, jak změnit zdravotní pojišťovny - veřejnoprávní finanční ústavy - na soukromé společnosti, má definitivní řešení.

Podle informací Aktuálně.cz nevznikne speciální transformační zákon, ale přidá se pouze několik "prováděcích" paragrafů k zákonu o zdravotních pojišťovnách.

Zdravotní pojišťovny, které mají letos vybrat na povinném pojištění 207 miliard korun, jsou veřejnoprávní a státu tedy nepatří, stejně jako mu nepatří Česká televize, nebo Český rozhlas.

Existují dva právní názory komu patří: buď vůbec nikomu, anebo pojištěncům.

Tento stav chce reforma změnit. Pojišťovny se stanou akciovými společnostmi.

Stát, nebo likvidátor

Jednodušší je cesta u VZP, která se převede na akciovou společnost podle nového zákona.

"VZP vznikla ze zákona a zákon může změnit její osud," potvrdil informace Aktuálně.cz Julínkův náměstek Pavel Hroboň.

Stejným zákonem si stát přivlastní její akcie. Julínek nemá v plánu je prodávat.

Zbylých osm pojišťoven však stát zákonem nezaložil, proto je nemůže transformovat stejným způsobem. Nemůže je ani vyvlastnit. Jediná cesta je tedy likvidace.

Pojišťovny jsou sice ziskové, k jejich likvidaci je však možné dojít, když nový zákon stanoví, že vybírat zdravotní pojištění mohou jen akciové společnosti.

"Nedojde k zániku, ani přestávce"

Přesto nebude činnost pojišťoven ohrožena. V okamžiku likvidace převezmou jejich aktivity akciové společnosti, které dosavadní pojišťovny založí jako své dceřiné firmy.

Majetek pojišťoven se potom vydraží a zisk bude rozdělen mezi pojištěnce. Noví vlastníci majetku pojišťoven převezmou i jejich aktivity a budou nadále provozovat zdravotní pojištění.

K likvidaci zůstanou u zrušených veřejnoprávních pojišťoven nakonec jenom akcie dceřinných společností.

Nikdo nic nepozná

Náměstek Hroboň potvrzuje: "Vlastní činnost zdravotní pojišťovny i její závazky, tedy veškerá právní kontinuita může být přesunuta na její dceřinou společnost. Z pohledu čistě právního vznikne nový právní subjekt a poté zanikne současný právní subjekt. Když se na to podíváme z pohledu pojištěnce a lékaře, který je smluvním partnerem zdravotní pojišťovny, z pohledu kohokoli jiného, tady bude naprostá kontinuita. Nedojde k zániku ani přestávce, nikdo to nepozná."

Zákon o zdravotních pojišťovnách bude spolu s dalšími reformními zákony podle Hroboně předložen do dvou týdnů.

Nové smlouvy na všechno

Operace může vzbudit kritiku nejen od odpůrců privatizace. Pravicovým politikům a ekonomům může vadit, že se VZP zestátní. Například OECD české vládě doporučuje, aby alespoň deklarovala ochotu VZP v příštích letech prodat.

Transformaci komplikuje i to, že akciové společnosti nebudou právními nástupkyněmi dosavadních veřejnoprávních pojišťoven. Budou tedy muset znovu uzavřít všechny smlouvy, které mají se zdravotníky a s dodavateli služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy