Únik odposlechů má vyšetřit policie

Redakce DOM, čtk
13. 2. 2006 12:45
Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce, aby policie prošetřila, zda opravdu ze sněmovny unikly přepisy odposlechů bývalého poslance ODS Vladimíra Doležala.
Šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).
Šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). | Foto: Ondřej Besperát

Policii chce o spolupráci požádat po dohodě s vedením sněmovny. Opoziční ODS by takový krok podpořila.

Zaorálek předpokládá, že vedení sněmovny se poradí ještě tento týden.

"Pokud svolá pan předseda Zaorálek kolegium, tak tam rád přijdu a budu podporovat, aby se tím zabývala jak sněmovní komise pro kontrolu operativní techniky, tak i policie sama," řekl ČTK místopředseda sněmovny a předseda komunistů Vojtěch Filip.

Ve vedení sněmovny jsou dva sociální demokraté (Zaorálek a Jitka Kupčová), dva občanští demokraté (Ivan Langer a Miroslava Němcová), lidovec Jan Kasal a Vojtěch Filip.

Bývalý poslanec ODS Vladimír Doležal.
Bývalý poslanec ODS Vladimír Doležal. | Foto: ČT24

Langer již o víkendu naznačil, že by byl pro, aby záležitost policie šetřila.

Ministr vnitra František Bublan o víkendu prohlásil, že policejní odposlechy Doležala poskytl médiím pravděpodobně někdo ze sněmovního mandátového a imunitního výboru, který řešil Doležalovu imunitu.

Bublan uvedl, že v době, kdy odposlechy unikly do médií, byl už spis odtajněn. Nebyl proto spáchán trestný čin. "Jde spíše o etiku," míní.

Naznačil také, že pokud by jej vedení sněmovny požádalo, aby policie přesto únik informací vyšetřila, tak by mu vyhověl.

"Já bych byl pro, aby se to vyšetřilo. Nechci to rozhodovat úplně sám, je to spíše otázka dohody. Podpořil bych ale to, ať policie má možnost to vyšetřit a zjistit, zda byl ten únik ve sněmovně," řekl Zaorálek.

Bublan o víkendu naznačil, že místo úniku by se dalo zjistit například podle toho, na které kopírce byly přepisy pro média okopírovány.

Předsedkyně mandátového výboru Eva Dundáčková (ODS) považuje Bublanovo vyjádření za nehorázné a nepodložené obvinění. "Pan ministr Bublan by měl složit funkci, protože obvinil jedenáct členů našeho výboru zcela bez důkazů. To je naprosto nepřijatelné, všech se nás to velmi dotklo," řekla v neděli ČTK.

Poslankyně trvá na tom, že členové výborů dodrželi všechna pravidla. "My jsme pořídili kopie, původní spis jsme 21.12. vrátili zpátky na státní zastupitelství. Všechny kopie jsou evidovány a vráceny imunitnímu výboru," uvedla.

Doležal byl obviněn počátkem ledna z pomoci k přijímání úplatku.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy