Umí zakročit proti domácímu násilí. Zakročit nemohou

Martina Macková
14. 7. 2008 0:00
Získají městští strážníci novou pravomoc?
Poslanci za ČSSD Anna Čurdová (vlevo) a Miloslav Kala (vpravo).
Poslanci za ČSSD Anna Čurdová (vlevo) a Miloslav Kala (vpravo). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Městští strážníci nemohou zasáhnout, pokud jsou přivolaní k domácímu násilí. Navzdory tomu, že jich desítky podstoupily speciální výcvik, nyní jen bezmocně přihlížejí. Chybí paragraf v zákoně.

Ukazuje se, že parlament, který se chystá na novelu zákona upravujícího práci městské policie bude muset změnit mnohem více, než jen obecně známou pravomoc měřit rychlost aut v obcích.

U automobilů už ministr vnitra Ivan Langer ustupuje - pod tlakem nespokojených starostů slíbil, že meření v obcích se do zákona vrátí už na podzim ve speciální rychlé novele zákona.

A co domácí násilí, jehož oběti se v Česku počítají na stovky či tisíce? Stát o něm zatím mlčí, opozice se tak chystá využít svou šanci.

Dvouletý kurs k ničemu?

ČSSD totiž hodlá do podzimní rychlonovely navrhnout právě paragrafy, které dají strážníkům možnost proti násilníkům zakročit. "Máme vyškoleno asi 80 příslušnic městské policie pro jednání s domácím násilníky a ty nemohou zasáhnout, protože jim to zákon neumožňuje," říká poslankyně Anna Čurdová.

Podle ní strážníci - vesměs ženy - prošly dvouletým kursem, který je vyškolil, jak pracovat nejen s obětí, ale i s pachatelem. A teď znalosti nemají jak využít.

"Je nesmyslné, aby městská policie, která přijede k případu nejdříve, čekala na státní policisty, kteří jediní mohou vykázat násilníka z bytu," míní poslankyně.

Foto: ODS

ODS: Změny nechystáme

Poslanec Zdeněk Boháč (ODS), který je předsedou podvýboru sněmovny pro obecní a městské policie, připustil, že sice plánuje sepsat zcela nový zákon o městské policii. O změně, s níž přišla Čurdová, však prý zatím neuvažuje.

"Městská policie vyhodnotí situace na místě a pokud zjistí, že jde o trestný čin, zavolá státní policisty. Tak to funguje a je to tak v pořádku," řekl Aktuálně.cz Boháč.

Změnit pravomoc ve prospěch strážníků by podle něj nebylo účelné. "Městská policie nikdy neřeší trestné činy, ale jen přestupky. A domácí násilí je trestný čin," podotýká politik. A tvrdí, že spolupráce obou policií "naprosto funguje". "Strážnice sice byly vyškoleny, ovšem především pro telefonickou pomoc obětem domácího násilí. Svoje znalosti tak mohou uplatnit už nyní," míní.

Sociální demokratka Čurdová s jeho pohledem nesouhlasí, systém je podle ní nepružný. "Městská policie musí čekat, přitom často by mohla sama rychle a účinně zasáhnout. Místní strážníci pracují s lepší znalostí místa než policie státní, k případům mohou mít lepší přístup," říká.

O tom, zda v budoucnu městští strážníci budou moci domácího násilníka sami odkázat do patřičných mezí a ochránit oběť, se bude rozhodovat při debatách ve sněmovně na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy