Vítěze voleb poprvé nelze předpovědět

Petr Holub
30. 5. 2006 0:00
Analýza - Poprvé v dějinách polistopadové demokracie se nikdo neodvažuje odhadnout, kdo bude sestavovat vládu.

"Můžeme se dočkat, že vítěznou stranu určí až podrobné počítání hlasů několik dnů po volbách, jak to naposled zažili v Itálii," upozornil Jiří Černý ze společnosti Factum Invenio.

Tato agentura zveřejnila v neděli svůj průzkum, podle kterého ČSSD předstihla ODS o osm desetin procenta. Tím potvrdila deset dnů starou předpověď společnosti STEM, podle níž vyhraje ODS nad sociálními demokraty o 1,5 procenta. Při statistické chybě do dvou procent tak strany mají do voleb stejné vyhlídky.

Nejistotu před volbami ještě prohlubují prognózy pro menší strany. Předpokládaní partneři ODS lidovci a Strana zelených mají dostat zhruba stejný počet mandátů jako komunisté, kteří chtějí podpořit menšinovou vládu ČSSD.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

INTERAKTIVNÍ VOLBY

Nikdy v historii

Experti výzkumných agentur potvrzují, že stejně vyrovnané šance před volbami ještě Češi nezažili.

Před čtyřmi lety předpověděly obě nejznámější agentury vítězství sociálních demokratů nad ODS o tři procenta. Vladimír Špidla nakonec Václava Klause porazil téměř o dvojnásobek, především díky výsledku předvolebních debat v televizi.

Při volbách v letech 1996 a 1998 se naopak slabší strana na favorita dotáhla. Před osmi lety měl Miloš Zeman ještě v březnu suverénní náskok, pak však ztrácel vinou bamberské aféry a čtrnáct dnů před hlasováním mu agentury předpovídaly vítězství o sedm procent. Zeman nakonec vyhrál o čtyři a půl procenta a dokázal sestavit pouze menšinovou vládu.

Stejnou nepříjemnost zažili občanští demokraté, kteří vyhráli volby v roce 1996. V posledních průzkumech vedli o šest procent, po úspěšné kampani sociálních demokratů, jejichž předseda Zeman objížděl volebním autobusem Zemák celou republiku, se nakonec museli spokojit s tříprocentním náskokem.

Kdo zastaví Paroubka

Strany, které vyhrály minulé volby, obtížně sestavovaly koalice, protože nedokázaly najít partnery. Letos prognózy poprvé hlásí pat ještě před volbami.

Hlavní zásluhu na nerozhodných předpovědích má podle politologa Petra Justa z Karlovy univerzity premiér Jiří Paroubek. "Přišel do výhodného prostředí po Špidlovi, který neuměl komunikovat, a Grossovi, který na způsob své komunikace doplatil. Dokázal také vyniknout v předvolební kampani," shrnuje Just. ODS zatím nenašla recept, jak Paroubka zastavit.

Podle Justa vede vyrovnaný výsledek politiky velkých stran k tomu, že stále častěji uvažují o velké koalici. "Takové řešení bych neodsuzoval. Jsou k němu signály zevnitř stran," říká politolog.

Dalším argumentem pro nerozhodný výsledek ve volbách 2006 je podle Factum Invenio zjištění, že příznivci ČSSD potvrzují volební účast stejně často, jako dosud mnohem více disciplinovaní voliči občanských demokratů.

Klíč v rukou Bursíka

O tom, kdo sestaví vládu, tak nakonec mohou rozhodnout menší strany. Nejhůře jde podle výzkumníka Černého předpovědět zisk Strany zelených. Ta může nejvíc ze všech stran přitáhnout dosud nerozhodnuté občany, na druhé straně je nejméně jisté, jestli ti rozhodnutí k volbám skutečně půjdou.

Poslední vývoj prognóz navíc může pozici Bursíkovy strany zkomplikovat. Tři pětiny příznivců zelených očekávají vítězství ODS a tím i případnou koalici se stranou Mirka Topolánka. Nedá se odhadnout, jak budou reagovat na zprávu, že volby může vyhrát také ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy